3 moduri de a obtine drept de munca in Anglia

Articolul de fata prezinta 3 moduri in care cetatenii romani pot lucra legal in Anglia si cateva tipuri de permise de munca pe care le pot obtine in UK. Printre acestea se numara Blue Card, Purple Card, Work Permit sau Yellow Card. Prin prezentul articol incercam sa facem cunoscute aceste permise de munca si cum se pot ele obtine pentru a putea munci legal.

Info Romani in UK - Precizare articol expirat

Cetatenii romani in UK nu au drept de munca automat in Anglia. Pentru a munci in UK romanii trebuie sa obtina aprobarea autoritatilor britanice, Home Office. Home Office este echivalentul romanesc al Ministerului de Interne.

Acest articol va prezinta 3 metode prin care poti sa obtii permis de munca in UK si pasii care trebuie urmati.

Work Permit si Purple Card

Work Permit se acorda in general celor care practica o meserie calificata: profesori, doctori, ingineri, oameni de stiinta. Pentru a obtine Work Permit trebuie sa existe o firma sau o institutie care sa aplice pentru tine pentru un Work Permit. Tu, persoana in cauza nu poti aplica singur pentru acest document de munca. De asemenea, daca jobul l-ai gasit printr-o firma sau agentie de plasament acestia nu pot aplica pentru tine la Home Office sa-ti obtina permisul de munca. Singurii care pot aplica pentru acest permis de munca sunt cei care vor sa te angajeze.

Dupa obtinerea Work Permit in UK tu trebuie sa aplici pentru Purple Card in persoana la Home Office. Purple Card va dovedi ca ai drept de munca in UK ca posesor de Work Permit. Numai tu, posesorul de Work Permit poate aplica pentru Purple Card, nu firma care ti-a obtinut permisul de munca. Aplicatia pentru Purple Card se face pe formularul BR3-cauta in Google “purple card form BR3” si ai sa gasesti link-ul catre pagina in cauza. Purple Card se mai numeste si Accession worker card.

Blue Card ca dependent de posesor de Yellow Card

Blue Registration Certificate se acorda cetatenilor Romani si Bulgari pentru a dovedi ca acestia au obtinut drept de munca fara restrictii in UK. Posesorul de Blue Card poate sa se angajeze oriunde nefiind ingradit de nicio restrictie pe piata muncii din Anglia. Cel care detine Cardul Albastru poate munci la fel ca orice cetatean britanic.

Blue Card poate fi obtinut in calitate de dependent de posesor de Yellow Card. Yellow Card se acorda pentru cetateni romani sau bulgari studenti si persoane self-employed. Dependent poate fi sotul sau sotia sau chiar copii. In cazul in care sa zicem tatal are un business si are Yellow Card atunci sotia si copii pot aplica pentru Blue Card. La fel, daca sotia are Yellow Card ca student sau self-employed atunci sotul si copii pot aplica pentru Cardul Albastru, cel care-ti da drept de munca in Marea Britanie.

Purple Card si apoi Blue Card

Ziceam si mai sus ca dupa 12 luni muncite legal pe un Work Permit si ca posesor de Purple Card ai dreptul sa aplici pentru Blue Card. Odata obtinut acest Blue Card se poate renunta la Work Permit si se poate obtine angajarea libera de controlul autoritatii britanice in domeniu.

Purple Card se mai poate obtine si ca au-pair sau personal auxiliar intr-o locuinta britanica. Ca au-pair trebuie urmati urmatorii pasi:

 • Gasirea unui plasament ca aupair. Acest lucru se poate face pe Internet cautand agentii specializate in plasarea ca au-pair.
 • Odata gasit plasamentul trebuie sa rogi familia la care esti au-pair sa-ti dea o scrisoare de recomandare in care sa specifice ca esti au-pair in locuinta respectiva.
 • Trimiti scrisoarea semnata de familia in cauza la Home Office impreuna cu formularul BR3 completat si impreuna cu alte acte listate in formularul BR3.

