Cum inchiriez locuinta in UK

Printre primele lucruri pe care trebuie sa le faca un roman cand vine in UK este sa isi gaseasca o locuinta de inchiriat. Chiar daca la inceput stati la un prieten sau gasiti undeva sa stati intr-o shared house pana la urma tot va trebui sa va mutati cu familia intr-o noua locuinta. In cele mai multe cazuri aceasta va fi inchiriata. Va prezentam in acest articol un ghid concis despre cum se inchiriaza o casa sau apartament in UK si ce trebuie sa aveti in vedere ca sa nu pierdeti bani. Principala cauza pentru care puteti sa pierdeti bani este aceea de a va fi oprit depozitul sau bani din depozit. Cand inchiriezi va trebui sa platiti un depozit pe care (teoretic) va trebui sa-l primiti inapoi la sfarsit de tenancy (perioada de inchiriere).

Mic dictionar:

tenant-chirias, cel care sta in chirie, care inchiriaza
landlord-proprietarul locuintei
estate agent-agentia imobiliara
tenancy agreement-contractul de inchiriere
inventory – inventar. Trebuie verificat si semnat la inceput de tenancy
shared house – casa in care stau mai multi chiriasi
room to share – camera de inchiriat (in casa impreuna cu mai multi chiriasi)
utilities – serviciile, electic, apa, gaz
fee-plata, serviciu platit (de exemplu o agentie iti poate cere sa platesti un fee pentru a face o verificare tip cazier)
PCM – per calendar month (luna calendaristica)
bill – factura (la gaze, electricitate, telefon, internet, etc).
council tax – taxa la primarie. In UK fiecare casa plateste o taxa lunara la primarie (council) care foloseste acesti bani pentru a asigura curatenia strazilor, politie, parcuri, etc.

In UK daca vrei sa inchiriezi poti sa o faci prin agentie sau privat. Prin agentie inseamna ca ai de-a face cu o agentie imobiliara care are casa in grija si pentru care proprietarul plateste un comision lunar. Privat insemna ca inchiriezi direct de la proprietar. Multi proprietari prefera sa dea casa in grija unei agentii pentru a fi inchiriata.

Inchirierea prin agentie

Daca inchiriezi prin agentie ai anumite avantaje cum ar fi:
-esti sigur ca orice problema care apare in locuinta va fi rezolvata in cel mai scurt timp. De exemplu, daca boilerul s-a stricat agentia va trimite un meserias sa-l repare.

Dezavantajele inchirierii prin agentie:
-iti trebuie referinte – multi romani care au stat de putin timp in UK nu au asa ceva
-platesti multe fee-uri (cazier, inspectii, etc). Unele fee-uri pot fi si de cateva sute de lire.
-esti legat de durata contractului (de obicei 6 luni sau 12 luni). Daca vrei sa pleci mai devreme trebuie sa platesti restul de luni care ti-au mai ramas din contractul de inchiriere.

Inchirierea privata

Avantaje:
-mai simplu de inchiriat, nu ai asa de multe documente de semnat si fee-uri de platit
-mai flexibila in ce priveste durata de inchiriat. Desi minimul la contractele private este 6 luni, proprietarii se dovedesc mai flexibili si daca gasesc alt chirias accepta sa intrerupi contractul mai devreme.

In multe cazuri, daca esti serios si ai platit chiria la timp proprietarul va dori sa inchirieze direct chiar daca primele 6 luni ai inchiriat prin agentie.

Durata minima de inchiriat

Cum am zis mai sus, in general durata minima de inchiriat este de 6 luni sau 12 luni. Dupa aceasta perioada se inchiriaza de pe o luna pe alta. Daca vrei sa pleci trebuie sa anunti cu o luna inainte. La fel si in cazul proprietarului: daca vrea sa pleci trebuie sa te anunte cu o luna inainte. In cazuri exceptionale si daca proprietarul accepta poti pleca mai repede de o luna de zile.
Exista si posibilitatea sa inchiriezi pe luna dar aceasta se aplica in general la camere in shared house unde si utilities sunt incluse (plata la gaz, electricitate sau internet e inclusa in pretul camerei).

Cine plateste bill-urile?

