copii scoală in UK

Scoala pentru copiii romani in UK-Partea 2

Scoala pentru copiii romani in UK-articol despre cum iti inscrii copilul la scoala in UK, criterii de admitere in scoala precum si cum poti sa faci o contestatie daca nu esti multumit cu decizia luata de Local Council privind alocarea unui loc la scoala preferata.

Acest articol face parte din seria “Cum îmi dau copilul la scoală in UK” si cuprinde 4 parți: Partea 1, Partea 2 (Criterii de admitere si Înscrierea la scoală), Partea 3 si Partea 4.

2. Criterii de admitere la o scoală din UK

Toate scolile din UK au anumite criterii de admitere. Acestea sunt stabilite de scoala sau de primaria de care apartin. Criteriile de admitere la scolile din UK sunt diferite de la scoala la scoala.
Scolile pot acorda prioritate copiilor care:

  • au un frate sau o sora deja inscris la scoala respectiva
  • copii care locuiesc in catchment area
  • copii care au o anumita religie (scolile care sunt subventionate de biserici, culte, etc)
  • copii care au terminat o anumita scoala primara
  • copii cu anumite rezultate exceptionale (grammar schools in special)
  • copii care au nevoi speciale

Nota: in UK sunt scoli care au numai clase cu copii cu nevoi speciale unde personal calificat are grija de educatia acetor copii.

3. Aplicația de înscriere la o scoală in UK

De obicei copii se inscriu la scoala online si de acest lucru se ocupa Local Council (primaria).

Ca sa inscrii copilul la o scoala primara fa click aici: https://www.gov.uk/apply-for-primary-school-place

Ca sa inscrii copilul in ciclul doi click aici: https://www.gov.uk/apply-for-secondary-school-place

Daca aplicatia de inscriere se face dupa inceperea anului scolar (sa zicem ca ati venit cu copilul in UK DUPA inceperea anului scolar) trebuie sa luati legatura cu Primaria locala (Local Council).

3.1 La ce varsta incep copii scoala in UK?

Copii incep cu clasa pregatitoare numita Reception la varsta de 4 ani plus. Scolile in UK incep in Septembrie in general si copiii care au implinit 4 ani inainte de Septembrie pot sa se inscrie in Reception. Dupa Reception vine Anul 1, Anul 2, Anul 3 si asa mai departe. In fiecare an copilul va avea un invatator diferit.

Exista si exceptii de la regula. Daca parintii cred ca cel mic nu este pregatit sa inceapa scoala la varsta de 4 ani plus sau daca copilul este nascut vara (1 Aprilie – 31 August). Daca credeti ca cel mic nu este gata pentru scoala din diferite motive atunci luati legatura cu scoala sau primaria locala.

scoala-in-uk-copiii-romani

3.2 Cand se fac aplicatiile de inscriere?

Daca copilul trebuie sa inceapa scoala in Speptembrie 2017 atunci aplicatiile incep sa fie primite de catre Local council in toamna lui 2016 pana la data de 31 Octombrie 2016 pentru scoala gimnaziala si pana la data de 15 Ianuarie 2017 pentru ciclul primar.

Raspunsul la cererea de inscriere va ajunge la aplicant pana la data de 16 Aprilie (pentru primary schools) sau 1 Martie (secondary schools).

Daca copilul dvs. nu a primit un loc la scoala pentru care ati optat si a fost repartizat la alta scoala (a doua sau a treia optiune) si sunteti nemultumit cu decizia, puteti sa faceti o contestatie.

One comment

  1. Vreau sami scriu Copilu la o scoala…dar are 11 ani si nustiu la ce scoala sa o anscriu ma puteti ajuta cu ceva..nustiu engleza si nu ma pot descurca casa o anscriu la o scoala

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.