Permisul de conducere in Anglia- permis de conducere britanic

Pentru a conduce in Anglia trebuie sa fii posesor de permis de conducere. Permisul de conducere poate fi emis de tara de origine Romania sau poate fi obtinut in Anglia sau poate fi permis de conducere britanic obtinut in urma schimbului permis romanesc-permis de conducere Anglia. In orice circumstanta condusul in Marea Britanie trebuie sa fie in conformitate cu varsta minima admisa pentru soferi in Anglia.

Despre permisul de conducere romanesc in Anglia

Pentru a conduce in Anglia trebuie sa fii posesor de permis de conducere. Permisul de conducere poate fi emis de tara de origine Romania sau poate fi obtinut in Anglia sau poate fi permis de conducere britanic obtinut in urma schimbului permis romanesc-permis de conducere Anglia. In orice circumstanta condusul in Marea Britanie trebuie sa fie in conformitate cu varsta minima admisa pentru soferi in Anglia si anume:

 • 17 ani : motociclete
 • 18 ani: masini si microbuze
 • 21 ani pentru camioane (de tonaj mare) si autobuze

(sursa: Driving in Great Britain (GB) on a licence issued in a European Community/European Economic Area (EC/EEA) country)

Am nevoie de permis englezesc pentru a conduce in Anglia?

Nu neaparat. Poti conduce folosind permisul romanesc. Daca vrei poti schimba permisul romanesc pe un permis britanic fara a mai da examen. Pentru a preschimba permisul romanesc cu cel britanic trebuie sa fi fost rezident in UK cel putin 185 zile in ultimile 12 luni calendaristice.

Preschimbarea permisului de conducere romanesc in permis de conducere britanic se face prin completarea formularului D9.

Ca si conducator auto roman, membru al unei tari din Uniunea Europeana (cum este si Romania) te poti incadra in una dintre urmatoarele categorii:

Vizitator in UK (esti in UK pentru o perioada redusa de timp)

Poti conduce orice vehicul auto din grupa auto pentru care permisul de conducere a fost emis.

Rezident in UK (ai domiciliul stabil in UK si locuiesti in tara legal):

 1. Sofer amator de motocicleta sau autoturism: poti conduce cu permisul romanesc 3 ani de la data cand ai devenit rezident sau pana la varsta de 70 de ani.
 2. Sofer profesionist (microbuz, autocamion, autobuz, etc):

a) pana la varsta de 45 de ani: poti conduce cu permis romanesc pentru 5 ani.

b) varsa 45-66 de ani: poti conduce cu permis romanesc 5 ani sau pana la varsta de 65 de ani.

c) peste 65 (dar pana in 70) ani: poti conduce cu permis romanesc pentru 12 luni de la data cand ai devenit rezident.

Dupa aceste perioade de timp permisul romanesc trebuie preschimbat cu permis britanic pentru a putea conduce legal in UK.

Atentiune: condusul fara permis valabil si fara asigurare este pedepsit foarte sever in UK. Odata prins, datele tale intra intr-o baza de date si orice abatere viitoare va fi sanctionata drastic.

Preschimbarea permisului de conducere romanesc in permis de conducere britanic se face de catre DVLA-Driver and Vehicle Licensing Agency organismul oficial care se ocupa de permise de conducere si alte taxe si aspecte legate de autoturisme in Marea Britanie.

Student in UK – pot conduce cu permis romanesc?

Ca student roman in UK poti conduce motociclete sau masini mici (dupa caz) cu permisul romanesc in UK.

Daca esti student roman in UK si nu ai permis de conducere poti sa te inscrii pentru a obtine unul dar va trebui sa dai examen, evident.

Atentiune: preschimbarea permisului de conducere romanesc in permis de conducere Anglia nu iti da drepturi in plus la gasirea unui job decat daca acel job are legatura cu soferia. Alt avantaj ar fi acela ca in UK permisul de conducere englezesc tine loc si de buletin adica te poti legitima cu el.

Aceste informatii sunt valabile la data de 01/02/2011 si evident se pot schimba. La momentul in care vrei sa aplici pentru permis de conducere britanic trebuie sa iei legatura cu organele abilitate sa-ti ofere informatii la zi.

