Cum sunt vazuti romanii in UK

Multi prieteni din Romania ma intreaba: este bine in Anglia, cum sunt vazuti romanii in UK? E mai bine ca in Romania? Daca la ultima intrebare e mai usor de raspuns si anume “Da, in UK e mai bine decat in Romania” la intrebarea despre cum sunt vazuti romanii in UK este mai greu de raspuns.

Ce e clar e ca romanii nu sunt bine vazuti in Anglia in general vorbind. Mare parte din cauza asocierii romanilor cu rromii (tiganii mai pe intelesul tuturor) si mare parte pentru ca romanii nu au facut nimic deosebit in UK pentru a fi remarcati.

Asocierea rrom=roman.

Nu mai mira pe nimeni ca rromii sunt perceputi ca fiind reprezentantii Romaniei in UK. In primul rand asocierea de nume: rrom si roman. Un strain nu va face diferenta decat daca e in tema cu terminologia. Cum la fel poate nici un roman nu ar face diferenta dintre roman sau aroman.

Ce este gresit in a folosi termenul “tigan” nu intelg. De mici am stiut cine sunt tiganii si personal nu mi se pare ca fiind un termen peiorativ ci un nume pur si simplu. Asa cum spun la paine, paine cum spun la picior, picior la fel stiu la cine ma refer cand zic tigan. E un nume ca oricare altul. Folosirea numelui de rrom a produs insa confuzie.

Acum cateva zile un coleg de lucru care a fost in Londra imi zice: “stii, cred ca am vazut niste romani pe A406 (n.a.: soseaua de centura mica a Londrei) care spalau parbrize”. L-am intrebat: “de unde stii ca sunt romani?” Mi-a raspuns: “pai aveau femeile alea fuste lungi si am mai citit in presa despre romani”. I-am explicat cine erau de fapt acei oameni care spalau parbrize…de fapt la urma urmei erau cetateni Romani probabil. Atat timp cat ai pasport romanesc esti cetean al Romaniei.

Romanii- comunitate “low profile” in Marea Britanie

O alta problema este faptul ca romanii sunt fara indoiala o comunitate “low profile” in UK. Low profile in ce priveste realizarile. Daca e sa se scrie in presa despre romani se scrie la modul negativ. Una dintre ultimele stiri despre romani pe care am citit-o era despre doi proxeneti romani condamnati in Marea Britanie. Cu astfel de stiri nu se poate ridica prestigiul comunitatii romanesti in UK.

Romanii trebuie sa fie in presa si cu lucruri bune. Sigur exista si realizari ale romanilor din Anglia dar ele nu sunt foarte cunoscute in UK. Daca dau o cautare pe Google despre “romanians” nu prea gasesc articole incurajatoare.

Englezii ne iubesc…NOT

V-as pune o intrebare: credeti ca englezii sunt ospitalieri? Va primesc cu bratele intinse cand afla ca sunteti romani?

Cred ca stim cu totii raspunsul la intrebare. De la vanzatoarea de la magazin care-si schimba tonul vocii cand aude ca nu vorbesti o Engleza curata pana la omul care vrea sa te fraiereasca cand cumperi asigurare la masina (crezand ca strain = prost) cam toata lumea pare ca nu te-ar placea prea tare. Raspunsul este ca englezul nu prea place prea tare pe nici un strain indiferent de natie. Nu e vorba ca esti roman…pur si simplu englezii sunt conservatori si nu le place ce vine de peste Canalul Manecii.

Situatia economica a facut ca acest sentiment de instrainare sa devina mai puternic. Posibilitatile de munca sunt reduse la momentul de fata in UK si joburile disponibile sunt acordate in primul rand populatiei autohtone.

Ce ne ingrijoreaza este faptul ca romanii sunt vazuti la fel si in alte tari are Europei. Italia si Germania sunt printre tarile in care cuvantul “roman” starneste neincrederea sau chiar furia interlocutorului.

Credem ca depinde numai de noi sa ne imbunataim imagine pe care o afisam in lume. Depinde de noi sa facem ceva ca romanii sa fie bine vazuti nu numai in UK dar si in Europa.

6 Comments

 1. Am vazut si eu tiganii de pe 406; nu stau departe de zona in care locuiesc. Tiganii ne-au facut de ras si aici si in toata europa

 2. Salutare tuturor.
  Sunt de 2 luni in Anglia. Muncesc la o spalatoria auto in Cristchurch. De curand am cunoscut un roman care sta pe aici de vreo 3 ani.Si incep si il intreb si eu de una de alta.Dupa cateva zile il tot simt ca ma trimite in balarii si il intreb direct despre ce-i vorba. Raspuns :chinuie-te si tu ca si eu m-am chinuit.Nu m-a invatat nimeni nimic. Iata astia sunt romanii INDIFERENT UNDE S-AR DUCE.Nu este un caz singular.Este o mentalitate. Dovada? In nici o tara din lumea asta romanii nu au o comunitate puternica( vezi italienii, chinezii,samd)
  Sa auzim de bine.

  • Desi inca se mai procedeaza asa nu este neaparat ceva ce nu se poate schimba. Mentalitatea se schimba greu dar acest site vrea sa demonstreze ca romanii se pot ajuta intre ei si pot inchega prietenii bazate pe respect si \finitate de limba.
   Mi-a fost dat sa aud de romani care cereau bani de la alti romani ca sa le vinda un pont pentru un loc de munca. Asa ceva este foarte urat si nu incurajam.
   Aici la NRUK vrem sa construim o comunitate relaxata si bazata pe incredere si ajutor reciproc. Vorba aia ca “unde-s multi puterea creste” nu este in van.

 3. Salut, webmaster says, salut toti Romanii.
  Eu asi dori sa-mi spuna cineva ceva concret, cinstit, adevarat (daca stie bineanteles) cum asi putea demara in UK o activitate de constructii, reparatii si intretinere de acoperisuri in trestie. Eu sant specialist in acest mestesug dar nu stiu deloc limba engleza si nu stiu cum asi putea gasi clienti in UK sau poate sa lucrez cu cineva in colaborare? georges.stana@orange.fr Multumesc.

 4. Iti spun eu nu este cum sunt vazuti si ce fac Romanii,este vb de conceptul de conservatism rasism si aroganta inferioara al acestor tari din Europa mai dezvolatate decat Romania,vino in New York City si ai sa vezi ca nu intereseaza pe nimeni ca pe strada cerseste un Tigan Rom sau Afro American sau ori ce alta natie,prea putin conteaza in in New York ce loc de munca ai si ce natie esti,Nu se face haz si denigreaza o natie intreaga in ziare cu urlete romanii la furat in USA sau Tiganii Rom,sau Mexicani etc…englezii mai au de invatat de la USA si nu invers.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.