Blue Card, Yellow Card, NINO si Work Permit in UK

Info Romani in UK - Precizare articol expirat

 

Stim ca situatia economica in Romania este una aprope dezastruoasa si tot mai multi romani cauta sa emigreze in strainatate una dintre destinatiile preferate fiind Marea Britanie si Anglia in general. Nu excludem aici nici Scotland sau Wales dar cei mai multi romani se stabilesc in Londra si isi cauta de lucru in Londra sau in marile orase cum ar fi Birmingham, Manchester, Northampton sau Newcastle. Ce ofera UK romanilor care emigreaza si care cauta de lucru in Anglia? Sau mai bine zis, cu ce vin romanii din Romania in Marea Britanie?

Romanii emigranti in UK nu cunosc procedurile de angajare

Nu e prima data cand atragem atentia asupra faptului ca romanii ca si bulgarii de altfel nu pot fi angajati la liber in Marea Britanie. Pentru a lucra in UK ca roman trebuie sa ai permis de munca. Acest permis de munca poate fi Blue Card-acces nelimitat pe piata muncii, Yellow Card-lucrezi ca intreprinzator pentru business-ul tau, Purple Card-lucrezi pe Work Permit sau ca au-pair. In general acestea sunt cele mai inatlnite situatii si pentru a lucra legal in UK trebuie sa ai unul dintre aceste documente la mana. Cand zic la mana ma refer la a le obtine dupa ce ai ajuns in Marea Britanie.

National Insurance Number sau NiNO este o alta necunoscuta si multi romani nu inteleg ce inseamna acest document si la ce serveste.

Faptul ca romanii nu cunosc procedurile prin care sa obtina documentele necesare pentru a avea un loc de munca in conditii legale in Anglia este ingrijorator. Odata plecat din Romania, unii cu toata familia si cu ceva economii ar trebui sa ai clar in minte ce drum sa urmezi cand ai ajuns in UK. Sa vii in Anglia la noroc sperand ca o sa gasesti de munca la negru si poate o munca prost platita se poate adauga la frustrarea de a-ti fi parasit familia si prietenii, locurile natale si dragi si a ajunge intr-o tara in care concurenta este acerba si doar cel mai bun face fata. Bineinteles, daca te multumesti cu putin ai sa reusesti intr-un final si dupa multe compormisuri sa gasesti ceva de munca, prost platit si probabil sub pregatirea ta-daca ai una.

Ai o calificare din Romania?

Aceasta intrebare este poate prima la care sa raspunzi inainte de a veni in Marea Britanie. Ce stii sa faci, care e jobul tau in Romania? Esti croitor sau sofer? Atunci ai sanse mai mari sa gasesti de lucru in UK in meseria ta. Esti un bun zidar sau tamplar? Da, acestea sunt meserii care se cauta in Anglia. Ai o diploma in marketing si managemet? Foarte posibil sa nu-ti gasesti de lucru fara experienta de UK. Esti invatatoare sau profesor de geografie? Mai mult ca sigur nu-ti vei gasi de munca in domeniu. Va trebui sa mergi la cursuri cativa ani sau doar 1 sau 2 daca ai norocul ca diploma ta sa-ti fie echivalata. Pentru echivalarea diplomelor trebuie sa iei legatura cu UK Naric.

Caut si eu ceva de munca…orice numai de munca sa fie. Iata o fraza la care de obicei inchidem dialogul cu cel care intreaba asa ceva. Acest tip de prsoana este cea care nu stie sa faca nimic de fapt. Orice=nimic pe piata muncii din Marea Britanie. Acesti oameni vor face acelasi lucru in UK ca si in Romania adica nimic. Poate vor avea norocul sa munceasca pe un santier 12 ore pe zi si sa fie platiti foarte putin si de ce sa nu recunoastem: exploatati de catre angajator. De aceea noi nu-i putem ajuta pe cei care vor sa munceasca ORICE. Orice este un termen vast si in situatia in care piata muncii din Marea Britanie este saturata de someri locali care stiu sa faca “orice” romanii din UK vor fi ultimii care sa capete un job.

Cum putem munci legal in UK ca cetateni romani

Un foarte bun articol care explica acest lucru il gasiti aici. Cu toate astea nu este neaparat complet si de aceea dorim sa scriem despre modalitatile prin care romanii pot munci in Marea Britanie. Ne vom referi aici la cele mai des intalnine desi mai sunt si aletele cum ar fi lucratorii sezonieri din agricultura, sportivii, membrii ai misiunilor diplomatice, etc. Acestea fiind cazuri in numar foarte mic nu ne vom ocupa de ele.

Yellow Cardul ca self-employed

Orice cetatean european-si includem aici pe romani si bulgari-are dreptul sa desfasoare o activitate economica in orice tara a Uniunii Europene. Acesta se numeste self-employed in UK. Ca self-employed NU self-employer – orice cetatean roman poate lucra pentru propriul business in UK. Cine poate fi un self-eployed? Un gradinar, un croitor, un munciotr in constructii care si-a facut o firma poate lucra ca self-employed. Daca ai o firma de curatenie si esti directorul firmei poti lucra ca self-employed prestand servicii de cleaning la diferiti clienti. Nu poti fi angajat la un bistro spre exemplu ca self-employed. Ca angajat la o firma esti employed si ai alt statut.

Ca self-employed ai dreptul la Yellow Card, documentul care atesta ca desfasori o activitate comerciala sau economica in UK. Yellow Card-ul este acordat de Home Office in urma unei aplicatii sustinuta de anumite documente doveditoare cum ca desfasori o activitate ca selef-employed. Printre documentele doveditoare vor fi si facturi, extrase de cont bancar, NINO, etc.

De facto Cardul Galben nu este obligatoriu pentru ca persoana fizica sa fie econsiderat self-employed, Cardul Galben este doar dovada ca esti self-employed. Poti foarte bine sa desfasori activitati economice fara sa ai Yellow Card dar in caz ca cineva te intreaba de statutul de self-employed atunci e bine sa ai documentul la mana.

Ca self employed castigi bani si cine castiga bani trebuie sa plateasca taxe. Taxele se platesc de catre individ prin intermediul unui National Insurance Number sau pe scurt NINO. Ca self-employed trebuie sa obtii in circa 3 luni de la inceperea activitatii economice un NiNO prin care sa instiintezi HMRC-biroul de taxe din Marea Britanie ca esti gata sa platesti contributiile sociale cerute de lege precum si taxele datorate statului britanic. Cum se aplca pentru NINO puteti afla din acest articol. Evident, daca nu esti self-employed nu ai nevoie de NINO asa ca nu inteleg de ce tot mai multi romani aplica pentru NINO (si sunt refuzati evident) inainte de a incepe activitatea economica. Daca nu ai activitate economica, nu ai nici venit si daca nu ai venit nu platesti taxe. Din acest punct de vedere nu ai nevoie de NINO.

Ca dependent de self-employed (sot/sotie sau copii) poti aplica si obtine destul de usor Blue Card-ul care-ti da acces nelimitat la angajare in UK.

Yellow Card ca student

Anumite colegii din UK primesc studenti straini iar acestia au dreptul la 20 de ore pe saptamana sa munceasca legal in Marea Britanie pentru a se intretine si a plati studiile si cazarea. Ca student in UK poti aplica pentru Yellow Card ceea ce este diferit de Yellow Card ca self-employed. Desi este acelasi document daca ai card galben pentru 12 luni poti aplica pentru Cardul Albastru si astfel capeti drept de munca neingradit in Marea Britanie.

Blue Card si statutul de angajat

Cardul Abastru sau Blue Card-ul este documentul care iti atesta dreptul de a munci fara restrictii in Marea Britanie. Blue Registration Certificate este acordat in general persoanelor care timp de 12 luni au lucrat legal in Marea Britanie –student, aupair, posesor de Work Permit. Nu poti aplica pentru Blue Card daca ai lucrat 12 luni ca self-employed deoarece se considera ca ai lucrat pentru un business al tau nu ca ai fost angajat. In schimb ca student posesor de Yello Card poti aplica pentru Blue Card.

Purple Card – permis temporar de lucru in UK

Purple Card este o varianta mai “diluata” sa spunem asa de Blue Card. Purple Card ti se acorda in general ca posesor de Work Permit (vezi mai jos) sau aupair. Dupa 12 luni ca posesor de Purple Card poti aplica pentru Blue Card.