In general bill-urile le plateste chiriasul. Chiriasul este responsabil sa plateasca council tax (la primarie), gas bills, electricity bill, Internetul, telefonul fix, etc. in cazul in care ai inchiriat numai o camera intr-o shared house este foarte probabil ca pretul facturilor sa fie incluse in chirie. Este bine sa intrebati ca sa fiti siguri ca asa este si ca nu sunt costuri ascunse.

Inchiriez mobilat sau nemobilat?

Cei care de-abea au venit in UK vor alege probabil sa inchirieze o locuinta mobilata. Motivele sunt simple: nu au mobila si ca sa cumpere ar costa prea mult. Site-uri cum ar fi Gumtree, Loot sau Bargain Pages te pot ajuta sa gasesti mobila mai ieftina, second hand. Totusi, sa mobilezi o casa costa destul asa ca e de preferat sa platesti£50-£100 in plus la casa si sa fie mobilata.
Pentru romanii care sunt de mai mult timp in Anglia si au avut posibilitatea sa stranga bani sau si-au cumparat deja anumite articole de mobilier este de preferat sa cumpere nemobilat.
Ca o mica observatie: bucataria si baia vin mobilate chiar si in casele nemobilate.

Unde gasesc locuinte de inchiriat?

In vremurile noastre oamenii cauta sa inchirieze locuinte pe Internet. Printre site-urile care merita mentionate se numara Zoopla, RightMove, YourMove sau Gumtree. Gumtree este in general folositor celor care vor sa inchirieze privat.

Cum decurge procesul de inchiriat

1) Cauti locunta pe Internet (in cele mai multe cazuri). Aceasta presupune sa te inregistrezi pe anumite site-uri si daca gasesti o locuinta care-ti place sa trimiti o cerere de vizionare online la agentia sau persoana in cauza.

2) Aranjezi vizionarea si daca-ti place platesti un mic depozit ca o dovada ca esti de buna credinta si vrei sa inchiriezi proprietatea. Agentia iti va da un formular pe care sa-l completezi si iti va spune ce trebuie sa platesti inainte de a te muta in casa. Prin lege agentia imobiliara trebuie sa te informeze despre fees (platile pe care trebuie sa le faci) si care sunt acestea. De exemplu: platesti ca sa ti se verifice referintele sau platesti fee-ul agentiei pentru ca ti-a gasit casa. Daca inchiriezi privat nu mai trebuie sa platesti asa ceva.
Aceste formalitati pot dura 2-3 saptamani. De asemenea trebuie sa platesti depozitul care este chiria pe 1 luna (in cele mai multe cazuri). Acest depozit este la dispozitia proprietarului si constituie bani pe care proprietarul poate sa-i foloseasca daca la sfarsitul perioadei de inchiriat s-au observat stricaciuni aduse locuintei. Fiti foarte atenti la acest depozit pentru ca e foarte probabil ca acesti bani sa nu se intoarca in totalitate la voi. Din experienta persoanala va spun ca doar o singura data am primit banii de depozit intacti. La sfarsitul acestui articol o sa va dau niste sfaturi pentru a fi cat mai siguri ca va primiti depozitul inapoi integral. La urma urmei depozitul este o suma mare, chiria pe o luna.

3) La data stabilita vei primi cheile de la agentie si vei putea sa te muti in proprietate.

Lucruri foarte importante pe care trebuie sa le ai in vedere cand inchiriezi

Mare atentie la urmatoarele sfaturi care pot sa va salveze depozitul de a nu ramane la proprietar.

Inventarul

Cand va veti muta in locuinta veti primi un inventar cu ce este in locuinta si starea in care este casa/mobilierul. Daca nu primit acest inventar in 7 zile solicitati-l de la agentia imobiliara. NU IGNORA INVENTARUL. Completeaza-l cu observatii si note personale si la sfarsit semneaza-l si returneaza-l la agentie. Noteaza cele mai mici amanunte. Ai observat ca sertarele sunt prafuite: pune asta in inventar sau intr-o nota aditionala. Ai observat un defect la un perete? Noteaza-l si comenteaza despre el. Ti se pare ca e o ciupitura pe perete? Noteaz-o si fa-i o poza si informeaza agentia. Daca nu o faci tu o sa o faca ei la sfarsit si-ti vor opri bani. O ora din timpul tau s-ar putea sa-ti salveze cateva sute din depozit cand te muti, la sfarsitul perioadei de inchiriere. Ai observat ca nu merge un bec? Noteaza-l. Geamul este un pic murdar? Noteaza si informeaza agentia. Totul trebuie sa fie in scris, nu prin telefon. Daca e urgent folositi telefonul dar trimiteti si un email. Asa functioneaza treaba in UK.

