Romanii, mai “rai” decat bulgarii

“Tigani, derbedei si hoti” astfel sunt prezentati romanii in presa din UK dupa cum ne informeaza Huffington Post. Presa din Marea Britanie are un limbaj mult mai virulent cand vine vorba de romani decat cand scrie despre Bulgari.

“Tigani, derbedei si hoti” astfel sunt prezentati romanii in presa din UK dupa cum ne informeaza Huffington Post. Presa din Marea Britanie are un limbaj mult mai virulent cand vine vorba de romani decat cand scrie despre Bulgari. De ce?

Conform unui raport al Oxford University’s Migration Observatory, romanii din UK sunt asociati cu infractuni si acte antisociale pe cand cetatenii bulgari nu. Acest lucru aduce atingere romanilor cinstiti si muncitori din Anglia, Scotia sau Tara Galilor. Si sunt multi dintre acestia.

Imigratia si predictiile din presa britanica

Raportul celor de la Oxford University’s Migration Observatory cuprinde studii realizate in perioada 1 Decembrie 2012 – 1 Decembrie 2013. Dupa cum se observa aceste studii sunt cele de dinaintea liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Cum s-a vazut, tonul presei din Regatul Unit s-a acutizat dupa 1 Ianuarie 2014 cand romanii si bulgarii au obtinut drept de munca neingradit in Marea Britanie.

Desi numarul romanilor care au emigrat in UK nu este nici pe departe asa de mare cum s-a estimat (sau cum s-a supraevaluat ca sa fim mai precisi), cetatenii romani au fost tinta atacurilor in presa britanica si acestia s-au focusat in mare parte pe infractiunile comise de concetatenii nostrii in Regatul Unit si prea putin pe realizarile individuale ale acestora.

Partidul de extrema dreapta a lui Nigel Farage, UKIP, a estimat ca vor veni in UK circa 5000 de romani pe saptamana cand in realitate au venit doar 7000 in prima jumatatea a anului 2014. Sa se fi inselat Nigel Farage sau a fost doar o carte jucata prost impotriva romanilor?

Infractionalitatea romanilor in UK

Desi se preconiza o crestere abrupta a infractinalitatii datorita romanilor si bulgarilor care au venit in UK dupa 1 Ianuarie 2014 pana la urma s-a dvedit ca aceasta nu s-a materializat. Acelasi Huffington Post publica in Aprile 2014 un articol in care constata ca de fapt numarul faradelegilor in care au fost implicati cetatenii romani in UK a scazut, nu a crescut.

In primele trei luni ale lui 2014 numarul Romanilor condamnati in Marea Britanie a scazut cu 15,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Immigrant Romanian And Bulgarian Crime Falling Not Rising New Police Figures Suggest
Rapoarte ale politiei britanice arata faptul ca infractionalitatea romanilor este in scadere in Marea Britanie

Ziare precum Daily Mail, Daily Express sau The Sun au fost in fruntea “luptei” impotriva romanilor in UK. Acestea nu numai ca au prezentat tendentios problema dar au exagerat voit asa zisul pericol ar romanilor si bulgarilor veniti in UK sa munceasca. In multe cazuri romanii au luat joburi pe care englezii nu se inghesuie sa le faca dar aceste publicatii nu au vazut asta.

Va invitam sa comentati aici sau pe Facebook

2 Comments

 1. Probabil acesta e motivul pentru care inca intalnesc bariere in cautarea unui loc de munca, altul decat cele ”la tarnacop”, unde ne vor ei.
  Inca si azi mi de cere sa dovedesc dreptul la munca in UK, desi le repet ca sunt cetatean cu drepturi egale din 1 ianuarie 2014. Ridica din umeri politicos, ”noi nu cunoastem acest lucru, ne vom interesa si va vom contacta”…
  Bineinteles, nu ma mai contacteaza nimeni…
  Dar, poate gresesc…, consider ca e in oarecare masura si vina politicii externe romanesti, care zace intr-o lancezeala de necrezut, incapabila sa lupte cu propaganda anti-romaneasca ce se manifesta de decenii, inca de pe vremea razboiului rece.
  Nimeni nu ia apararea romanilor, atat a celor de afara cat si a celor din tara, iar daca totusi se trezeste cineva sa o faca, i se inchide gura de urgenta.
  O alta parte de vina este chiar a romanilor, care odata ajunsi afara, incep sa denigreze tara, sa povesteasca ce iad au trait acasa, etc si etc, de parca i-ar podidi mila pe straini si le vor oferi un loc la masa lor…
  Acum… conteaza mai putin a cui e vina… Acum trebuie facut ceva. Incepand de la individ, pana sus, la marile cancelarii, trebuie schimbat ceva… Oare voi apuca zilele acelea in care ceva chiar se va misca in bine?!

 2. nu toti romanii sunt “Tigani, derbedei si hoti” cum spun ei… sunt si romani care muncesc legal cu taxele platite la zi si cinstiti dar ei nu fac deosebirea asta, din cauza unora…platim toti…!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.