Asigurare medicala pentru student Yellow Card

In Iunie 2011 UKBA a schimbat formularul BR1 prin care studentii romani si bulgari pot sa aplice pentru Yellow Registration Certificate numit si Yellow Card sau Card Galben pentru student si au introdus obligativitatea de a avea Comprehenssive Sickness Insurance-Asigurare de sanatate- pentru self-sufficient. Atentiune, desi student yellow card are aceeasi denumire a nu se confunda acesta cu Yellow Card pentru self-employed. Ca o mica paranteza Cardul Galben este necesar studentilor care vin la studii in UK si vor sa munceasca part-time maximum 20 ore pe saptamana. Pentru a putea munci in UK studentii au nevoie de acest document numit Yellow Registration Certificate si eliberat de Home Office.
Foarte multi studenti care aplica pentru yellow card la Home Office sunt intrebati daca au Asigurare medicala de sanatate pentru perioada studiilor in Marea Britanie.
Dar este necesara asigurarea medicala pentru aplicatia de student? Sa vedem ce zice website-ul UKBA.

We have today published updated versions of our BR1 application form and policy guidance. The form should be used by Bulgarian or Romanian nationals who want to apply for authorisation to work in the UK. The new versions have been published to clarify the types of documentary evidence required for self-employed persons and students. We have also included a new requirement to provide evidence of having comprehensive sickness insurance. The revised form and guide (version 06/2011) should be used for all applications made on or after 20 June 2011. You can find the forms in the Bulgarian and Romanian nationals applying section.

Iata si traducerea in Limba Romana:

Am publicat astazi(n.a-20 Iunie 2011) versiunea actualizata a formularului BR1 si a notelor explicative. Am publicat noua versiune pentru a a clarifica de ce documente este nevoie pentru a aplica ca student si self-sufficient. Noua cerinta inclusa este aceea ca aplicantul sa dovedeasca ca detine asigurare medicala. Formularul actualizat(varianta 06/2011) impreuna cu notele ajutatoare trebuie folosite pentru toate inscrierile facute dupa data de 20 Iunie 2011. Puteti gasi aceste formulare in sectiunea de aplicatii pentru Romani si Bulgari.

Iata ca UKBA publica notele despre varianta actualizata a formularului BR1 in care specifica ca acum se cere Asigurare Medicala DAR nu se specifica pentru cine, student sau self-sufficient.
Sa mergem acum la formularul BR1 si sa vedem care sunt cerintele in ce priveste Comprehenssive Health Insurance pentru studeti si anume Sectiunea 4.

Formular BR1-Sectiunea 4 Student

Dupa cum se observa nu exista nicio cerinta ca studentii care aplica pentru cardul galben in UK sa dovedeasca ca au asigurare medicala in UK. Sa trecem acum la urmatoarea sectiune si anume Sectiunea 5 – Self-sufficient.

Iata ca la sectiunea 5 cea despre self-sufficient se cere dovada ca aplicantul are asigurare medicala sau cu alte cuvinte este obligatoriu pentru aplicantul self-sufficient sa aiba asigurare medicala care sa acopere sederea sa in Marea Britanie pentru ca aplicatia sa fie acceptata de Home Office.
Prin urmare interpretarea noastra este aceea ca STUDENTII IN UK CARE APLICA PENTRU YELLOW CARD NU AU NEVOIE SA FACA DOVADA DE ASIGURARE MEDICALA.

Bineninteles ca aceasta cerinta este descrisa foarte vag si lasa loc de interpretare si avand in vedere situatia actuala din Marea Britanie Home Office va face tot ce-i sta in putinta pentru a limita accesul studentilor straini la Yellow Card avand in vedere ca dupa 12 luni de Yelloc Card ca student poti aplica pentru Cardul Albastru care-ti da drept de a fi angajat in UK.

35 Comments

 1. la sfarsitul sectiunii 4, ultimul rand : “Please now complete sections 8,9.1,9.2,10 and 11”.
  sectiunile 9.1 si 9.2 sunt cele care se refera la EHIC si CSI. ca student nu trebuie sa completezi sectiunea 5.
  o data ce iti cere sa completezi sectiunile 9.1 si 9.2 implicit iti cere ehic sau csi.

 2. At the beginning of section 9 is this paragraph:
  The documents and photographs needed in support of an application on form BR1 are listed
  below. You should provide those which are relevant to your case and the cases of any family
  members included in the application.

  and then bellow at point 9.2:
  If sections 4 (Students) and 5 (Self-sufficient) have been completed: evidence
  of comprehensive sickness insurance cover in the UK and funds to show you
  are economically self-sufficient, e.g. a bank statement. If these funds come
  from a family member, evidence of their employment or funds should be
  supplied.

  Question: if you apply like Student which section is relevant for your application? Yes, it’s Section 4. At section 4 you are not asked to provide evidence of CSI.
  Q.E.D

 3. Buna ziua,
  Sunt atat de confuza incat nu mai stiu cum sa o iau si ce anume sa fac.
  Intrebarea mea este urmatoarea:
  Ca sa ajung sa iau acel card yellow pentru student trebuie sa aplic la un colegiu (daca ma inscriu la un curs de engleza la X colegiu se numeste ca sunt student in UK?) dupa care sa completez acest formular BR1 si sa-l trimit la UKBA?
  As dori, daca se poate sa-mi spuneti, daca fac acest curs de engleza si trimit BR1 , pot in acelasi timp lucra … ? Si cand spun sa lucrez ma refer la un fel de aupair- adica sa am grija de copii unei familii.

  Sper sa pot primi un raspuns cat mai repede pentru a putea incepe formalitatile.
  Va multumesc,
  Bella

  • Bella, sunt doua lucruri diferite: 1. aplici ca student pe Yellow Card sau 2. aplici ca au-pair pe purple card.

   1.Student pe Yellow Card-te inscrii la colegiu(vezi sa fie acreditat de Home Office) si in timpul colegiului muncesti ca sa te intretii. Ca sa muncesti ai nevoie de Yellow Card. Aplici pentru Yellow Card. Muncesti maxim 20 ore pe saptamana (dar nu ca au-pair). Poti sa faci de ex part-time la co cafenea sa zicem. DUpa 12 luni poti aplica la Home Office pentru Blue Card in calitate de lucrator legal timp de 12 luni in Marea Britanie.
   2. Au-pair pe Purple Card. Rogi familia la care estei sa-ti dea o scrisoare cum ca esti au-pair in casa lor si de la ce data. Cand obtii Purple Card astepti 12 luni si aplici pentru Blue Card.

   Sper ca te-ai lamurit ce si cum cat de cat.

 4. Am uitat sa intreb 🙂
  Daca urmez acest curs si lucrez timp de un an de zile la familia respectiva pot apoi aplica dupa un an de zile pentru blue card?
  🙂
  Sper sa ma puteti ajuta.
  Multumesc inca o data.
  Numai bine,
  Bella

 5. Am obtinut yelow card de student , muncesc peste 20 de ore pe saptamana , colegiul la care eram inscris au luat banii pt studii si au uitat de mine , am renuntat sa mai platesc asigurarea . Stiu ca in aceste conditii nu voi putea aplica pt blue . Deci , ce este de facut ? Am obtinut NINo .
  Cum mai pot munci , legal , in UK dupa ce yellow expira ? Multumesc .

  • Ca student yellow card nu ai voie sa muncesti mai mult de 20 ore pe saptamana, iti poate anula Yellow Card daca te gaseste.
   “…am renuntat sa mai platesc asigurarea . Stiu ca in aceste conditii nu voi putea aplica pt blue…” – de unde stii asta?
   “Am obtinut NINo”- bravo, era si normal sa obtii NINO daca ai Yellow Card si muncesti. NINO este bun ca sa platesti taxe.

   • Multumesc pt raspuns ! Am venit in UK printr-o agentie britanica , care afirma in scris ca , cu yellow card student poti munci peste 20 ore daca faci cursul NVQ si poti face si ore suplimentare. Aceasta agentie britanica aduce sute de oameni din Europa de Est , binenteles pt sume foarte mari ! Caut un solicitor pt a actiona in justitie aceasta agentie , detin dovezi scrise , marturii , etc. Am aflat ca in cazul in care nu castigi 1200 £ lunar poti obtine ajutorul unui solicitor gratuit , urmand sa-i achiti un comision la final . Cunoaste cineva un solicitor cu care sa demarez aceasta procedura ? Multumesc pentru amabilitate.

 6. Mi s-a explicat peste tot ca orice student are nevoie de acea asigurare. Deci NU E ADEVARAT ca studentii nu au nevoie de Comprehensive Sickness Insurance.

  • Raluca, am sunat chiar azi la UK Border Agency sa ma asigur, si mi-au zis ca SUNT NEVOITA SA APLIC pentru Comprehensive Sickness Insurance (in & out-patient care) daca am de gand sa aplic pentru Registration Certificate ca si studenta.

 7. buna…am o intrebare.doresc sa ma inscriu la un colegiu aici in uk,pentru a obtine dreptul de a lucra 20 de ore pe sapt.as vrea sa stiu exact ce conditii,ce acte si cati bani imi trebuiesc pt a face acest pas.sper sa primesc un raspuns

 8. Intradevar ca website-ul UKBA si formularul nu sunt foarte bine explicate dar eu am sunat chiar azi si mi s-a spus ca TREBUIE sa am Comprehensive Sickness Insurance pentru a aplica de Yellow Card ca si studenta. Se pare ca din pacate UKBA vor sa ne incurce.

 9. Ti s-a explicat unde Raluca? Din ce citesc mai sus se pare ca nu ar trebui sa prezinte studentii CSI ci numai self-sufficient applicants.

  • La urmatorul numar trebuie sa sunati sa intrebati:
   Accession State customer contact centre 0114 207 4074
   Customer Contact Centre, UK Border Agency, PO Box 3468, Sheffield S3 8WA

 10. salut, am si eu o intrebare , pe 1 februarie am trimis toate actele la home office pentru yellow card nestiind ca am nevoie de asigurare medicala CSI, pe 14 februarie mi-am facut acesta asigurare. Cum pot sa-mi adaug si aceasta asigurare medicala linga acelelalte acte trimise. Sper sa primes un raspun daca ma poate ajuta cineva. Multumesc.

  • Roxana, suna la 0114 207 4074 si intreaba-i daca vor dovada ca esti asigurata. Daca da, o trimiti. Daca nu suni sunt aproape sigura ca o sa iti scrie ei cand ajung la aplicatia ta sa le trimiti ceea ce lipseste

  • Buna Oxana,

   Inteleg ca ti-ai facut CSI. As vrea sa te intreb, costa mult in UK?
   In tara am intrebat despre aceasta asigurare dar nu stie nimeni exact daca este echivalentul a unei asigurari de viata (pe durata de 1an) sau asigurare de calatorie.
   Am intrebat la Aviva in Romania – nu stiu nimic.
   Si inca ceva: daca ai NHS number (card) asta nu inlocuieste CSI ?
   Multumesc

   • for Oxana

    NHS number isn’t a substitute for medical insurance.
    Its main purpose is storing your medical records in case u go to a GP.
    It is up to you to pay for any medical treatment.

    Paul

 11. Buna ziua,
  Apelez la acest forum pentru ca inteleg ca ati avut deja experienta obtinerii unor astfel de documente. Fiica mea este studenta in anul I in Anglia si ar vrea sa lucreze part time.
  De la ea de la facultate au sfatuit-o sa trimita formularul BR1.
  1. Ce anume i-ar trebui ca studenta – Yellow Card sau Registration Certificate ?
  2. In formularul BR1 la sectiunea studenti – in afara de multe acte din partea parintilor dar si de la ea se mai mentioneaza ca trebuie trimis impreuna cu actele si actul de identitate : buletinul sau pasaportul. Asa ati trimis si dvs ? Nu exista riscul sa se piarda ? Si mai ales cat timp dureaza, stai fara act in timpul asta .
  3. NINO ar trebui obtinut inainte sau dupa Yellow Card sau Registration Certificate .
  Multumiri anticipate.

 12. Raspuns pentru Maria:
  1. Ca student roman in UK daca vrei sa muncesti part-time trebuie sa aplici pentru Yellow Card ca student pe formularul BR1.
  2. Daca trimite “signed-for” sunt sanse mai mici sa se piarda. Evident ca exista posibilitatea sa se piarda desi nu am auzit pana acum de astfel de cazuri. De obicei ajung si se intorc in siguranta. Pentru linistea ei ar fi bine inainte de a le trimite sa-si faca copii dupa aceste acte.
  3. NINO este National Insurance Number si este necesar pentru doua motive: a) Sa ceara ajutoare sociale si b) sa plateasca taxe. Platesti taxe daca ai un venit, nu-i asa? Cum ea nu are niciun venit nu-i trebuie (inca) NINO.

 13. Buna tuturor. Ca sa fie si mai simple lucrurile, pentru ca UKBA creeaza mereu formulare cu loc de interpretari, la biroul lor din Croydon unde se fac aplicatiile in persoana scrie foarte clar si cu litere mari de tipar: pentru aplicatiile Yellow Card student este obligatorie asigurarea de tipul CSI. As ruga autorii sa incerce sa nu mai induca in eroare cititorii. Nu conteaza ce “pare” ca spune formularul, important este sa avem aplicatia completa. Ca si student, urmarim 3 chestiuni simple: scoala sa fie acreditata de catre UKBA, sa avem fonduri suficiente sau sponsor si sa avem CSI. Simplu, nu? Succes!

 14. Buna ziua,
  Ma numesc simona si lucrez in UK de aproximativ 10 luni. In luna noiembrie am obtinut yellow card de student, NIN, sunt inscrisa la un colegiu si urmez NVQ level 2 pentru care asisstant. Problema este ca am plecat de la care home si urmeaza sa-mi gasesc alt job ( binenteles tot carer ) dar in alt oras din UK. Am aplicat pentru un job de carer la un alt care home. Acest care home a cerut referinte la primul care home. Managerul de la primul care home a spus ca nu-mi poate da referinte pentru ca mi-au revocat yellow cardul pentru ca am plecat de la care home fara sa-i anunt. Cum sa-i anunt daca managerul si agentia din Uk care m-a adus erau pe buisnnes si dupa ce am platit 1200 lire pentru job imi mai opreauin fiecare luna din salar inca 250 lire . M-am saturat de platit. Si binenteles ca salarul nu era cel promis de 1200 lire / luna.
  Va rog sa ma ajutati si sa-mi raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
  1. In ce conditii se anuleaza yellow cardul?
  2. Cine anuleaza yellow card-ul?
  3. Daca nu mai platesti asigurarea medicala ai probleme la Bule Card ( asta intreb pentru un prieten care lucreaza tot aici)?
  4. Cum poate un angajator sa nu iti trimita referintele si totodata sa spuna prostii la telefon precum ca yellow card-ul meu este anulat? si totodata ce este de facut in privinta aceasta ( ma refer la managerul care vorbeste prostii )?
  6. Daca nu am continuitate in payslip-uri pentru ca de doua luni caut alt job sunt probleme la Blue Card?
  Va multumesc din suflet si astept raspuns si sunt sigura ca mai si alte intrebari dar nu mi le aduc aminte acum. Va multumesc

 15. Din ce spui tu faci un fel de practica la “care homes” nu-i asa? In ce priveste Yello Card si anularea acestuia nu am auzit vreodata de asa ceva. Yellow Card pentru student nu poate fi anulat decat daca ai incetat sa mai urmezi cursurile si prin urmare nu mai esti student. Pentru a convinge noul angajator ca Yellow Card-ul tau nu are cum sa fie anulat trimite-i linkul de mai jos:
  http://www.kkcl.org.uk/2012/uk-work-advice-for-romanian-and-bulgarian-students/
  Acolo spune clar ce-i cu Yellow Card-ul si e in Limba Engleza.
  De obicei in Anglia referintele se dau la telefon.
  Cat priveste jobul obtinut prin agentia in cauza banuiesc ca nu ai semnat niciun contract cu ei. Nu ar trebui sa-ti preasca asa de mult sau in cel mai rau caz trebuiau ei sa te plateasca direct. Probabil sunt niste escroci care profita de pe urma celor ca tine.
  Ai mare grija sa nu apara undeva ca lucrezi mai mult de 20 de ore pe zi, altfel iti poate fi anulat Yellow Card-ul.