Daca aveti sugestii cum am putea sa imbunatatim acest articol va rugam sa ne contactati pe Twitter @noiromani_in_uk

89 Comments

 1. Am 17 ani si tocmai am obtinut permisul britanic pentru categoria B. Intrebarea care ma framanta este. As putea conduce cu acest permis in romania fara sa am probleme ?

 2. eu am inteles ca pot obtine “driver license uk” fara a avea permis in Romania. Fac acolo un fel de “scoala” si pot obtine acest “driver license uk” care imi permite de a conduce doar in Anglia. Stie cineva mai mult ?sau ceva util ? multumesc

 3. Catre webmaster:
  Scuzati-ma, dar din ce inteleg eu din adresa pe care ati specificat-o, deduc faptul ca doar testarea implica 185 zile, nu si schimbarea permisului. Si deduc faptul ca pentru schimbarea permisului nu e nevoie de testare. Gresesc oare eu?

  1.
  A valid community licence issued on the strength of a driving test within the EC/EEA, will allow you to drive in GB for a set period.

  2.
  Alternatively, you can exchange your licence for a British licence.

  1.
  If you want to take a British driving test you must be a resident in GB. However, if you have moved to GB having recently been a permanent resident in another state of the EC/EEA, you must be a resident in GB for 185 days in the 12 months before your application for a driving test and full licence.

  2.
  exchange your community licence for the British equivalent and request the appropriate provisional entitlement

 4. Pentru preschimbarea permisului nu e nevoie de testare. Daca nu ai permis romanesc atunci normal ca ai nevoie sa treci examenul.
  In privinta perioadei de 185 de zile nu e clar din textul regulamentului daca se refera si la preschimbare sau se aplica numai la aplicatia pentru un nou permis de conducere desi daca s-ar aplica la cea din urma atunci nu vad de ce ar trebui sa astepti pana petreci jumate de an pentru a-ti lua permisul de conducere.

  Pt Leo: daca nu ai permis de conducere normal ca trebuie sa dai examen.

 5. Pentru preschimbarea permisului de conducere romanesc in cel britanic nu e nevoie sa astepti cele 185 de zile.Eu dupa o luna de la intrarea in Marea Britanie, bineinteles cu domiciliu stabil, mi-am facut aplicatie pentru preschimbarea permisului de conducere.Iar acum am permis de conducere britanic ;).Cred ca cele 185 de zile se refera la obtienerea unui nou permis, individul ne avand permis in nici o alta tara.

  • am si eu o intrebare…. daca sunt doar de o luna, aici pot sa schimb permisul ? am permis profesionist si sunt nedumerit pentru ca am inteles ca trebuie sa schimb si cardul tahodraf pe formular scrie de astea 185 zile …eu ce ar trebui sa scriu ?,sa scriu data reala sau o data care sa ma incadrez in astea 185 zile si cu rezidenta cum e aici? ca eu stau la cineva …… va rog daca stiti dati un raspuns..multumesc

   • sal si eu am schimbat aici permisul acum o luna …daca nu lai schimbat ……eu am procedat asa am mers direct la DVLA.. am platit acolo in jur de 100 am dat pasaportul si mi lau dat pe loc inapoi dar am platit o taxa de 5 lire… si am mai platit pentru card mai inatai mi au dat o hatie (conterpart ) si dupa cam 3 sapt mi a venit permisul uk,.. la o sapt mia venit si cardul.. cu un plic prin care imi cerea sa descarc cardul meu romanesc sau sal trimit… eu am ales sal trimit… bafta…

    • dar ai avut nevoie sa trimiti si medic form ? eu am c si vreau sa aplic pt CE temporar si nu stiu sigur daca sa trimit si medic formam 23 de ani

 6. Nici eu nu stiam ca-ti trebuie 185 de zile dar nu as recomanda sa-ti schimbi prea repede permisul romanesc pentru ca daca o faci primesti puncte pe cel englezesc daca te prinde ploitia ca ai facut ceva care sa merite puncte. Asa pe permis romanesc mai greu.

 7. Salut,
  Am obtinut permisul auto in UK si sunt curios daca imi pot face asigurare auto in Romania. Ma gandesc sa aduc o masina din UK si sa o inmatriculez si sa ii fac asigurare pe numele meu in Romania. Aveti idee daca se poate face asa ceva?
  Mentionez ca am permisul britanic de aproximativ 5 luni.

 8. sunt din Moldova cu permisul moldovenesc,st in uk cu cetatenia romana de 7luni-vreau sa ma sfatuiti cit timp pot circula cu el si cum pot sa l schimb in englez??

 9. am permis uk,dar mi la retinut politi in romania 1 luna,au spus cal trimit in anglia,cum pot sal recuperez

 10. un roman cumsecade sa ma ajute cu o adresa pt ,,dvla,,cum pot sa recuperez permisul uk luat in romania de politie

 11. cel interesat de un permis de …uk!intra pe yahoo messenger sa discutam………….cos_cerbu, pt SAMIR VARGA,

 12. Daca am permis romanesc cat. A1 si B, cum se face trecerea de la A1 romanesc la A britanic? Am vazut ca la ei nu exista A1, A2 ca la noi, au doar A pentru toate categoriile de motociclete. Trebuie sa sustin alt examen de A? Sau se poate preschimba din A1 in A?

 13. Salutare. am o intrebare mai delicata…nu stiu daca ma poate ajuta cineva de aici…dar eu incerc totusi. Am avut permis romanesc cat B, C si l-am schimbat in permis UK. In momentul in care l-am schimbat am optat si ptr celelalte categorii, respectiv f,k,p …care banuiesc ca inseamna A,D,E. pe permisul meu britanic scrie acum ca aceste categorii f,k,p…sunt valabile vreo 40 si ceva de ani….intrebarea este…astea sunt provizorii, sau trebuie sa dau vreun test ceva ca sa devina permanente?

 14. De la începutul acestui an, poli?i?tii hunedoreni au întocmit patru dosare penale pe numele unor persoane posesoare ale permisului de conducere provizoriu emis de autorit??ile din Marea Britanie.

  Serviciul Poli?iei Rutiere Hunedoara informeaz? posesorii unor astfel de documente c? autorit??ile din Marea Britanie elibereaz? dou? tipuri de permise de conducere: provisional driver’s license (permis de conducere provizoriu) de culoare verde ?i full driver’s license (permis de conducere permanent) de culoare roz.

  Conform regulamentelor comunitare, permisul de conducere provizoriu nu este valabil în afara ??rii emitente. Prin urmare, permisul de conducere provizoriu britanic nu este recunoscut ca permis de conducere comunitar.

  Permisul de conducere provizoriu britanic poate fi folosit doar pe teritoriul Marii Britanii, în urm?toarele condi?ii:

  – titularul permisului provizoriu trebuie s? fie înso?it de posesorul unui permis de conducere permanent, iar acesta din urm? trebuie s? fie în vârst? de cel pu?in 21 de ani ?i s? aib? permisul de conducere permanent de cel pu?in 3 ani;

  – titularul permisului provizoriu poate conduce doar cu o vitez? maxim? de 45 mile/or?;

  – autoturismul condus trebuie s? aib? aplicat la loc vizibil semnul “L”.

  A?adar, singurul permis de conducere emis de autorit??ile britanice care le confer? posesorilor dreptul de a conduce autovehicule în este România este permisul de conducere permanent (full driver’s license).

  Persoanele care nu vor respecta prevederile legale risc? s? fie cercetate conform O.U.G. 195/2002 art. 86 alin. 1 sub aspectul s?vâr?irii infrac?iunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul f?r? a poseda permis de conducere ?i risc? pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani.

 15. Am si eu o nedumerire: In momentul preschimbarii permisului de conducere romanesc (pe care il detin de aproape 6 ani) cu unul britanic, ce se va intampla cu vechimea pe care am obtinut-o pana in prezent ? Deoarece in momentul intocmirii actelor pentru asigurare ,dupa selectarea tipului de permis ma lovesc de intrebarea “How long have you held this licence? ” . Voi fi nevoit sa o iau de la capat ca incepator (unde preturile asigurarilor sunt astronomice) sau imi va fi recunoscuta vechimea obtinuta in prealabil ?

  • am si eu o intrebare … mi0am schimkbat permisul de romania in anglia si mi sau pus mai multe categorii sunt valabile in romania>?

   • Da! Categoriile sunt valabile. Atat timp cat permisul este permanent (full driver’s license) este permisa conducere in orice alta tara.

 16. HELP!!!!!!!!!!!!!!Va rog ajutati ma sunt disperat astazi am fost la oficiul postal sa mi schimb permisul categoriile BE CE ro cu unul uk cu un formular d2 gata cumpletat si doamna de acola mi a zis ca trebuie formular d1 ca d2 este pt bus.am completat formularul d1 am platit taxa si toate bune.acum ajund acasa si citesc pe un forum ca pt permis de profesionisti trebuie formular d2 si ca se pierd categoriile ASA ESTE? Ce mai pot sa facsa nu pierd categoriile?

 17. stai linistit asa am patit si eu prima data am completat D1 si nu a fost bine si mi-au venit toate actele inapoi asa cum o sa iti vina si tie, nu ai cum sa pierzi si nu exista asa ceva sa pierzi categori!!! dupa ce iti vin actele acasa nu schimbate,automat ca nu are cum, te duci inapoi la posta si completezi un formular D2 si gata trimit iar si se rezolva!!!!!

  • Io am depus actele de permis dar aia de la posta am intrebato de taxa si a zis ca nu teeb si lea trimis asa am 3 saptamani si nu mia venit nici un act inapoi ce pot face

 18. Salut sunt in londra de 2 luni mi`am schimbat permisul romanesc cu un permis englezesc driving licence…dar problema e ca, cand mi`a venit permisul acasa mi-a venit si categoria A in plus oare o fii greseala de la ei si trebuie sa ii anunt sau pot sa-l pastrez asa cum e ?

 19. Daca permisul meu romanesc expira in septembrie pot sa il reinoiesc in uk ,sau pot doar sa il schimb cu unul britanic care o sa expire tot in septembrie

  • salut, ai permisul anulat in romania si ai reusit sa iti faci unul nou in UK?? nu imi zici mai exact cum ai procedat? multumesc mult

   am si eu permisul luat(alcool-dosar penal) dar inca sta mult si bine pe un birou…..si mai dureaza multe luni pana o sa fiu inculpat+sentinta..

   • salut !
    Si eu sunt la fel ca si tine :(((( , sunt deja de 8 luni pieton…astia nu vor sa solutioneze dosarul sub nici o forma…nu dau de nimeni la politie…cred ca asa au creat un obicei sa te tina chiar si 2 ani !
    Cum pot schimba permisul Romanesc cu unul Britanic , avand in vedere ca am predat permisul in Ro , se poate cu adeverinta consulara !?
    Te rog da-mi un raspuns….multumesc mult !

  • Salut ai.aflat raspuns si.eu am.permis romanesc si vreau sa.l schimb aici in uk dar e.expirat de 2 luni ? Multumesc

 20. buna as vrea sa stiu si eu ca incepatoare am permisul roman de o luna si umpic si locuiesc in UK il pot schimba cu cel de UK? unii imi spun ca imi trebuie o juma de an ca sa pot sa il schim, altii ca un an, nu mai inteleg nimic. cine stie, si a fost in situatia mea va rog sa imi spuneti si mie exact!

 21. fratilor ajutatima si pe mine cu un raspuns …am condus fara permis doar cu permis provizoriu si fara asigurare si de parca nu era de ajuns am ami avut si putin alcol in mine ce as putea pati la curte cine poate sa imi zica ce pedepse sunt

 22. Cine îmi poate spune si mie ce câmp de pe formular trebuie complicat si care nu pt schimbare permis

 23. vreau sa stiu si eu ce campuri trebuie completate la formularul d2,am toate categoriile dar nu inteleg ce trebuie completat…multumesc mult

 24. Salut! !vreau sa stiu in cat timp mi-ar ajunge permisu preschimbat in marea britanie dupa ce l-am predat pe cel romanesc??!!