Gradina are niste buruieni sau covorul o pata? Spune-le la agentie pentru ca altfel poti fi facut tu responsabil pentru ele.

Fotografii si clipuri video

Va recomand sa faceti cat mai multe poze si clipuri video cand va mutati in chirie. Orice mizerie, praf, panze de paianjeni, ciupituri pe pereti, WC-uri murdare sau chiar si o ciupitura pe vopseaua de la usa de la intrare e bine sa le faceti poze. Fotografiati-le de aproape pentru ca asa vor parea mai “importante” (agentiile de inchiriere asa fac). Daca la sfarsitul contractului de inchiriere Agentia va incerca sa va opreasca bani (si va incerca) cum ca nu ati curatat locuinta aveti astfel dovada ca locuinta nu a fost niciodata curata cu adevarat cand ati inchiriat-o. Multi dintre voi veti dori sa o curatati cand va mutati in ea ca sa fiti siguri ca e in regula dar nu uitati sa luati dovezi cum arata casa sau apartamentul la momentul in care v-ati mutat in chirie. Chiar si un bec lipsa trebuie trecut la inventar ca fiind lipsa. Nu uitati sa faceti comentarii despre starea generala a locuintei pentru a nu exista vre-un dubiu cand va veni momentul sa va luati depozitul inapoi.

Sper ca sfaturile de mai sus sa va fie de folos. Daca aveti ceva de completat va astept cu comentarii mai jos.

[Tweet “Afla ce trebuie sa stii cand inchiriezi o locuinta in Marea Britanie.”]

Inforomani

Bine ati venit la Info Romani UK-locul tau de intalnire cu Marea Britanie. Daca ai ajuns aici poti sta cateva minute sa afli despre Anglia si cultura ei, viata romanilor in Marea Britanie-informatii despre munca si timpul liber in United Kingdom

13 comentarii la „Cum inchiriez locuinta in UK

 • 12.10.2016 la 15:48
  Legătură permanentă

  Eu am avut tot timpul probleme cu depozitul. Landlordul gasea mereu motive să oprească 100-200£ din depozit.

  Răspunde
 • 20.01.2017 la 12:40
  Legătură permanentă

  Buna, am inchiriat recent o casa prin agentie in uk. Primesc foarte multe plicuri adresate fostilor locatari si am auzit ca pot rezolva asta daca scriu ceva pe plic si il trimit inapoi. Vreau sa stiu despre ce e vorba… multumesc anticipat.

  Răspunde
  • 03.05.2017 la 18:04
   Legătură permanentă

   buna Mihaela…scrie “RTS” ceea ce inseamna return to sender ” si subliniază adresa de return care de obicei se află pe partea opusă destinatarului..
   .

   Răspunde
 • 22.03.2017 la 21:39
  Legătură permanentă

  Salut , ma intereseaza atunci cand inchiriezi o casa noua , este normal sa platesti depozitul in accountul lor bancar si chiria pe o luna cash agentului ? Va rog frumos astep un razpuns urgent , aici sau pe adresa de email!

  Răspunde
 • 04.04.2017 la 22:33
  Legătură permanentă

  Felicitari pentru interesantele sfaturi,care cu siguranta vor fi de mare folos cititorilor imteresati!..
  Multumesc pentru timpul tau!
  O intrebare te rog! Am vreo o sansa de a inchiria o camera fara a-avea recomandare?

  Răspunde
 • 09.05.2017 la 14:52
  Legătură permanentă

  Bună. Ați avut o idee foarte buna cu acest site. Doresc să închiriez casă în Warrington deoarece lucrez în zona dar foarte greu este prin agentii, care nu sunt decât niște escroci care iți i-a bani pentru verificare după care Îți spun că nu mai este de actualitate anunțul .

  Răspunde
  • 10.05.2017 la 11:18
   Legătură permanentă

   Ai putea sa incerci si pe site-uri cum sunt gumtree.com sau in ziare locale. Multe agentii din asta fac bani: fees to tennants.

