Brexit si statutul de settled si pre-settled in UK

Milioane de cetateni europeni care traiesc in Marea Britanie vor trebui sa se aplice pentru “statut de stabilit in UK” si ar putea primi carduri de identitate in cadrul unui nou program al Home Office privind statutul cetatenilor UE care se afla deja in Marea Britanie in momentul desprinderii de Uniunea Europeana.

Documentul guvernamental de 15 pagini stabileste procesul de inregistrare online a celor trei milioane de cetateni ai UE din Marea Britanie pentru a se asigura ca acestia primesc aceleasi drepturi si beneficii ca si cetatenii neeuropeni care au trait in Marea Britanie timp de cinci ani.

Nu este clar daca “statut de stabilit in UK” ar avea ca rezultat un card de identitate sau pur si simplu o intrare intr-o baza de date a Office Home.

“Vreau sa linistesc complet oamenii ca, in conformitate cu aceste planuri, nici un cetatean UE care se afla in prezent in Marea Britanie in mod legal, nu va fi invitat sa plece in momentul in care Marea Britanie paraseste UE”, a declarat Theresa May.

Cele 150 000 de persoane care au solicitat deja statutul de rezident permanent de la referendumul din Iunie 2016 vor trebui sa se adreseze din nou, dar nu vor trebui sa furnizeze dovada asigurarii de sanatate de aceasta data.

Home Office proceseaza milioane de vize in fiecare an. Noul sistem on-line descris de premierul Theresa May, va fi mai rapid si va folosi documentele HMRC existente pentru a accesa documentele aplicantilor care se afla deja in baza de date a HMRC (oficiul de taxe).

In timp ce publicatia Home Office a specificat ca cetatenii UE nu pot sa-si aduca sotul sau sotia in UK daca nu castiga cel putin 18600 de lire sterline pe an, Theresa May nu a mentionat acest lucru in discursul sau. Ea a spus ca persoanele cu “statut de stabilit in UK ” ar avea drepturi egale cu a cetatenilor britanici daca vor sa isi aduca membri ai familiei in Marea Britanie.

Cetatenii UE nu stiu inca daca isi vor pastra dreptul de vot in alegerile locale sau daca vor avea protectia Curtii Europene de Justitie, care, in conformitate cu noul plan, nu vamai avea jurisdictie asupra drepturilor lor in Marea Britanie.

Anumite aspecte care implica cetatenii UE care traiesc in Regatul Unit, cum ar fi asistenta medicala, calificarile profesionale si drepturile lucratorilor independenti, nu au fost garantate.

Cu toate acestea, probleme cum ar fi beneficiile pentru copii si pensiile vor fi incluse in noul “settled status”.

Necesitatea de a aplica pentru “statut de stabilit in UK” va deveni obligatorie numai dupa data limita, care nu a fost inca stabilita. Aceasta data limita este data de cand se considera ca respectiva persoana a venit sa traiasca in UK.

Cetatenilor UE li se va acorda o perioada de gratie de pana la doi ani daca acestia pot demonstra cinci ani consecutivi de sedere in Regatul Unit. Theresa May a spus ca cetatenilor care au mai putin de cinci ani, dar care vin in Marea Britanie inainte de iesirea tarii din UE, li se vor permite sa cumuleze cinci ani (de sedere in Regatul Unit) si sa aplice pentru “statut de stabilit in UK“.

Dupa data limita, cetatenii UE care nu au aplicat nu vor putea sa ramana in tara, desi oamenii pot veni in Marea Britanie dupa termenul limita si vor avea sansa de a aplica pentru rezidenta permanenta (ca parte dintr-un aranjament de Work Permit ca inainte).

Orice cetatean al UE care soseste in Marea Britanie dupa data limita va fi supus noilor reguli de emigrare, care urmeaza sa fie stabilite de guvernul britanic in urmatoarele luni/ani.

In legatura cu problema reintregirii familiei, Theresa May a spus ca intentia guvernului britanic nu este aceea de a destrama familiile chiar daca cei stabiliti in UK nu castiga peste pragul minim de £18600.

„Dupa ce UK va iesi din UE, cetatenii europeni vor putea sa-si aduca membrii familiei in UK iar acestora li se vor garanta aceleasi drepturi ca si cetatenilor britanici” a afirmat premierul Theresa May.

luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică09:00 – 17:00

Citeste aici leafletul Rights of EU Citizens in the UK

Inforomani

Bine ati venit la Info Romani UK-locul tau de intalnire cu Marea Britanie. Daca ai ajuns aici poti sta cateva minute sa afli despre Anglia si cultura ei, viata romanilor in Marea Britanie-informatii despre munca si timpul liber in United Kingdom

Un comentariu la „Brexit si statutul de settled si pre-settled in UK

Un comentariu face cat 1000 de strangeri de mana

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: