Restrictii pentru Romani in UK si in 2012

UK Border Agency a anuntat ca Marea Britanie va mentine restrictiile la munca pentru cetatenii romani si bulgari pana in 2014 cand acestea vor trebui ridicate conform legii Uniunii Europene. Damian Green, Ministrul pentru Imigratie din Marea Britanie spune ca aceste restrictii vor fi mentinute pentru a proteja piata muncii britanice de un aflux de imigranti din Romania si Bulgaria care ar ocupa locuri de munca necalificate si pe care UK vrea sa le rezerve pentru cetatenii proprii. Prin urmare restrictiile vor fi mentinute si in anii 2012 si 2013.

Cum afecteaza mentinerea restrictiilor pe cetatenii romani in UK?

Cetatenii romani vor avea in continuarie nevoie de permise de munca:

  • Yellow Card sau Yellow Registration Certificate pentru Self-Employed-va permite detinatorului sa desfasoare o activitate economica ca liber intreprinzator.  Cardul Galben se mai acorda si studentilor care vor sa munceasca part-time pentru a se intretine in timpul studiului in Marea Britanie.
  • Purple Card sau Accession worker card– atesta ca detinatorul, cetatean roman in UK poate munci pentru un singur angajator. Se mai acorda si persoanelor au-pair in UK. Dupa 12 luni lucrate ca posesor de Purple Card detinatorul poate aplica pentru Blue Card.
  • Blue Card sau Blue Registration Certificate-permite celui care l-a obtinut sa lucreze liber in UK. De obicei se acorda persoanelor care au lucrat legal 12 luni in UK. Cardul Albastru se mai acorda si dependentilor persoanelor care detin Yellow Card-Cardul Galben, fie ca acestia sunt self-employed sau studenti.

Se vor ridica restrictiile la munca in UK in 2014?

Conform legii Uniunii Europene in 2014 restrictiile pentru cetatenii romani si bulgari ar trebui sa fie ridicate in toate tarile din UE, prin urmare romanii ar putea sa aiba drepturi egale la angajarea in UK, Spania, Italia, Germania, Franta, Olanda sau alte tari care impun restrictii in momentul de fata.

Ce tari impun restrictii la munca romanilor in Europa?

Tarile care impun restrictii pe piata muncii interne pentru romani si bulgari sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elvetia si Malta. In Octombrie 2011 Spania a reintrodus restrictiile pentru cetatenii romani care vor sa munceasca in aceasta tara europeana.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.