Odata obtinut Purple Card va trebui sa lucrezi ca aupair la familia respectiva 12 luni dupa care poti aplica pentru Blue Card. Daca plasamentul tau cu familia care ti-a facut recomandarea pentru Purple Card ca aupair inceteaza poti sa fii in situatia de a-ti fi anulat Purple Card. Recomandam sa fiti atenti cand va angajati sa fiti au-pair intr-o familie britanica pentru ca este bine sa cunoasteti familia pentru un timp si sa vedeti daca va integrati.

V-am prezentat aici 3 moduri de a obtine drept de munca in Anglia; daca stiti si altele suntem bucurosi sa le aflam. Daca vi s-a parut interesant articolul si credeti ca si alti romani vor beneficia de pe urma a ceea ce scrie aici va invit sa-l distribuiti via Facebook sau Twitter sau email.

[themedy_alertbox icon=”exclamation-circle” colour=”red” font_awesome_att=”” custom_colour=””]Precizare: Incepand din anul 2014 cetatenii romani au drept de munca neingradit in UK.[/themedy_alertbox]

57 Comments

 1. Buna ziua,

  M-am casatorit de curand in UK si as vrea sa stiu din sursa romaneasca care ar fi drepturile mele in UK ca sotie a unui cetatean britanic: daca dreptul la munca se acorda automat sau trebuie sa aplic pentru unul dintre permisele de munca enumerate mai sus, daca mi se ofera NIN automat sau in urama aplicarii unei solicitari catre Home Office sau ce alta institutie se ocupa de aceste formalitati si care ar fi parcursul acestora in functie de situatia in care ma aflu acum.

  Cu speranta ca voi primi un raspuns cuprinzator, edificat si in timp util in urma trimiterii acestui mesaj, multumesc NRUK! 🙂

  Irenne Profir (Aitken)

  PS: cand ma refer la “sursa romaneasca” ma refer la posibile informatii primite direct/indirect de la cineva care cunoaste realitatile britanice in mod direct si nemijlocit mai bine decat am reusit eu pana acum

  • Odata obtinuta cetatenia britanica restrictiile inceteaza. Ca cetatean britanic nu ai nevoie de work permit.

  • daca stii foarte bine limba engleza si daca nu te-ai casatorit din interes sotul tau te poate lamuri foarte bine . ce stii sa faci ????
   ai aceleasi drepturi ca un cetatean englez asta e draga ; stai bine ; in Romania nu ai nimic dreptul la cersit poate .

 2. salut,
  sunt aupair cu purple card, voi face 12 luni consecutive in august, cand voi aplica pentru blue card. problema mea in momentul de fata este statutul meu dupa 12 luni lucrate ca aupair: sunt obligata sa stau la acest job pana in momentul in care primesc blue card? deoarece ma gandesc sa calatoresc pt ca oricum procesarea actelor acum dureaza 4-5 luni…. iar la acest job nu vreau sa mai stau , dupa ce voi fi implinit 12 luni, vreau sa aplic si sa plec.. ce sanse sunt ca eu sa primesc blue cardul ? va rog sa-mi scuzati lipsa de informatie, este mai mult nedumerire, deoarece am citit mii de opinii, si nu stiu ce sa cred, mie personal mi se pare absurd sa fi nevoita sa astept pana primesc blue cardul, din moment ce eu am lucrat deja 12 luni. ….de asemenea, am citit ca dupa 12 luni lucrate am avea automat drept de munca, blue cardul doar vine sa confirme acest lucru, asta insemnand ca im pot achimba jobul dupa 1 an , asteptand sa primesc blue cardul? ma poate ajuta cineva cu o informatie sigura?

  • tot ce ai zis e corect.
   NU trebuie sa astepti la familie, ai grija ce adresa treci sa-ti trimita actele.
   Poti incepe alta munca cand doresti, BC definitiv este facultativ dar fara el multi intampina greutati

  • In momentul aplicarii de Blue card,referinta de la munca trebuie sa fie valabila in momentul aplicarii si asigurate ca persoana care iti da referinta,o poate comfirma,asta in caz ca suna cei de la Home Office,nu trebuie sa lucrezi neeaparat

 3. Pentru a dovedi ca ai muncit legal in UK adica 12 luni trebuie sa ai Purple Card. De asemenea, trebuie sa aplici pentru Blue Card pentru ca fara Blue Card nu te va angaja nimeni. Niciun angajator nu te va crede pe cuvant ca ai lucrat 12 luni legal ca aupair daca nu ai Blue Card. Asa ca trebuie sa obtii blue Card.

 4. Multumesc pentru raspuns! sigur voi aplica pentru blue, pentru ca stiu ca nimeni nu ma va angaja fara el:) teoretic suntem indreptatiti sa lucram dupa 12 luni, dar practic e mai greu… am inteles! bafta tuturor!

 5. BUNA AM NINO SI UTR SI VREU SA LUCREZ IN CONFECTII CU ACTE PATRONUL ESTE GREC IN LONDRA SI IMI SPUNE CA NU MA POTE LUA SA LUCREZ CU ACTE AM DOAR 6 LUNI IN LONDRA NU POT AVEA TOATE ACTELE M-AM INSCRIS SI LA SCOALA CE SFAT IMI PUTE-TI DA ? VA MULTUMESC DEOARECE VREAU SA RAMAN IN LONDRA SA MUNCESC

 6. DACA EU AM BLU CARDU SI FATA SOTU ARE IELOU POATE SA AIBA SANSA SAL IA SI EL?SI EU LAM PRIMIT TOT PRIN EL DAR DACA EU NU AM TOATE PAISLIPURILE PE UN AN ANTREG SI NICI EL OARE ARE CEVA?VA ROG SAMI SPUNETI DACA A TRECUT DE UN AN DECAND AM BLU CARDU SI SOTU NU A TRIMIS ACTELE SA OBTINA SI EL BLU CARDU ARE PROBLEMA?VA MULTUMESC

  • Dupa
   1 an poate aplica si el pentru blue card,ii trebuie o scrisoare de la un angajator care poate afirma ca il angajeaza.

 7. Mama mea este de 12 ani in Marea Britanie ca self employed. Eu daca am 37 de ani pot aplica pentru work permit in calitate de copil, pentru a o ajuta pe ea in business-ul ei?
  Va multumesc.

  • Daca esti “dependent” de mama ta atunci poti aplica pentru Blue Card ca dependent de posesor de Yellow Card.

   • Buna ziua,referitor la aceasta speta daca puteti sa imi spuneti si mie ce acte trebuiesc completate,va multumesc

 8. Sunt asistenta medicala am toate actele italiane acum nu mai gasesc de lucru aici si vreau sa muncesc la londra am auzit ca daca am codice numeric personal si domicil definitiv in italia si peste 10ani in italia carte de identitate italiana doar pasaport romanesc dar cu domiciliu in italia pot sa primesc numarul personal englezesc e adevarat? Va rog raspundezi-mi multumesc

 9. Buna ziua, am si eu cateva intrebari daca ma poate ajuta cineva.

  Sunt casatorita cu un cetatean italian care de 1 an de zile lucreaza in UK, Londra mai exact. La inceput era un contract temporar care acum de cateva luni de zile a devenit permanent, deci cel mai logic pas ar fi sa ma mut si eu in UK. Eu deocamdata locuiesc in Italia si lucrez aici. Am inteles ca pot aplica pentru un Blue card cu tipul formularului BR1. De 2 luni de zile sunam in fiecare dimineata pentru o programare in Croydon, (unde am inteles ca imi elibereaza blue cardul in aceeasi zi ) si de fiecare data ni se spune ca nu mai sunt programari , e foarte ciudat mai ales ca incepem sa sunam inainte ca liniile sa se deschida si chiar daca prindem in minutul in care se deschid ni se spune ca nu mai sunt. Nu exista firme sau persoane autorizate care ne poate ajuta cu problema aceasta? Prin posta am inteles ca dureaza de la 6 luni in sus… Ce ma sfatuiti sa fac? Am citit pe anumite formuri ca ar fi anumite firme de imigrari care se ocupa de asa ceva. Aveti vreun contact? Va multumesc anticipat

  • Cred ca trebuie sa fi pe teritoriu cand aplici de blue card si dureaza 6 luni,in functie de actele pe care le trimiti,se poate intampla sa astepti si 1 an,eu si familia mea am asteptat 6 luni,si nu accepta foto copii trebuie sa trimiti toate actele in original,iar daca stai dupa programari astepti mult si bine,sfatul meu este cand intrii pe teritoriu iti depui actele si Br1 la Home ofice si astepti,nu ai cum sa i contactezi mai repede de 6 luni dar iti vor raspunde 100%.

 10. buna ziua,am si eu o antrebare daca cineva ma poate ajuta ,va multumesc mult. Am lucrat la un Hotel cinci luni de zile si mi-au spus ca trebuie sa ancetez lucrul ,pentru ca nu am acel ,blue card ,asa ca acum sant fara munca si cum as putea obtine acel blestemat ,blue card , care ar fi o cale de gasit ca sa pot obtine acest card albastru ,,raman cu convigerea ca cineva ma va lamuri de acesta antrebare ,Va multumesc Ioan .

  • Trebuie sa aplici la Home Office pentru Blue Card in baza unei referinte date de catre angajator,ca vrea sa te angajeze,dureaza cam 6 luni,sau mai bine sa aplice ei pentru tine,ar fi mai credibil,bafta

 11. Buna ziua, sunt in Anglia de 2 luni, muncesc la o familie de romani ca aupair…dar momentan nu au obtinut nici ei blue cardul, ci muncesc ca contractori aici mai exact ca persoana fizica autorizata, intrebarea mea este : poate sa imi faca scrisoarea de recomandare in care sa imi specifice ca sunt au-pair in casa lor, sau pentru aceasta scrisoare trebuie sa fiu au-pair la un cetatean britanic? Va multumesc anticipat, astept raspuns

  • Nu sunt sigur dar nu ar trebui sa fie nicio problema sa-ti dea scrisoarea. Tu cere scrisoarea si aplica pt Purple Card si vezi ce raspuns primesti, nu ai ce pierde.

  • Da iti poate face scrisoare daca au dreptul de munca,daca nu ?inseamna ca sunt turisti pe aici.

 12. buna dooar o intrebare sint rezident in portugalia am anumite avantaje in a munci in anglia va multumesc .

 13. buna. pot demonstra la Home Office ca sunt dependenta de sora mea?ma refer ca ea are blue-card si este rezident in uk de 6 ani,cum pot face sa imi fac si eu acte.daca stie cineva si doreste sa ma ajute cu un sfat.

  • Simplu:aplici la Home Office,complectezi un formular BR1 si astepti decizia,dureaza 6 luni max.

 14. Sunt licentiat in ItALIA CA ASISTENT MEDICAL , AM RECOMANDARI DE LA FACULTATEA FACUTA SI cRUCEA ROSIE iTALIANA. cE SANSE AM SA LUCREZ CA ASISTENT MED. IN UK? CE TREBUIE SA FAC?

 15. Buna ziua . Ma numesc Sergiu , am 25 de ani am terminat Facultatea de Inginerie Electrica in urma cu 2 ani specializarea Electroenergetica ,ulterior am lucrat in domeniu in Romania la o firma de instalatii electrice Job Ing .Executam instalatii electrice de iluminat si forta la magazine din tara precum Real Lidl magazine mari . Miam continuat studiile univeritare cu un masterat in acest domeniu la Cluj As dori sa stiu ce sanse am in Anglia sa imi gasesc de lucru in acest domeniu si cee pasi ar trebui sa urmez pentru a obtine Work permit si purple card ? as avea nevoie de un numar de contact pentru mai multe lamuriri.
  Va multumesc,

  • In primul rand ca sa activezi cu firma ta aici,trebuie sa vb foarte bine engleza,pentru ca va trebui sa dai anunturi cu si despre firma,sa ti creezi un website,ok n legatura cu actele:trebuie sa aplici La Home Office pentru permisul de lucru(yelow card)este pentru self employer,adica lucrezi pentru tine nu pentru altcineva,trebuie sa complectezi un formular BR1 este ptr Romani si Bulgari,bafta.

