Taxe si impozite romani in uk

Taxe si impozite pentru romani in UK

Ce trebuie sa stii despre taxe si impozite pe care le platesti in UK. Oficiul de taxe din Marea Britanie are reguli stricte si este bine sa le stii atunci cand muncesti in UK. Un articol care iti va oferi informatii de baza despre taxele si impozitele pe care trebuie sa le ai in vedere in Regatul Unit.

Cetatenii romani care vin sa munceasca in UK trebuie sa plateasca anumite taxe si impozite. Problema taxelor, contributiilor sociale si alte impozite pe venit este destul de complicata in UK si pentru noul venit este bine sa consulte un contabil autorizat cand vrea sa afle mai multe despre acest subiect. Acest articol vrea sa explice pe scurt cateva aspecte legate de taxe si contributii sociale in Marea Britanie pentru anul fiscal 2014-2015.

In UK se platesc in general doua tipuri de taxe:

 • Income Tax – impozit pe profit
 • Asigurari socialeNational Insurance: aceste se duc la plata asigurarilor sociale si pensii de stat

Income Tax sau taxa pe venit

Aceasta este o taxa pe care orice lucrator o plateste pe salariul primit. Nu se plateste Income Tax daca cetateanul castiga sub o anumita suma pe an, suma numita Personal Allowance. Personal Allowance este o suma anuala pe care orice angajat o poate castiga si pentru care nu plateste Income Tax. Tot ce trece de Personal Allowance se impoziteaza. In momentul de fata Personal Allowance este de £10000 pentru anul fiscal 2014-2015. Deci, daca venitul declarat este mai mic sau egal cu £10000 atunci nu platesti nici o taxa pe acesti bani. Tot ce castigi peste suma de £10000 cat este personal allowance va trebui impozitata.

In UK exista praguri de impozitare pentru Income Tax dupa cum urmeaza (cifre valabile Noiembrie 2014):

 • 20% pentru castiguri intre £0 – £31865 pe an fiscal.

(Atentiune: se impoziteaza numai diferenta dintre £31865 si £10000 deci vei plati 20% taxe anuale pe suma de £21865 in caz ca veniturile brute  sunt de £31865/an)

 • 40% pentru castiguri intre £31866 – £150000
 • extra 45% pentru castiguri de peste £150000
 • Income Tax pentru dobanda de la banca (economii personale) este de 20% (valabil Nov 2014)

National Insurance – asigurari sociale si pensie de stat

National Insurance este ceea ce platesc cetatenii cuprinsi in campul muncii si care contribuie la cheltuielile sociale si pensia de stat. Un cetatean roman care lucreaza legal in Marea Britanie trebuie sa plateasca asigurari sociale dupa cum vom prezenta in continuare.

Ca angajat (in Engleza, employed) va trebui sa platesti Class 1 NI daca castigi peste £153/saptamana.

Valoarea sumelor pentru Class 1 NI pentru anul fiscal 2014-2015 in UK sunt:

 • 12% pentru castiguri saptamanale intre £153 si £805
 • 2% pentru orice depaseste £805/saptamana.
Exemplu: Ca lucrator roman in UK castigi £900/saptamana. In consecinta vei plati 12% din £805 = £96.6 plus 2% din 900-805 adica 2% din £95 adica £1.9. In total vei plati £96.6 + £1.9 = £98.5 NI / spatamana.

Ca director al propriei companii si in care iei salariu vei plati Class 1 NI via PAYE (PAYE este sistemul prin care HMRC-Her Majesty Revenue and CustomsOficiul de taxe din UK strange taxele si impozitele) pe langa alte taxe aferente companiei si business-ului tau.
Ca si angajat, vei plati Income Tax si NI contributions

Class 2 and Class 4 National Insurance contributions

Ca liber-profesionist (sau self-employed) va trebui sa platesti Class 2 si Class 4 NI.

Class 2 National Insurance Contributions

Ca self-employed vei plati Class 2 contributions daca ai un profit de peste £5885/an (cifre valabile November 2014). Daca profitul este sub aceasta suma nu vei plati Class 2 NI dar pentru a nu plati trebuie sa aplici pentru o derogare. Aceasta aplicatie pentru a nu plati asigurari sociale Class 2 se face pe formularul CF 10

Cat platesc Class 2 NI?

