Marea Britanie va introduce legi care permit monitorizarea activitatii online a tuturor cetatenilor

Marea Britanie va introduce in curand legi care vor permite agentiilor guvernamentale sa monitorizeze activitatea online-email si web-precum si convorbirile telefonice ale tuturor cetatenilor conectati la Internet anunta BBC intr-un articol intitulat Email and web use to be monitored under new laws. Masura se vrea un pas in directia luptei anti-teroriste si a pericolului teroristilor care folosesc mediul online pentru a comunica.

Monitorizarea activitatii utilizatorilor de Internet din Regatul Unit se va face pentru toti cei conectati la Internet indiferent daca sunt sau nu suspectati de activitati teroriste. GCHQGovernment Communications HeadquartersAgentia Guvernamentala pentru Comunicatii va putea cere operatorilor de internet din Marea Britanie sa monitorizeze activitatea tuturor abonatilor la serviciul de Internet fara a fi macar suspectati de activitai ilegale. Aceasta monitorizare web se va face prin instalarea unor dispozitive speciale pe serverele operatorilor de Internet care va inregistra fiecare email trimis si fiecare site accesat de catre abonati. Datele vor putea fi puse la dispozitia autoritatilor in urma unei decizii judecatoresti. Diferenta o face faptul ca pana acum numai persoanele suspectate de activitati teroriste sau ilegale putea fi pusa sub supraveghere prin ordin judecatoresc.

Noua lege de monitorizare online din UK va fi anuntata foarte posibil in speech-ul Reginei din luna Mai.

O incalcare a drepturilor cetatenesti si de intimitate online

Societatea civila si asociatiile privind drepurile omului sunt foarte ingrijorate in ce priveste noua lege a monitorizarii activitatii online din Marea Britanie pentru ca aceasta este o atingere a intimitatii online cetaetnilor obisnuiti. Se stie ca Marea Britanie este una dintre tarile cu cea mai severa monitorizare CCTV-camere cu circuit inchis-din Uniunea Europeana. Monitorizarea via CCTV in Marea Britanie se face in orase, sate, locuri publice, stadioane, arene sportive sau de divertisment, magazine sau pe autostrazi. Cu o retea de monitorizare bine pusa la punct si extinsa in toate regiunile, fortele de ordine si agentiile guvernamentale din UK au la indemana o retea eficienta de lupta impotriva criminalitatii de orice fel. Masura urmaririi activitatii online este insa de o altfel de natura. Ca si in cazul legislatiei ACTA promovata de Parlamentul European, masura motitoriazarii activitatii online a cetatenilor din Regatul Unit vine ca o atingere a liberatilor mediului online, un mediu frecventat in mod regulat de oameni obisnuiti si onesti.

Home Office-Ministerul de Interne din Marea Britanie-cere insistent introducerea masurii de monitorizare a activitatii online, email si convorbiri telefonice pentru a avea un instrument in plus in lupta anti-terorism. Din pacate aceasta masura aduce fara drept de apel atingere libertatilor cetatenesti din Mare Britanie.

Masurile de monitorizare a activitatii online ale utilizatorilor de Internet este cauza ingrijorarii unor oameni politici din Partidul Conservator la putere in Marea Britanie. David Davis, unul dintre liderii conservatorilor britanici a afirmat ca aceasta masura va permite guvernului Majestatii Sale sa “traga cu ochiul” la ceea ce fac utilizatorii de Internet din UK.

Masura monitorizarii activitatii online nu este noua in UK. Ea a mai fost promovata in perioada guvernarii laburiste dar in urma opozitiei societatii civile aceasta a fost retrasa de pe ordinea de zi.

Asa ca stimati concetateni romani aveti grija cum si pe ce site-uri navigati: site-urile pe care le vizitati vor fi monitorizate si nu vreti sa va treziti cu agentii MI-5 la usa.

One comment

  1. Ma doare in cuc de legea lor,Englezii un popor de aroganti si fara umor,si in caz daca verifici IP-ul meu iti spun eu inainte unde sunt, in NYC on 33rd street Park avenue.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.