Informații romani in UK

Scoala pentru copiii romani in UK-Partea 1

Ai venit in Marea Britanie cu familia si trebuie sa iti inscrii copilul la scoala in UK? Afla ce trebuie sa stii despre scoala din UK, cum alegi o scoala pentru copilul tau si de ce acte ai nevoie. Un articol in 4 parti despre copiii romani si scoala din UK

Acest articol face parte din seria “Cum imi dau copilul la scoala in UK” si cuprinde 4 parti: Partea 1 (Alegerea unei scoli in UK), Partea 2, Partea 3 si Partea 4

Partea 1: Alegerea unei scoli in UK

In ultima vreme tot mai multe familii de romani isi aduc copiii in UK (sau intentioneaza acest lucru). Legea in UK spune ca orice copil care locuieste in United Kingdom pentru o perioada mai lunga de timp trebuie sa mearga la scoala.

“Anyone responsible for a child living in the UK (other than for a short period of time) is under a duty to ensure the child receives full-time education.”

In ultima vreme am primit multe intrebari de la cititorii nostri despre cum se inscrie un copil la scoala in UK si cum se descurca cu limba engleza. Din acest motiv ne-am gandit sa scriem un articol mai detaliat despre aceasta problema: copiii romani si scoala in UK.

Vin in UK cu copilul: ce trebuie sa fac

In primul rand cand vii in UK trebuie sa ai o locuinta stabila (vezi cum se poate inchiria o locuinta in UK). Daca vrei sa inscrii copilul sau copiii la o scoala de stat in UK atunci copilul si familia acestuia trebuie sa aiba un domiciliu stabil. Persoane special desemnate de catre scoala (un fel de asistenti sociali) pot inspecta locuinta daca scoala are motive sa banuiasca locuinta nu este adecvata pentru copil.

Poate copilul meu sa fie inscris la scoala in UK?

In primul rand, conform site-ului www.gov.uk/, scolile sunt obligate prin lege sa accepte aplicatia de inscriere a copilului roman la institutia de invatamant din zona in care locuieste copilul. In majoritatea cazurilor nu exista diferenta intre inscrierea unui copil britanic si a unui copil roman la scoala in UK.

De obicei, din motive practice, parintii opteaza pentru o scoala din zona in care locuiesc. Chiar scolile in UK au acest criteriu de a accepta numai copii din “catchment area” adica zona de acoperire care poate varia in functie de densitatea populatiei din zona. Unele zone au catchment area de cateva sute de metri adica accepta prima oara copiii din vecinatate si daca mai raman locuri si alti copii care locuiesc mai departe.

Scolile primare si gimnaziale in UK sunt clasificate de catre Ofsted (organizatia care urmareste educatia in uk) pe 4 nivele:

  • one – outstanding
  • two – good
  • three – satisfactory
  • four – inadequate

Pentru a gasi o scoala in zona in care locuiti: Cauta o scoala in Anglia

Pentru a verifica rapoartele Ofsted a unei scoli faceti click aici: Rapoarte Ofsted

Criterii pentru alegerea unei scoli in UK

La alegerea unei scoli e bine sa aveti in vedere urmatoarele:

  • zona in care se afla scoala
  • clasificarea Ofsted
  • rezulatele scolii
  • ce parere au alti parinti despre scoala (vorbiti cu 3-5 alti parinti daca puteti)

Local council (primaria din zona) va poate ajuta sa alegeti o scoala deoarece ei au mai multe date despre scoala la care vreti sa va inscrieti copilul.

Link-uri utile:

https://www.gov.uk/find-school-in-england
https://www.gov.uk/schools-admissions
https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

https://www.citizensadvice.org.uk/wales/education/school-education/school-options-w/school-places- children-coming-from-abroad-w/

Si nu in ultimul rand, un scurt video-clip despre scoala in UK:

2 Comments

  1. Am hotarit si noi serios sa nemutamin anglia sotul lucreaza acolo din ianuarie nu este pe contract de fabrica inca este pe agentie me afecteaza pentru a inscrie copii la scoala in anglia avem 2 baieti unul de 15 ani si 4 luni si unul de 12 ani ce trebuie sa facem

  2. Buna ziua,cunoasteti persoane autorizate care se ocupa cu inscrierea copilui la scoala?Mentionez ca locuiesc in zona Harrow.Multumesc !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.