National Insurance Number pentru romanii din Anglia

National Insurance Number este obtinut de catre cetatenii britanici la nastere. Cei care nu sunt cetateni britanici, in speta ceatenii romani din Anglia trebuie sa aplice pentru NIN cand incep o activitate economica cum ar fi aceea de self-employed. In cazul in care vrei sa lucrezi ca self-emplyed si esti posesor de Yellow Card trebuie sa ai un NIN personal. Pentru a obtine un National Insurance Number trebuie sa depui documentatia la HM Revenue & Customs (HMRC) - si aceasta documentatie depinde de statutul tau: angajat sau self-employed.

De ce au romanii din Anglia nevoie de National Insurance Number (pe scurt NIN)?

Nu numai romanii au nevoie de National Insurance Number ci toti cetatenii din Marea Britanie: Anglia, Scotia sau Tara Galilor. National Insurance Number este numarul tau de “cont” ca sa zicem asa unde iti platesti contributiile sociale si de unde vei fi platit la pensie. Ca asigurari sociale platesti National Health Service – NHS si alte contributii banesti de-a lungul vietii.

Cum obtin National Insurance Number?

National Insurance Number este obtinut de catre cetatenii britanici la nastere. Cei care nu sunt cetateni britanici, in speta ceatenii romani din Anglia trebuie sa aplice pentru NIN cand incep o activitate economica cum ar fi aceea de self-employed. In cazul in care vrei sa lucrezi ca self-emplyed si esti posesor de Yellow Card trebuie sa ai un NIN personal. Pentru a obtine un National Insurance Number trebuie sa depui documentatia la HM Revenue & Customs (HMRC) – si aceasta documentatie depinde de statutul tau: angajat sau self-employed.

Pentru a obtine un NIN trebuie sa mergi la un interviu organizat de obicei la un Job Centre Plus, un centru de plasare a fortei de munca. Pentru a aranja un interviu trebuie sa suni la numarul de telefon 0845 600 0643 unde un reprezentant al Job Centre Plus iti va spune ce ai nevoie sa aduci la interviu si iti va stabili o data la care te vei prezenta la interviu. Cand te prezinti la interviu trebuie sa ai cu tine lista completa cu documentele care se cer pentru National Insurance Number. Info Romani in UK va publica in curand aceasta lista in Limba Romana pe site-ul nostru.

Cat se plateste NIN ?

National Insurance Number se plateste diferentiat in functie de cat castigi si de statutul tau pe piata muncii: angajat sau self-employed.

Alte informatii despre National Insurance Number si despre interviu

Un articol foarte interesant si complet in Limba Engleza despre National Insurance Number il puteti gasi aici.

11 Comments

 1. Sa stiti ca asa este: cand am venit in Anglia stiam prea putin despre tara si ma asteptam sa sara englezii cu oferte de munca. Sunt de profesiune economist dar nu am gasit de lucru la inceput cand am venit in 2005. Toti intrebau daca am experienta si diploma mea nu prea facea mare lucru in zilele alea. A trebuit sa ma apuc sa invat aici si dupa 4 ani am terminat un curs la o universitate londoneza. De atunci si pana acum am gasit oferte de munca si acum am si ceva experienta in domeniu asa ca recomand celor care vor sa faca ceva sa gaseasca o scoala aici.

 2. Dupa parerea mea tarile membre UE care ne aplica restrictii pe piata muncii lor si nu ne recunosc diplomele dau dovada de ipocrizie ca sa nu zic hotie.De ce ,de ex.,medicii si asistentele medicale au acces pe piata muncii in UK ? Sunt bune diplomele lor obtinute pe banii contribiabilului roman? Noi,romani am fost primiti in UE pentru a fi o piata de desfacere.Daca ar fi fost dupa mine nu as fi acceptat intrarea in UE fara a avea aceleasi drepturi si bineanteles obligatii ca toti ceilalti.Si in alta ordine de idei si fara a ne lauda singuri suntem ,genetic vorbind,mult mai capabili si mai intelelgenti ca multi din UE.

  • am fost in multe tari si sa stii k iti dau dreptate la faza cu inteligentza … poate nu ar fi problema k nu ar putea … dar sunt si incapatanati si nu vor … tot ei au de pierdut … noi suntem o tara deschisa … glumeata si capapila de multe lucruri

 3. Ai dreptate Florin dar situatia este ca englezii au nevoie de nurse si de doctori pe cand de alte meserii chiar au prea multi someri pe care vor sa-i bage in campul muncii. Sunt asa numitii ‘pe beneficii’ poate stii de asta.

 4. salut.

  o intrebare am.
  daca am cardul NIN ma pot duce inapoi in anglia si sa ma angajez legal cu el ? l`am obtinut muncind 6 luni la o ferma de legume-fructe. va rog frumos cine stie daca puteti sa ma ajutati

 5. Sunt asistenta medicala nu am pin pot sa obtin yellow card daca ma inscriu la o scoala de support worker si sa lucrez ca support worker in acel caz avind drept de a.lucru 40 ore saptaminal sau am direct dreptul sa lucrez ca support worker doar cu diploma si sa obtin drept de lucru legal va rog raspundetimi multumesc

 6. Vreau sa va intreb ceva… eu am muncit la o ferma .. am plecat la contract in agricultura si cei de acolo nu mi-au dat acest National Insurance Number. Vreau sa stiu daca el chiar exista… si acolo am muncit doar 2 luni de zile pt ca atat a fost de munca la ferma aceea. Si vreau tot asa sa aflu daca poti munci cu acest NIN intr-o fabrica exemplu? va rog sa imi raspunde-ti .. de preferat cineva care cunoaste foarte bn. MULTUMESC

 7. Buna ma numesc Giorgiana si sunt venita An Anglia si nu cunosc limba engleza cum pot fi ajutat si cum pot face casa ami fac si eu Insurens Nambar cine ma pote ajuta sa ma contacteze va rog mult

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.