Work Permit si Purple Card

Work Permit este un document pe care firma care vrea sa te angajeze trebuie sa-l obtina pentru tine de la Home Office. Work Permit nu poate fi obtinut de cel care are nevoie de asa ceva si nu poate fi obtinut de agentia de recrutare care-ti gaseste jobul. Atentie la acest aspect, agentia care-ti gaseste jobul nu poate aplica pentru tine ci firma care te angajeaza. Sa zicem ca Compania X are nevoie de un foarte bun manager IT si nu-l poate gasi in UK. In acest caz iti ofera tie jobul si aplica la Home Office pentru tine. Dupa obtinerea Work Permit firma in cauza te poate angaja iar tu ai datoria sa aplici la Home Office pentru un Purple Card care sa-ti ateste statutul de angajat in UK.

Nota: Ca posesori de Work Permit nu puteti lucra legal in UK decat pentru firma care v-a obtinut Work Permit-ul. Transferul la alta firma presupune un alt Work Permit.

In loc de concluzie

Dragi prieteni romani speram ca am reusit cat de cat sa risipim ceata care se pare ca exista in zona aceasta a muncii si permiselor de munca in Anglia. Bineinteles, ceea ce am expus aici in legatura cu Blue Card, Yellow Card, Purple Card sau Work Permit in UK sunt informatii generale. Cel mai bine este sa cititi pe site-urile de specialitate –UKBA, Direct.gov.uk, Home Office sau Her Majesty Revenue and Customs despre problemele care va intereseaza.

Va incurajam sa cititi foarte bine articolul si daca mai sunt puncte neclare sau aveti situatii particulare puteti sa puneti o intrebare in sectiunea de comentarii.

Nu uitati ca fiecare caz este o situatie particulara si va avea un rezultat care depinde de anumite circumstante: persoana care te intervieveaza, biroul local si multi alti factori. De aceea tratati fiecare aplicatie cu seriozitate si daca aveti o intrebare, oricat de stupida vi s-ar parea nu ezitati sa intrebati inainte de a merge la institutia care deal cu asa ceva.

Mult succes!

PS: acest articol este valabil azi 17 August 2011. Nu garantam ca aceeasi situatie va fi si peste 6, 12 sau 24 de luni asa ca cel mai bine este sa verificati informatia de aici pe site-urile oficiale. Noi speram ca intr-o zi restrictiile sa fie ridicate pentru cetatenii romani din UK si noi sa scriem cronici de calatorie sau alte informatii din viata Comunitatii.

[themedy_alertbox icon=”exclamation-circle” colour=”red” font_awesome_att=”” custom_colour=””]ATENTIUNE: Inceand cu anul 2014 cetatenii romani nu mai au restrictii pentru a munci in UK[/themedy_alertbox]

41 Comments

 1. Buna !
  Ma numesc Cosmina, am 23 de ani si sunt din Romania.
  Sunt de o luna de zile in Bristol si am gasit un job ca Au pair pe un site. Am cunoscut familia si maine urmeaza sa ma mut la ei si o sa lucrez cu contract pe un an de zile.
  Am citit pe site despre mai multe documentele pentru care poti aplica pentru a primi drept de munca in UK.
  Am cateva intrebari la care va rog sa imi raspundeti:
  1. Trebuie sa aplic pentru Purple card si pe urma pentru NINO?
  2. Cum ma poate ajuta familia sa obtin aceste documente?
  3. Familia mi-au spus ca pot sa lucrez la ei un an si fara contract deoarece au nevoie de fata in timpul noptii pentru copil deoarece lucreaza si mi-a spus ca pot sa imi mai caut un job in timpul zile….Credeti ca pot sa aplic pentru purple card si pe urma pentru Wellow card daca o sa lucrez fara contract??
  Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez corect ca so obtin aceste documente in aceasta situatie.
  Va multumesc.

  • buna cosmina numele meu este Mirela si vreau sa plec an bristol te rog frumos sami spui si mie daca pot sa plec doar cu buletinul
   multumesc frumos

 2. Cosmina, ca aupair nu lucrezi ci esti pur si simplu au-pair adica schimb de experienta si de invatarea limbii engleze.
  Roaga familia sa-ti dea o scrisoare cum ca esti au-pair si nu recurgi la fonduri publice si aplica pentru Purple Card. Dupa un an de purple card poti obtine Blue card si prin urmare ai drept de munca.
  Deocamdata nu ai nevoie de NINO, ce sa faci cu el?