 25. Locuiesc in londra de 3 luni si vreau sa stiu daca este necesar sa imi schimb permisul.sau..pot conduce aici cu permisul romanesc,si cat timp

 26. am permis britanic de 5 ani luat acolo!dar am cat b b1 fkp ce autovehicule pot conduce cu b1 fkp ,in romania ce inseamna alea!va multumesc

 27. Salut.Cu permis de conducere moldovenesc de tip vechi am sanse sa conduc in UK?Multumesc anticipat.

 28. Am si eu o intrebare, dak am permisul retinut de politia romana si am copii dupa el si ma duc la un oficiu postal aici in anglia sa il dau pierdut sa il schimb, se poate sa ma gaseasca in romania k il am retinut?

 29. mi am trimis buletinu cu permisu prin posta..acum am nevoie urgent de bulletin sa ma intorc in tara tinand cont ca nu am pasaport…ce as putea sa fac?in cat timp imi ajung actele acasa de cand le am trimis prin posta?

  • Salut. Eu mi-am trimis permisul si buletinul pentru COUNTERPART DRIVING LICENCE si mi-au revenit actele in 12 zile…

 30. Buna sunt an germania si nu am permis de conducere dar nu stiu cum am facut pe net si mea trimis un plic cu o foae verde care zice sa o completez care este problema ami cere o poza ce sa fac si mai asi vrea sa stiu daca pot sa conduc an germania

 31. Buna ziua.
  Stie cineva ce se intampla cu istoria permisului din Romania cand il schimbi pentru unul din Uk?
  Am carnet din 2003 si daca pierd istoria asigurarara va fi mult mai scumpa.
  Multumesc

 32. azi am facut un accident si nam avut asigurare si mia dat 6 puncte dar eu timp de 1si3luni nu am avut niciun punct vreau sa stiu daca imi perd permisu sau ma suspenda

 33. Salutare!
  Stie cineva ce fel de autoturisme se pot conduce in Anglia cu categoria B?
  Legislatia este asemanatoare cu a noastra din punctul asta de vedere sau nu?
  Va multumesc anticipat!

 34. Salut.. mi am pierdut permisul d conducere in uk si nu am cum sa ajung foarte curand in romania sa il schimb.. are cineva idee cum pot rezolva problema aici in uk?? Va multumesc

 35. salut , rog raspuns urgent :
  pot conduce in romania mopede ( motociclete >49 cc ) , cu permis englezesc (drive license ) in care posed categoria A ? precizez ca inainte de a schimba permisul romanesc in englezesc nu detineam aceasta categorie , asadar in baza de date romaneasca nu figurez cu categoria A .
  ~stie cineva ?

 36. Buna ziua! Am permis de UK si vreau sa conduc legal aici masina mea înmatriculate in România. Care sunt formalităților de îndeplinit în acest sens? Mulțumesc in avans.

 37. Un pic gresit la partea cu: “Sofer amator de motocicleta sau autoturism: poti conduce cu permisul romanesc 3 ani de la data cand ai devenit rezident sau pana la varsta de 70 de ani.”.

  Poti conduce 3 ani de la data cand ai devenit rezident sau pana la varsta de 70 de ani, prioritate luand varianta mai lunga.
  Mai pe indelete, daca ai varsta sub 70 ani poti conduce pana la varsta de 70 ani, iar daca ai 70+ ani poti conduce doar 3 ani de la data la care ai devenit rezident.

 38. Buna ziua.Am permis modelul vechi din Romania si este expirat de aproximativ o luna.Ce pasi ar trebui sa urmez sa il pot schimba cu un permis de uk?Multumesc anticipat.