   Răspunde
 • 09.06.2017 la 23:36
  Legătură permanentă

  Banii de depozit se percepe la inceputul inchirierii care este de obicei chiria pe 2 saptamani sau o luna dupa caz. In cazul in carevrei sa te muti in alta locuinta acest depozit trebuie sa primesti inapoi (daca nu se constata pagube) sau de obicei ultima perioada cat stai in casa nu platesti chiria( 2 satamani sau 1 luna)depinde de suma depozitata. Chiria se plateste totdeauna anticipat. In multe cazuri plata utilitatilor gaz -apa-internet-council tax -electricitate este suportat de catre proprietar, aceasta ridicand putin pretul chiriei. La mutare in apartament trebuie sa achitati prima luna in avans . Ca si un sfat ar fi bine sa faceti poze despre apartament in momentul in care v ati mutat pentru a evita neplacerile ulterioare.

  Răspunde
 • 13.09.2017 la 20:24
  Legătură permanentă

  Buna ! vrem sa ne mutam in Yeovil si mi-a spus cineva ca in momentul in care ajung in Uk ,ca sa pot inchiria o casa cu familia, va trebui sa am deja Nino si card bancar si referinte de la angajator…. precizez ca vom veni pregatiti cu bani pe 3 luni+deposit, deci chiar e necesar sa am deja nino si cont si referinte?? pt ca uitandu-ma la actele pt nino…am nevoie de dovada de locuinta 😮 deci cum sa fac? nu mai inteleg nimic. eu si sotul meu nu cunoastem pe nimeni acolo si nu avem unde sa stam. eu acum imi fac inregistrarea ca nurse, apoi vrem sa plecam. va rog sa ma ajutati cu un raspuns! multumesc

  Răspunde
  • 02.08.2018 la 14:11
   Legătură permanentă

   buna ziua,Bianca
   suna un pic aiurea,da!Si nu este chiar asa!pentru inceput poti apela la inchirierea directa,prin site.urile de profil,si e chiar recomandat,daca ai destula rabdare sa cauti ceea ce-ti place!Postarea este destul de veche,vad,banuiesc ca deja ati rezolvat daca ati venit aici!eu asa am procedat,am inchiriat direct,apoi pentru ca aveam discutii serioase inainte de a pleca din tara cu un angajator,in 3 zile am avut interviu,apoi peste o saptamana de la venirea aici am inceput munca!Imediat am solicitat scrisorile angajatorului catre NINO si banca,m-am programat ,si cu pasaport(pt banca),c.i,scrisorile angajatorului,am rezolvat ambele probleme.Mai tarziu,am aplicat pentru schimbarea permisului de conducere,obtinand astfel un act de identitate cu care pot proba domiciliul meu actual si evident statutul de rezident.
   Daca ati ajuns aici,si va descurcati,ma bucur pentru voi,daca nu,dar inca doriti,va urez succes!
   Ce concluzie am tras eu dupa ceva timp petrecut aici?!.Daca te integrezi in viata lor,in colectivul de munca,daca suporti cu stoicism rautatile inerente afisate vis a vis de tine,referitoare la imigrare,istoricul multor veniti aici,dupa o vreme vei capata respectul lor!
   M.as bucura sa stiu ca ati reusit!

   Răspunde
 • 12.07.2018 la 16:42
  Legătură permanentă

  Buna!Cine stie in Northampton nn1 sau 2 o agentie imobiliara care are traducator roman sau angajat roman?Multumesc

  Răspunde
 • 21.02.2019 la 22:39
  Legătură permanentă

  Buna seara. Am o problema grava si nu stiu unde sa ma duc si ce sa fac. Acum o luna am vazut o casa. Am fost am vazut.o i-am dat avans. Sa uitat peste acte asigurandune ca totul este bine si ca ne incadram pt casa. De 2 zile imi tot cere acte de la contacte,pay slipuri de acum jumatate de an, referinta de la contabil si multe altele. Patronul sotului a zis ca se pune el garantor nu e nici o problema. Azi ne suna si ne zice ca nu ne incadram. Eu vinerea viitoare trb sa eliberez casa. Am un copil d 3 anisori. Maine dim ma duc la agentie, daca chem politia oare face cv? Sunt disperata. Multumesc

  Răspunde

Un comentariu face cat 1000 de strangeri de mana

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: