Self-employed si employed in Anglia-care e diferenta?

Foarte multi romani din UK sunt derutati de termenii de self-employed si employed, yellow card sau blue card sau mai pe romaneste Cardul Galben sau Cardul Albastru. Aceste documente sunt legate de piata muncii in Anglia si reprezinta instrumente prin care Anglia permite accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie. Un alt termen foarte folosit si care de asemenea creeaza confuzii este National Insurance Number-NiNO. La ce e folositor un NINO si cand trebuie obtinut intr-un articol viitor, deocamndata sa clarificam ce inseamna Self-Employed si Employed.

Self-Employed in Anglia.

Self-employed este cineva care desfasoara o activitate economica in Marea Britanie. De exemplu un sofer NU este self-employed dar un gradinar este. Sa explicam si de ce. Un gradinar poate fi numit self-employed pentru ca acesta are afacerea lui pe care si-o administreaza cum vrea, presteaza servicii si taie facturi-numite Invoices in UK-si isi plateste singur taxele. Un self-employed va fi aproape in toate cazurile un posesor de Yellow Registration Certificate (sau pe scurt Yellow Card)-Cardul galben. Un self-employed nu poate fi angajat de catre o firma pe ststul de plata in schimb poate fi angajat sa presteze servicii si platit pe factura. Lucratrul self-employed se poate organiza ca forma de activitate ca sole trader (vom scrie despre sole trader in viitor), partnership sau chiar Limited Company.

Statutul de employed in UK

Cineva este employed in Anglia daca are dreptul la munca in UK-Blue Card si este angajat direct pe statul de plata al unei companii. Compania este cea care plateste in numele angajatului posesor de Card Albastru contributii sociale cum ar fi pensia sau NHS contributions-asigurari medicale. Un lucrator Employed este de obicei posesor de Card Albastru-Blue Card sau Purple Card ca urmare a unui Work Permit si are drept nelimitat de a lucra in UK. Dupa cum se stie romanii si bulgarii au restrictii pe piata muncii din Marea Britanie si au nevoie de permise de munca cum ar fi cele enumerate mai sus.

Ca o mica recapitulare si pentru a retine mai bine notiunile as face o paralela de genul:

Self-Employed=Yellow Card

Employed=Blue Card

Employed =Work Permit + Purple Card

12 Comments

 1. imi poate spune si mie cineva exact care este primul pas ptr.a munci legal in aceasta tara.unde trebuie sa mergi si cu ce fel de acte?pentru ce trebuie sa aplici prima data?ptr.NINO sau altceva.sunt in isle of skye si nu am cu cine ma sfatui aici.am lucrat la negru la un hotel … intretinere dar acum sezonul este inchis.daca ma poate indruma cineva.va multumesc anticipat.

  • Zosa…….am lucrat in romania in domeniul amenajarilor interioare,placari cu rigips,casetari,rafturi si mobila din rigips,placari cu gresie si faianta,termoizolatii,tencuieli decorative,montari usi ,ferestre,sapesi multe altele………..dar cred ca e suficient pe urma spui ca stiu prea multe si nu e bine.Dar intrebarea mea era despre obtinerea actelor.Multumesc.

 2. Cel mai bine ar fi sa te inregistrezi ca self-employed. Dupa asta poti lucra fie ca sole trader fie iti deschizi o companie Limited.

  • buna !
   o intrebare am si eu daca se poate sa imi spuneti atunci cand iti deschizi limited company asta ma face self employ sau paye?

 3. am pus o intrebare zilele trecute dar nu am primit un raspuns concret.Pentru a lucra in uk pentru ce trebuie sa aplic prima pentru NINO sau YELLOW CARD.

  • Un raspuns concret este ca te poti apuca de business in meseria ta dupa care aplici pentru NINO (vezi cum aplici sa nu fii refuzat) iar dupa ce ai obtinut NINO poti aplica si pentru cardul galben desi nu e neaparat obligatoriu. Poti lucra ca si self-employed fara Yellow Card.

 4. Daca obtin yellow pot avea si purple card ? se poate ajunge la o intelegere intre mine (yellowcard) si angajator in care sa fiu platit lunar fara ca angajatorul sa plateasca contributiile lunare la stat ?
  Intreb acestea deoarece stiu ca este foarte dificil sa obtii un Blue Card (cineva tre sa iti plateasca contributiile) si poate reusesc sa fentez cumva cei cu experienta sigur au gasit unele mijloace 🙂
  Urmeaza sa plec in Londra peste 1 luna si este f important pt mine sa aflu cat mai multe, numai bine.

 5. Nu e in totalitate corect. Employed poate fi si posesor de purple card. Blue card-ul nu se obtine direct, primul an ca employed in UK ai purple card, dupa aceea poti sa aplici si pentru blue card dar nu este obligatoriu mai ales daca ramai angajat in acelasi loc.
  A doua neconcordanta e ca posesorul de blue card poate sa fie si self employed.

  • Vladutz, am completat articolul cu sugestiile tale. Tinem sa-ti atragem atentia ca “A doua neconcordanta e ca posesorul de blue card poate sa fie si self employed.” nu este o neconcordanta ci este o completare in cel mai bun caz. Pentru a nu confuza cititorii am expus doar variantele simple ale situatiei.

 6. Buna.
  Numele meu este Sonia si am 20 de ani.Am locuit 7 ani in Spania dar din ianuarie si pana in iulie am locuit in Anglia ca aupair,pana vara asta cand am plecat in vacanta si am decis sa imi caut un job mai bun care sa imi permita sa imi platesc studiile care doresc sa le realizez in ce mult 2 ani. Mi-ati putea spune,va rog,care ar fi primi pasi pe care ar trbui sa-i dau pentru a obtine acte de munca.
  Va multumesc frumos.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.