  • Daca am permisul din 2015 categoria ce pot sa conduce un cap trator cu semiremorca PE territorio Angliei? IMI spune angajatorul ca e obligatoriu 2 ani..angajatorul fiind roman. Va multumes

 39. mie imi place permisul uk deoarece pot face multe cu el ,de ex. cind racesc ma duc la spital st Thomas si imi da tratament gratis ,sau daca vreau sa iau deseuri menajere dintr-o zona(cu masina ) sa zicem brixton am zona mea care este inregistrata cu permisul meu ,……etc…mie sincer imi e scirba de permisul ro nu faci mai nimica in ro … si ce imi mai place de ex. un sofer loveste un biciclist desi se stie ca are prioritate pe banda lui unde mai merge si bus masina respectivului poate fi luata si-l va pune la plata de-l ustura ficatii ,,,,,RESPECT PT UK AND F…K RO ASTA DA CIVILIZATIE…..ce m-a enervat la schimbarea permisului uk a fost intrebarea cica POTI VEDEA NR DE LA MASINA DE LA 25 METRI ….uneori au intrebari timpite in formularul de schimbare a permisului …..pretul pt schimbare a fost in 2013 de 70 lire c-am mult mai ales ca a fost la urgenta si dupa aproximativ 2 saptamini l-am primit I LOVE UK ….

 40. am si io o intrebare am permis romanesc nu lam schimbat si in 3 ani am adunat niste puncte niste camere acuma vreau sa ma anngajez undeva si imi cer sa imi schimb permisu sa fie de uk daca il tirmir o sami puna punctele sau o sa mil ia si daca mil ia pe ce perioada oare mie frica sa il trimit sa nu raman fara iel ms

 41. Salut!am și eu o întrebare…
  Am înțeles ca dacă îți schimbi permisul romanesc în permis UK primești și categoria A(chiar dacă ai doar categoria B pe cel romanesc).
  Întrebarea mea este,când o sa schimb iar permisul în România o sa primesc și aceasta categorie pe permisul romanesc?
  Mulțumesc mult !

 42. Salut ma puteti ajuta va rog cu un raspuns cei care stiu sigur daca pot schimba permisu cat A1 125cc din uk sal schimb in Romania sa pot conduce cu el in romania ma gindesc ca totusi am parcurs o examinare ca sa il obtin CBT in uk multumesc

 43. Buna as dori sa ma ajutati si pe mine daca stie cineva am condus fara permis an londra si am fost si baut ce mi se poate antampla mi sa spus de la avocat cami va da o amenda este adevarat

  • Salut!Am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva….tocmai am depus actele pentru schimbarea permisului iar la o săptămână mi-a venit doar permisul inapoi,deja sunt 3 săptămâni de atunci iar buletinul nu mi-a sosit,ce pot face?nu gasesc nici un nr.de tel al celor de la DVLA…

 44. salutare am permis de o luna si sunt in irlanda de nord sunt incepator. ce semne sa pun? L sau R va multumesc!

 45. Salut ! Am o nelămurire . Am luat permisul în românia acuma 3 ani . Am un an jumate de când sunt în anglia iar tot mă uit pe internet sa mă lămuresc și eu . Am categoria “am și b ” pentru a conduce scuter de 50cc am nevoie de alt permis sau legislație făcută ? Va rog care sunt mai documentați nu mă evitați . Mulțumesc .

 46. Dacă am Profesional (L)Driving Licențe pot sa conduc lângă un șofer cu carnetul suspendat în ANGLIA dar cu vechime în conducere mai mare de 3 ani?ce taxe îmi cere mie DVLA.CO.UK pentru a conduce?

 47. Salut…mi-am schimbat permisul de România in cel englezesc dar mi-au greșit data nașterii.ce trebuie sa fac acum?care este procedura,pașii de urmat pt a repara greseala?

 48. Salut, am si eu o întrebare, dețin permis provizoriu UK + permis din Republica Moldova. Pot conduce in UK sau o date ce ai Provizoriu celelalte sint anulate si poliția poate depista aces lucru? Mersi

 49. Ceau..O rugăminte foarte mare. Cine stie ce masini se poate conduce cu un permis de conducere englezesc..Pina la ce capacitate

 50. va rog frumos sa ma ajutați am un frate de varsta 16 si 9 luni a condus o masina in anglia si a facut accident cu trei masini masina care a conduso nu deținea nici un act asigurare…ce sa intampla cu el la luat poliția astept raspuns multumesc.!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.