  • Asta este si idee la cursurile NVQ poti lucra full time, daca face parte din practica ceruta de cursuri.
   Si YC poate fi anulat, de HO daca scoala le spune ca nu mai indeplinesti statutul de student, iar intre timp tu nu te-i obosit sa-i anunti ca esti sudent in alta parte (un email e suficient)

 16. Simona povestea ta e confuza si amesteci prea multe lucruri.
  1. Ai luat YC pe baza unui NVQ si lucrai la un care home ca sa-ti faci orele de practica.
  Parasind acel care home, fara a avea nimic prestabilit ai ramas fara loc de practica ceea ce este absolut necesar la nu curs NVQ.
  2. daca nu mai ai statut de student, YC-ul nu mai este valabil
  Scoala poate aduce asta la cunostinta celor de la HO si data viitoare cand mai dai pe ei ai explicatii de dat.
  3. asigurarea medicala este introdusa numai din iunie 2011, deci nimeni nu a ajuns sa faca anul inca. pentru a aplica de BC. Cu siguranta ca vor gasi ei o modalitate sa verifice daca ne-am tinut de ea. Pe langa faptul ca ceea ce faci e imoral si nici nu te imbogateste peste noapte
  4. angajatorul poate spune despre tine ceea ce el considera adevarat la momentul respectiv. Daca a facut-o deschis (ceea ce e destul de rar) inseamna ca are o baza
  5 aplici de BC cand o sa ai continuitate 12 luni
  Intre timp poate te mai maturizezi un pic si gandesti inainte sa iei decizii!

 17. Buna ziua! Eu sunt studenta si am trimis aplicatia pentru Yellow Card in urma cu doua luni. In legatura nu asigurarea medicala, eu am facut altfel, desi nu stiu daca e bine. Eu am trimis ca dovada EHIC. Acum faza e ca eu am aplicat pentru EHIC de aici din Anglia, deoarece aveam nhs number. Asadar, cardul este valabil 5 ani. Si am inteles ca motivul principal pentru care britanicii cer CSI este pentru ca asigurarea trebuie sa fie de lunga durata (pe durata studiilor tale) iar EHIC obtinut in Romania sau alte tari era valabil doar 6 luni. Am facut bine sau nu?

 18. 02920090270 tocmai am primit de la acesti brookeri un telefon. Ei stiu ce fel de asigurare ne trebuie si sunt si dispusi sa te ajute sa iti faci un premium mai mic. Iti dau si sfaturi, cum ar fi: nu anula asigurarea in primele 6 luni pentru ca cei la care ai avut asigurarea vor anunta ukba.Noroc

 19. salut, poate sa-mi spue cineva care a mai trimis actele pentru cardul galben a trimis numai bank statement sau si declararatie de la notar (commissioner for Oaths). Multumesc anticipat

 20. Am o fata la studii in Scotia si a aplicat pe 1.10.2012 pentru YELLOW CARD ,astazi 25.02.2013 a primit o scrisoare prin care i se solicta sa declare daca pleaca sau nu dupa studii nu prea am inteles bine.Raspunsul trebuia trimis pana pe 21.02.2013,am incurajat-o sa -l trimita astazi 26.02.2013.
  Intrebarea mea este cat mai dureaza pana ii vine raspunsul.???
  Daca stie cineva va rog din suflet sa-mi spune-ti.Ea e tare descurajata.

 21. Salut, stie cineva daca e nevoie de actele parintilor daca aplici la yellow copii sau original? sunt deja student de 1 an si am deja 18 ani
  Ms anticipat

 22. Salut!!!! Pentru cei care au reusit sa obtina yellow card pentru studenti as dori sa-i intreb cum au procedat..au trimis documentele direct la sheffield sau au obtinut o programare la croydon.Ideea este ca de vreo saptamana ma chinui sa aplic online sau sa imi fac programare la Croydon si nu reusesc:( Am toate documentele necesare si asigurare de la aviva…Daca ma poate ajuta careva cu un sfat sau ceva…Multumesc anticipat:)

 23. Salut! Daca ma poate ajuta cineva… cum sa-mi fac NIN-ul intr-un timp mai scurt dupa noile legi care s-au dat. Multumesc anticipat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.