 16. Buna ziua
  Sunt in Londra de 2 luni si am gasit de munca intr-un magazin ca sales assistant. Nu am nici un fel de card sau Nino . Angajatorul trebuie sa aplice pt mine la Home Office pentru work permit si apoi eu voi aplica pentru nino?Cat dureaza sa mi se acorde work permit pentru acea firma?
  Daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi..
  Multumesc

  • cam greu ce spui tu. chiar daca ar fi aprobata cererea lor poate sa dureze pana la 6 luni., dar stiu ca de obicei ei aproba doar daca e o munk low skiled adik ceva ce un cetatean uk nu ar vrea sa faca. mai usor ar fi daca te accepta sa te faci tu self employed. stiu sigur ca pana nu ti-e aprobata cererea lor nu ai drept sa lucrezi si cum dureaza si pana la 6 luni…

  • Trebuie sa-ti dea o scrisoare ca vrea sa te angajeze,iti faci o programare la job centre si te duci la interviu,va trebui sa comfirme ptr tine ca vrea sa te angajeze,asta in caz ca il va suna,dupa ce obtii nino,atunci poti aplica de permisul de lucru la Home Office,bafta.

 17. Buna ziua,
  Am aplicat cu 2 cv pt.mine si sotul meu catre o firma de constructii pe un site joburi-online.ro.
  Ni s-au solicitat copie carte identitate ,copie permis conducere si ni s-a trimis un mini-interviu la care am raspuns.Astazi am primit acceptul pt.sotul meu ca inginer si eu ca muncitor necalificat,dar ni s-a parut dubios faptul ca este prevazuta o taxa de 380 euro pt.obtinerea permisului de munca pt.fiecare si o fisa medicala ,dupa care trebuie trimisa copie.Daca suntem de acord ,trebuie sa le trimitem acceptul si copia dupa fisa medicala ,dupa care urmeaza sa ne transmita un cont al firmei in care sa viram banii si apoi sa ni se trimita contractul pe mail pentru a fi semnat.In data de 20 iunie ar trebuie sa fie plecarea din Oradea catre Londra cu 6 autocare.Intrebarea ar fi daca este corect a trimite suma de 380 euro in momentul cand ni se va furniza contul si daca dupa ce s-ar plati suma ,contractul se poate semna printr-o simpla trimitere pe mail?
  Multumesc.

  • Adriana pentru ce companie ati aplicat de aveti plecarea pe 20 iunie??? Va intreb ptr. ca si sotul meu a aplicat undeva si culmea…ar fi plecarea tot pe 20 iunie.Problema este ca vor acel permis de munca.Acum nu stiu ce sa zic…din ce am mai citit eu..cam ei ca si angajatori ar trebui sa-l obtine ptr. tine….nu stiu….Faza cu trimiterea banilor…am mai trimis noi si am ramas cu ei trimisi…si aveam inclusiv chipurile bilete de avion rezervate, dar inexistente defapt.Sunt multe de spus…daca doresti mailul meu este maryahagyu@yahoo.com

  • Adriana, ma tem ca nu este o firma serioasa. Si eu am citit multe comentarii si aprecieri, 99% negative, m-am bucurat sa gasesc cateva postari pozitive, in sensul ca oamenii nu au fost inselati. Si eu am cautat oferte, am primit un feet-beack de la Euro Staff Solution, nu pot sa ma pronunt, dar au costuri mari, enorme chiar pt banii din Romania, nu ma pot pronunta, ce fac ce iese cum iese, nu stiu.
   Concluzia mea, este ca voi incerca sa merg pe ideea unui self employed, deocamdata nu am idee nici cat poate sa coste nici nu imi sunt clari pasii care trebuie sa ii urmez.
   Mult succes tuturor, felicitari pentru initiativa blog-ului

 18. am si eu o intrebare… daca logodnicul meu are work permit prin HOPS, eu pot aplica ca dependent de el pt a obtine blue card daca el aplica pt purpule card? stiu ca trebuie sa demonstrez ca avem relatie mai lunga de 2 ani etc asta nu e problema.

  • cea mai simpla varianta este aceea sa va casatoriti..tu vei putea aplica pt blue card si in vei obtine fara probleme, am avut un caz similar in familie.

   • multumesc pt raspunsuri. stiu ca asta e cea mai simpla varianta, cu casatoria, dar chiar daca intentionam sa i facem in viitor si am vb despre asta, totusi nu as vrea sa o faca ca sa obtin niste acte… stiu ca suna mai ciudat, dar chiar nu vreau sa fac asta pt un motiv anume, ar strica tot farmecul. sa vedem ce ne rezerva anul urmator, daca se da sau nu drumul la dreptul de munca… 🙂

    • Poate aplica el pentru tine,chiar daca nu sunteti casatoriti,dar daca nu o sa mai fii cu el pierzi si blue cardul,ATENTIE MARE !

 19. Buna ziua,am si eu câteva întreb?ri legate de blue card.Parintii mei locuiesc in Anglia de 5 ani ,amândoi lucreaz? si au blu card ,acum 2 luni am depuse si eu pt blu card (BR1) mai exact si mi-au respins au spus ca nu este potrivit pt mine ,când am întrebat care este nu mi sa spus concret sa depun pt BR2 sau BR3 ,deci cum ma pute?i ajuta si pe mine cu un sfat Multumesc

 20. Salut! Sunt in Uk de aproximativ 4 luni. Am venit aici in intentia de a lucra ca si asistent medical, am pinul de la NMC care certifica faptul ca imi pot profesa meseria aici. Problema este urmatoarea: nu am work permit. Am proof de adresa valabil, cont in banca(statement). Am gasit un job in care angajatorul mi`a aplicat pentru purple card. Acest lucru s`a intamplat in urma cu 2 luni. Intrebarea mea este: cat mai am de asteptat? stiu ca poate dura pana la maxim 6 luni, dar sper sa il primesc mai devreme in conditiile in care aici nu e usor sa te intretii fara job..multumesc

  • Cred ca trebuia sa ti aplice pentru Blue Card si nu pentru purple card,dar ca si angajator ar fi trebuit sa stie.

 21. Buna ziua,am si eu o intrebare, doresc sa lucrez si eu in Anglia eu am 21 de ani am terminat liceul si am primit o oferta de la infomunca.ro este o firme de recruitment din cluj mai am putin si termin dosarul dupa care urmeaza sa il trimit la firma respectiva dar daca nu sunt seriosi eu as dori sa plec oricum sa lucrez ,fara sa mai caut alte firme,sa imi cumpar bilet de avion ajung in Londra si imi caut de lucru acolo vreau sa stiu daca se poate,va multumesc

 22. Ok,in primul rand trebuie sa ai bani sa ti inchiriezi o locuinta,la Londra sunt cam scumpe,in al doilea rand trebuie sa ai nino si permisul de munca si dupa aceea poti lucra in uk si binenteles sa vb Engleza,fara ia nu poti sa ti gasesti de lucru,e foarte greu.

 23. Buna,
  Ma numesc Cristina si va rog sa-mi oferiti cateva informatii pentru ca sunt oarecum confuza.Sunt in Anglia din aprilie 2013 si lucrez ca au pair insa nu am nici un act.Familia spune ca nu poate sa ma ajute deaorece sunt casatorita , am 27 de ani si nu ma incadrez in cerintele celor de la Home office. Este adevarat?
  Ce pot sa fac, eu as dori sa invat aici, desi am termunat facultatea in Romania nu stiu unde as putea afla daca ma ajuta cu ceva diploma. Vreau sa fac ce depinde de miine dar nu stiu cu ce sa incep.
  Va multumesc!

 24. Buna. Am aplicat pt blue card pe 3 mai 2013. Stie cineva la ce data s.a ajuns cu procesarea aplicatiilor?

 25. buna ziua!vreau sa lucrez in domeniul aupair.sunt divortata si am 2 copii minori in grija mea dar nu vreau sa-i las in romania ci sa-i iau cu mine,ce sanse am sa-mi gasesc de lucru ?ce am de facut ptr a obtine drept de lucru?fratele meu pleaca si el la londra ca sa lucreze la cumnatul lui!multumesc

 26. Buna má poate ajuta cineva si pe mine sunt in uk dar ňu ami gasesc de lucru ňu prea stiu engleza stau in burton on trent nr meu 07754161431

Comments are closed.