Romani in UK in 2014: sperante, realizari

Ce se asteapta de la romanii din UK in 2014 si cateva repere despre unde se afla comunitatea romanesca din Marea Britanie in anul 2014. Sunt multe asteptari si multe de facut.

Dragi romani din Marea Britanie, va anuntam pe aceasta cale ca noul nostru site este live si accepta comentarii de la dumneavoastra. Anul 2013 a fost un an in care am postat mai putin dar 2014 speram sa fie mult mai bun pentru noi si pentru dumneavoastra.

2014 este un an care a adus multe schimbari pentru romanii din UK.

Romanii au drept de munca in Anglia

Dupa 7 ani de “cetateni de mana a doua” ai Europei, romanii si bulgarii au in sfarsit drept de munca in UK si in statele membre ale Uniunii Europene. Noi incercari stau in fata noastra ca romani in UK: integrarea in societatea britanica, promovarea Romaniei, gasirea unui loc de munca intr-o piata foarte competitiva si intelegerea culturii britanice. Aceste credem ca sunt doar cateva provocari pe care o noua tara le pune unui roman venit in Anglia.

Romanii sunt tinta unor discriminari in presa Britanica

Atitudinea ostila fata de cetatenii romani nu este o noutate in presa britanica. Inca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, Daily Mail, The Sun, News of the World sau alte tabloide britanice au scris articole denigratoare la adresa romanilor din UK sau din Romania. Iata cateva dintre ele:

Inainte de liberalizarea totala a pietei muncii pentru noi si pentru vecinii bulgari o anume parte a presei britanice de senzatie, a inceput din nou denigrarea romanilor, anticipand o “invazie masiva” de romani si bulgari la munca in Marea Britanie. Daily Mail ajunsese sa afirme ca cursele auto si aeriene nu mai aveau locuri spre Londra si ca un bilet ajunsese la £3000 pentru 1 Ianuarie 2014. Aceste afirmatii mincinoase nu au intarziat sa fie demascate de realitatea de la fata locului. Romanii si Bulgarii nu au invadat Marea Britanie si s-a aflat ca suntem prinre imigrantii care au cerut cele mai putine ajutoare sociale in UK. Raul a fost insa facut si romanii sunt vazuti foarte rau in Regatul Unit in acest moment.

Din pacate autoritatile romane nu au reactionat hotarat la denigrarile presei britanice.

Gasirea unui loc de munca in Marea Britanie

UK este o piata competitiva si a-ti gasi de munca nu este chiar asa usor. In UK sunt multi emigranti si toti sunt in competitie pentru aceleasi joburi. Cat de pregatiti sunt romanii sa ia aceste joburi? Raspunsul este: nu prea pregatiti. Motivele sunt variate: un nou sistem de munca, CV-uri nepuse la punct si lipsite de relevanta pentru un anumit job, lipsa unei discipline a muncii, etc.

Multi romani vin in Marea Britanie crezand ca li se vor oferi joburi imediat ce ajung. Realitatea este ca poti astepta si pana la 3 luni pana sa gasesti ceva de munca. Chiriile nu sunt ieftine(mai ales in Londra) iar banii cu care vii in UK se termina. Nu tocmai situatia ideala pentru un imigrant roman.

Romanii isi deschid afaceri la Londra si in alte orase din UK

O situatie imbucuratoare este si aceea ca tot mai multi intreprinzatori romani isi deschid afaceri la Londra, Manchester, Birmingha, Bristol sau Edinburgh. Multe dintre afacerile romanilor sunt in industria alimentara (restaurante si magazine romanesti), servicii (coafura/frizerie, reparatii calculatoare / IT, ets) sau in transporturi de marfa si pachete. Mai jos sunt cateva firme romanesti de succes in Marea Britanie:

Eastlines Coletarie Anglia-Romania: una dintre cele mai de succes afaceri romanesti in UK, Eastlines Coletarie este o firma serioasa care asigura un transport modern si eficient dinspre Romania spre Marea Britanie si vice-versa.

Pilon – constructii si housing contractor

Romanian Food UK – supplier de produse alimentare romanesti in UK

Albinuta – magazin online produse romanesti in UK

Acestea sunt numai cateva dintre afacerile romanesti de succes la Londra. Daca mai stiti si aletle va rugam sa le mentionati mai jos; este bine sa sustinem harnicii intreprinzatori romani din Anglia.

Dupa cum vedeti anul 2014 este un an plin de pietre de incercare pentru comunitatea romaneasca dar speram sa le trecem cu bine si sa infirmam ceea ce britanicii incearca cu tot dinadinsul sa promoveze si anume ca romanii sunt cetateni de mana a doua in Uniunea Europeana.

Ce isi propune Info Romani in UK in 2014

Info Romani in UK a fost alaturi de comunitatea romaneasca din Marea Britanie inca din anul 2011. Prin sfaturile noastre credem ca am ajutat pe romanii din UK sa aplice pentru permise de munca si articole precum “Escrocii care iti gasesc de lucru in Anglia” sau “Totul despre munca in Anglia si drepturile romanilor in UK” au salvat multi romani de la a da bani unor escroci care ofereau asa zise contracte de munca in Anglia.

Printre prioritatile noastre in 2014 se numara si:

  • o mai buna ghidare a romanilor care isi cauta de munca in Anglia
  • un Forum de discutii unde cei interesati sa-si poata spune oful si unde cei care pot ajuta sa ajute
  • promovarea romanilor cu care ne mandrim in UK. Aici asteptam sugestii de la voi pentru a nominaliza romani pe care-i cunoasteti si care credeti ca fac cinste Romaniei in Marea Britanie

Daca ati gasit articolul interesant va invitam sa-l faceti cunoscut prietenilor dumneavoastra pe Facebook, Twitter sau Google+. Ne-am bucura sa vedem ca timpul nostru este apreciat si nu uitati:

[Tweet “Numai uniti suntem puternici oriunde in lume”]

5 Comments

  1. Lucrez la o companie de masini auto si nu sant platit de 3 luni.angajatorul meu mi a dat 3 cecuri care nu au acoperire si am ramas si -£650 in account.am fost la politie la council house dar deocamdata nu am primit nici un raspuns.are sa mi dea £2500 si nu stiu unde sa mai apelez.va rog sa mi dati un sfat unde sa apelez si ce e de facut.va multumesc

  2. Buna ziua,

    As dori sa stiu cum te pot contacta pentru a discuta despre publicarea unui articol. Astept cu interes raspuns.

    O zi frumoasa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.