 3. Buna ziua.
  Am obtinut registration la NMC ca Rergistered Nurse 1.
  Credeti ca pot obtine un job bun ?
  Angajatorul va fi amabil si va aplica pentru WP usor, tinand cont ca meseria este “on high demand”?
  Mentionez ca sunt posesoare de IELTS Academic band 7 (from 1 to 9 where 9 means expert user).
  Multumesc frumos!

 4. am 55 de ani si lucrez in italia cu contract de munca de 5 ani ca ingrijitor batrani daca as gasi un job in uk de home care live in fool time pentru work permit ar aplica membrul din familia respectiva unde ar urma sa lucrez?multumesc pt un eventual raspuns

 5. Sunt detinator de blue-card din 2007. Poate cineva sa-mi dea relatii cu privire la demersurile necesare pentru obtinere -indefinite leave to remain-
  Eu stiu ca dupa 5 ani blue-cardu-ul i-ti da dreptul la indefinite leave to remaindar nu stiu daca trebuie complectate si ceva documente sau nu.
  Multumesc anticipat pentru informatii

 6. Hello,

  I was wondering how interesting it would be for the Romanian and Bulgarian people to work in different type of warehouses and factories in the UK?
  The reason I am asking is because have run accommodation and placement job for many years now and at the moment we have got many clients from the Czech and Slovak Republic, Hungary, Latvia and Lituania.
  Now we would like to start bringing people from your country.
  Please let us know your opinion
  JF

  • Do you have something to work for me? I would be happy if I found something to work as soon as possible!
   By the way, I’m from Romania.

 7. I work in Romania as a policeman, and i would like to work in England. If anyoane see what i wrote, please answer!

  • Sunt in UK din iunie 2011, sotul are un certificat galben de 6 pagine de self-employer din 2009, am citit ghidul de obtinere a permisiunii de munca p/u romani si bulgari si am gasit ca pot fi scutita de obtinerea autorizatiei de munca si as putea obtine blue registration certificat, daca aplic forma BR1. O citesc forma aia si nu vad unde as putea pune bifa ? Ca sunt membru de familie a unui roman – da, dar dinsul n-are Accession Worker Card ? sau eu nu inteleg ceva ? Ajutati-ma, va rog, cu un sfat.Mersi mult.

 8. Buna. Muncesc de un an ca employe sh nu detin decat nino. Exista vreo posibilitate sa aplic pr blue? Multumrsc frumos

 9. Multumesc pentru infirmatii, sunt de foarte mare ajutor. Deasemenea, apreciez stilul vostru, pentru ca am mai ‘rasfoit’ un alt site de gen, si m-am umplut de spume, numai pesimism si stilul romanesc: ‘aoleu, noi suntem cei mai nedreptatiti, cei mai amarati, cei mai oropsiti!’ -DEZGUSTATOR.
  Ma bucur ca mai sunt si oameni ‘cu cap’, asa ca voi, care se apuca sa faca site-uri. Multumesc!

  • becca ai dreptate eu locuiesc in spaña si prefer sa citesc paginile spañiolilor ca nu sunt cum romani…dar

 10. Buna seara,

  As dori sa ma ajutati si pe mine cu o informatie…..daca eu si partenerul meu suntem aici de peste un an dar in Romania suntem ambii casatoriti , putem sa facem aici casatoria civila doar la primarie,adica un partner ship? speram ca in scurt timp sa divortam si dupa asta sa ne casatorim cu toate in regula dar pana atunci e ok sa facem asta?
  Ne verifica cineva?

  Multumesc,O seara buna.

 11. am lucrat 3 luni in agricultura si am primit NINO,cum pot lucra in alt domeniu in afara de agricultura?Ma avantajeaza in vreun fel NINO?

  • Da, poti lucra daca obtii drept de munca. Poti aplica pt Yellow Card si te inscrii ca self-employed si poti sa-ti deschizi o firma de ceva adica de ceva ce vrei sa muncesti. NINO este pentru a plati asigurari sociale (sau a primi ajutoare sociale) dar este un lucru bun ca-l ai pentru ca azi se acorda foarte greu la romani.

 12. Buna ziua,
  ma numesc Stefania. Am venit in Anglia acum 7 luni, muncesc la 2 companii de 5 luni ( cleaning ) si am incercat sa aplic pentru NINO, dar m-au refuzat de 2 ori. Mi-am pregatit un dosar destul de bine facut, insa nu e de ajuns. Sincer nu stiu ce sa mai fac. Dosarul contine urmatoarele acte: 2 scrisori de recomandare (de la angajatori), contract de casa, council tax, cont bancar, invoices, pasaport, buletin, certificat de nastere, dovada ca fac facultatea in italia ( la distanta) si cam atat …… insa nu e de ajuns si nu stiu ce altceva sa le mai duc. Cele 2 scrisori de refuz pe care le-am primit sunt identice iar la motivul pentru care mi-au refuzat NINO scrie ca nu am demostrat voiinta de a muncii ca self – employed. What????
  La interviu le-am spus in mod explicit ca muncesc ca self – employed si vreau sa obtin NINO ca sa imi platesc taxele la Stat pentru banii pe care ii castig. In mai putine cuvinte e ca si cum ma rog de Stat ca sa muncesc in regula si sa le platesc taxe iar ei imi spun ca mai bine muncesc ilegal. Incredibil!!!
  Imi mai ramane o alta alternativa, sa ma marit si sa imi obtin actele in acest fel, insa si aici am o mica intrebare. Daca ma marit si nu am NINO, pot sa imi aplic de Blue Card (prietenul meu are Yellow Card) ? Sau e necesar sa am NINO???
  Sper ca cineva sa poata sa imi raspunda la aceste intrebari.
  Va multumesc mult de atentie si de timpul acordat.
  Cu respect,
  Stefania!

  • Buna,
   Ca dependent de o persoana detinatoare de Yellow Card, se poate obtine Blue Card. Deci casatoria e cea mai facila optiune.

  • mai trebuie sa ai asigurare de risc cam 25 £ pe lluna,si reclama tarife extras de cont si si-asa nu e sigur…..eu am toate si m-au refuzat de 2 ori..cred ca au acum o circulara ca sa nu mai dea NINO la romani

 13. buna ,am lucrat 20ani ospatar ,acum as dori sa lucrez ingrijitor batrani la domiciliu ,nu doresc sa plec prin firmele din romania ,ce trebuie sa fac ? engleza mediu ,mai invat .

 14. buna seara la toata lumea! ma numesc lucian sunt in romania acum sunt din brasov si am o intrebare pentru dv cei din uk. Am lucrat vreme de 20 de ani in poiana ca ospatar,am lucrat indeosebi cu englezi,cu turisti englezi,de cativa ani am facut niste cursuri de maseor terapeut si am si practicat aceasta meserie.Am urmatoarea dilema,in scurt timp voi fi in londra si voi alege forma de SE pt ca este mai la indemana si poti incepe sa muncesti imed din cate inteleg despre statutul de self employd,intrebarea mea ere urmatoarea:unde as avea mai mult succes,cum este privit acolo un maseour si daca as gasii ceva de lucru in restaurantele de acolo, cu engleza stau f bine! Va multumesc anticipat!

 15. Buna!ma numesc Andreea muncesc la un restaurant si seful meu ma tot intreaba de acte si permis de munca ,adevarul ii ca nu vreau sa fiu self employed,el a zis ca ma ajuta dar nici el nu stie ce sa faca,am mai citit pe aici ca daca imi face contract de munca pot munci 1 an si apoi pot aplica pentru blue card.Intrebarea mea ii ce trebuie sa faca el ca sa imi obtina permis de munca?

 16. buna andreea, ma numesc romulus si as vrea sa skimb cateva idei cu tine daca se poate..adresa mea de mail este romulusyo@yahoo.com, astept raspunul tau pe mail ms , eu ti-as recomanda sa ceri la seful tau sa aplice pentru work permint pt tine pt a obtine purpule card, daca lucrii un an de zile la acel restaurant poti aplica fara dureri de cap pt blue card care iti da posibilitatea sa lurezi oriunde oricand in anglia….

 17. Salutare.
  Bravo, foarte util articolul.
  Deci: ca sa muncesti iti trebuie purple card, work permit, numar asig sociale si cont de banca.
  Mai ingrijorator este ca multi angajatori nu stiu nici ei ce trebuie sa faca cand angajeaza romani. Trebuie sa-i faci sa inteleaga ca trebuie si ei sa aplice pentru tine la home office pentru work permit. Acest proces de convingere a durat 1 luna pentru sotia mea, cei de la HR nu stiu ce trebuie sa faca, timp pierdut pentru ambele parti (angajator si angajat).
  Paradoxul este ca odata ce ai obtinut purple card sotul/sotia poate sa aplice direct pentru blue card, dar asta nu poate decat sa ne bucure.
  Un sfat pentru cei care asteapta ridicarea restrictiilor de la 1 ian 2014: ei bine nu va bazati pe asta, o sa gasesca astia ceva, daca nu se te impiedice cel putin sa te amane. Deci daca vrei sa incepeti procesul de obtinere de blue card incepeti cat mai repede, nu asteptati 1 ian.
  Cu bine.

 18. Buna

  Sunt Cristina si am gasit pe tocmai.ro un anunt prin care firma Mayfair Group Corporatio UK recruteaza romani pentru locuri de munca in Anglia ca muncitori in agricultura si constructii.
  Am luat legatura cu ei prin email si mi-au cerut in prima faza suma de 360 lei pentru permis de munca si apoi suma de 585 lei reprezentand eliberarea autorizatiilor de munca, in cazul persoanelor selectate care nu detin Blue Card sau Yellow Card scriind ca s-a impus de catre Ministerul Imigratiei din UK obligativitatea unei polite de asigurare complementara, care sa acopere anumite riscuri.

  Mi s-a dat un cont deschis la CEC Bank pe persoana fizica Baru Dragos.

  Ma puteti ajuta sa-mi spuneti daca aceasta firma de recrutare exista ?

  Mayfair Group Corporation Registered in England and Wales. Company No: 2753387. Registered office: 16 Mayfair Street, London W1S 1AR.
  Va multumesc!
  Astept un raspuns de la cineva care ma poate ajuta.

  • Buna cristina ai aflat ceva despre aceasta firma?
   Eu am aplicat la o firma care face recrutari in uk la o fabrica de bere si tot la fel mi sa cerut 290 pentru permis de munca si 585 pentru nustiu ce asigurare tot la CEC la unu Banu Dragos si as vrea sa stiu daca ai aflat ceva?

 19. Buna ziua.Ma numesc Alina si as dori va rog sa stiu daca sotul meu are insurance number primesc si eu dupa el sau trebuie sa aplic si eu.Va multumesc .

 20. Salut,
  Daca detii un purple card si lucrezi 12 luni continuu, numai trebuie sa aplici pentru nici un blue card. Am contactat si un avocat de imigrarari din UK si mi-a spus acelasi lucru. In plus, scrie si pe el :

  Full Free Movement Rights.
  After 12 months continuous legal employment in the UK, Bulgarian and Romania Nationals will qualify for full free movement right and will no longer require an Accession Worker Card.

 21. Sa incep si eu 🙂
  Am ajuns in uk impreuna cu logodnica in 03.03.2013
  Am inchiriat o camera intr-un apartament cu contract semnat de ambele parti
  ne-am inscris la job center si am primit un NIN provizoriu (nu contine si litere , doar cifre)
  Ne-am deschis conturile bancare
  azi (20.03.2013) am obtinut un job la un centru comercial …… de asemenea ne-am facut o programare prin telefon pt. a primii NIN , ei m-au sunat pe mobil si m-au intrebat daca am work permit…
  INTREBARE : cine trebuie sa aplice pt. work permit ??? eu sau angajatorul ? si unde nume trebuie facut acest lucru ? la “uk border agency ” iar acest office e numi in londra ???
  Multumesc anticipat tuturor , deoarece incep lucru de la 01.04.2013

  • Buna Cosmin,imi spui si mie te rog cum ai primit acel NIN provizoriu….imi tot caut de munca,stau in Londra cu prietenul meu,viitoarul meu sot si ne gandeam sa facem cununia aici in Uk doar pentru a ne face acte…iti multumesc si ast un raspuns..

 22. am o intrebare , cum pot sa aflu e o persona care lucreaza in bristol de 1 an ? cui ma pot adresa ca sa aflu date daca a patit ceva sau nu ? sau daca exista vreun oficiu unde este inregistrata ca lucreaza . va multumesc si astept un raspuns

 23. Buna ziua
  Numele meu este Silviu ,sunt in Uk de 2 si am inceput activitatea ca multi dintre noi ca self employed , dupa ceva timp ( dupa obtinere Nino ) am adus sotia aici si a aplicat ca dependent de mine pentru obtinere Blue card ( lucru care s-a si intamplat ) toate bune si frumoase Acum ,ca sotia mea are 1 an complet de munca legal in UK (12 pay slyp), doresc sa aplic ca dependent de ea pentru obtinere Blue card ( de aceasta data pentru mine).
  Imi puteti spune ,va rog ce acte trebuie sa trimit ce formular/e trebuie completat si trimis .
  Am fost informat cu ceva timp in urma ca este de ajuns daca trimit doar cele 12 pay slyp ale sotiei , dar nimic altceva ( ceea ce nu prea cred ca este de ajuns pentru eliberarea acestui document ). V arog ma puteti ajuta cu mai multe informatii privind aceasta situatie ..
  Va multumesc

 24. URGENT!!!! Buna! As dori sa aplic online/telefonic pt o programare pt Blue Card…daca stie cineva ce trebuie sa completez si adresa la care sa trimit formularul sau numarul de telefon…Va multumesc anticip!

 25. Buna
  Am venit de curand in Londra, nu am nici un fel de card si nici Nino. Mi-am depus cv ca sales assistant si dupa cateva interviuri am fost programata pentru 2 ore de proba la un magazin. As vrea sa stiu care sunt procedurile in cazul in care angajatorul ar dori sa ma angajeze cu contract de munca. El va trebui sa aplice in numele meu la Home Office pentru permis de munca iar daca va fi aprobat, eu voi aplica cu acel permis pentru Nino ? Cat timp dureaza pana va fi aprobat permisul de munca pentru firma respectiva?
  Multumesc !

 26. Am si eu nevoie de ajutor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Vreau sa plec in Londra sa lucrez (prin luna august).Am acolo niste cunostiinte ,dar ei lucreaza la negru…Mi-au gasit acolo cateva locuri de munca in cazul in care vreau..,dar imi doresc sa merg cu ,,acte in regula”//Ce trebuie sa fac?De ce act am nevoie sa fiu in regula cat de cat..apoi dupa o lunga durata o sa imi fac si celelalte acte Nino,self..etc:|Deci ce act imi trebuie prima data?Purple Card ???????????? (vreau sa lucrez ca ingrijitoare de copii,sau la restaurant ceva…)

 27. Buna. Am si eu o intrebare. Am un var dulce care are blue card din 2009. Pot sa aplic si eu ca dependent de el pentru blue card? Daca a fost cineva intr-o situatie asemanatoare. Cu ce demonstrez gradul de rudenie, prin certificatele de nastere a noastre si ale parintilor? Daca a aplicat cineva ca dependent va rog ajutati-ma cu niste info. tnx

 28. Buna! Am si eu o intrebare despre firma Inteligentcareer e din Bucuresti. cat de sigura e? nu de alta dar as vrea sa lucrez ca au pair in anglia

 29. Buna ziua, as vrea sa-mi deschid un magazin cu produse romanesti (mezeluri, bere, lactate, dulciuri, etc.)in Anglia, mai exact intr-un orasel din Anglia. Cum se procedeaza ????????Am contactat o avocata si mi-a spus ca trebuie sa preiau firma (buissnisul) ,si acesta costa itre 50.000 £-100.000 £.va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pt.a-mi deschide acest magazin (toti pasi), astept vesti, multumesc.

 30. Buna va rog frumos daca stie cineva un raspuns la dilema mea.Sunt casatorita cu cetatean britanic de cateva luni.Doresc sa-mi schimb numele de famile dar pentru asta de la Ambasada noastra din Londra am fost informata ca prima data va trebui sa plec in Romania pentru a schimba numele de pe buletin iar dupa voi putea schimba si pasaportul.Aici e problema mare….pentru a-mi schimba buletinul trebuie sa dovedesti ca ai o locuita,o adresa sau cel putin pe cineva sa te primeasca in spatiu…..dar eu nu am pe nimeni acolo sa faca asta.Intrebarea….cum imi pot schimba numele fara a merge in Romania? fara nici un rost Multumesc frumos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.