50 de ani de la primul zbor in spatiul cosmic Yuri Gagarin

Astazi se implinesc 50 de ani de la istoricul zbor in spatiul cosmic al primului pamantean: rusul Yuri Gagarin. 12 Aprilie 1961 ramane in istoria mondiala ca o data de referinta pentru era spatiala. In aceasta zi Yuri Gagarin a zburat in spatiul cosmic inconjurand Pamantul intr-un zbor care a durat 108 minute.

In 1960 Yuri Gagarin, un pilot de vanatoare al armatei sovietice a fost selectionat pentru dificila misiune de a deveni primul om care zboara in spatiul cosmic.

Ca urmare a acestui fapt Gagarin a devenit peste noapte o celebritate mondiala si un motiv de mandrie pentru URSS. Uniunea Sovietica a facut un pas mare inaintea Americii in lupta pentru cucerirea spatiului cosmic. Performanta lui Yuri Gagarin a pus URSS inaintea Americii si a dovedit superioritatea tehnicii spatiale sovietice, un mare motiv de mandrie pentru rusi.

Gagarin nu a trait mult pentru a se bucura de succesul mondial. Pe 27 Martie 1968 Yuri Gagagrin a murit in timpul unor exercitii militare cand avionul pilotat de el s-a prabusit. Cel mai celebru cosmonaut al erei spatiale si-a pierdut viata la numai 34 de ani.

One comment

  1. Din cate am citit în spatele lui Gagarin a fost cel care se ocupa la acea vreme cu programul spa?ial sovietic Korolev, un adevarat geniu in materie de cosmos. Acesta a fost cel care a lansat in spatiu si catelusa Laika

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.