Mai jos va prezentam cat platiti Class 2 National Insurance contributions ca self-employed:

 • Profit anual 0 – £5885 ➪ £ 0 dar trebuie sa aplici pentru derogare cum am prezentat mai sus
 • Profit anual £5885 – £7956 ➪ £2.75/spatamana
 • Profit anual £7956 – £41865 ➪ £2.75/spatamana
 • Profit anual > £41865 ➪ £2.75/spatamana

Posti sa platesti asigurari social clasa 2 la banca, la oficiul postal sau prin posta. Mai multe detalii despre cum poti sa platesti Class 2 NI contributions gasiti la acest link https://www.gov.uk/pay-class-2-national-insurance

Class 4 National Insurance Contributions:

Acest tip de contributii sociale se platesc de catre persoanele self-employed care au un profit de peste £7956 si sunt cumulative cu contributiile sociale Clasa 2. Class 4 NI contributions se platesc in functie de profitul realizat.

Cat platesc Class 4 NI contributions pentru 2014-2015?

In functie de profitul anual (profit, nu venit) in anul financiar 2014-2015 veti plati urmatoarele sume:

 • Profit anual £0 – £7956 ➪ £0
 • Profit anual £7956 – £41865 ➪ 9% din profit
 • Profit anual > £41865 ➪ 9% din profitul £7956-£41865 plus 2% ce depaseste £41865

Exemplu: Persoana fizica autorizata TG are un profit de £59500 pe anul fiscal 2014-2015. Ca self-employed va plati Class 4 NI contributions dupa cum urmeaza:

-9% din £41865-£7956= 0.09 * £33909 = £3051.85, plus 2% din £59500-£41865= 0.02 * £17635 = £352.70. In total, persoana fizica autorizata TG va trebui sa plateasca class 4 NI suma de £3051.85 + £352.70 = £3404.55

Class 4 contributions se platesc via formularul Self-Assessment (vom discuta despre self-assesment ca self-employed intr-un articol viitor). HMRC (oficiul de taxe in UK) iti va scrie cand trebuie sa platesti aceste contributii sociale.
Class 4 NI contributions nu intra in calculul pensiei de stat.

Recapitulare si cateva explicatii folositoare HMRC – Her Majesty Revenue and Customs – oficiul de taxe din Marea Britanie

 • National Insurance – asigurare sociale
 • State Pension – pensia de stat
 • Personal (anual) Allowance – suma sub care nu platesti Income Tax in UK
 • Taxe platite in UK: Taxa pe profit (Income Tax) + National insurance contributions(asigurari sociale)
 • In UK exista praguri de impozitare: 0%, 20%, 40%, +40%
 • Principalele clase de impozitare in UK sunt dupa cum urmeaza (vezi si link-ul acesta https://www.gov.uk/national-insurance-classes)
  Class 1: Platite de angajati pe statul de plata (employees)
  Class 2: Platite de self-employed (persoane fizice autorizate) ca o suma fixa saptamanala
  Class 3: Plati voluntare (vezi mai multe la acest link: https://www.gov.uk/pay-voluntary-class-3-national-insurance )
  Class 4: Platite de self-employed si in concordanta cu profitul anual

Daca articolul vi s-a parut folositor va invitam sa-l faceti cunoscut si prietenilor sau celor care au nevoie de astfel de informatii. Il puteti publica pe wall-ul vostru pe Facebook, Twitter, G+ sau alte retele de socializare pentru a-l accesa mai usor in viitor. Daca aveti intrebari legate de subiectul Taxe in UK va invitam sa le puneti mai jos.

Disclaimer: informatiile de pe aceasta pagina au un caracter pur informativ si orientativ si pot, la un moment dat, sa nu mai fie valabile (cum ar fi de exemplu anul viitor cand ratele pentru asigurarile sociale sau income tax pot sa se schimbe). In caz in care aveti nelamuriri pentru un caz personal va sugeram sa consultati persoane calificate pentru a va da sfaturi financiare. Info Romani in UK nu isi asuma nicio responsabilitate pentru felul in care cititorii folosesc informatiile publicate pe aceasta pagina.

40 Comments

 1. Buna !
  Am si eu o nelamurire.Nu am inca NINO,am aplicat si astept sa vina.Pe fluturas ,in afara de Nat Ins si NIC.la mine mai apare o retinere,numita TAX PAY TO DATE.Poate sa-mi spuna cineva ce inseamna si de ce mi se retin bani? Ii mai recuperez vreodata?
  Multumesc

 2. Buna ziua,am insurance number din 2007 nu am lucrat pina acum un an cind am inceput print-0 agentie part-time.As dori sa_platesc contributia sa am pe viitor o pensie.mentionez ca doar sotul lucreaza si am 2 copii care merg la scoala. V multumesc

  • Buna,o data ce nu ai lucrat si nu ai avut nici o activitate in aceasta tara nu poti recupera si nici primi nici o pensie decat daca sotul este cu acte legale si prin el poti sa aplici pentru mai multe beneficii sau alte sustineri pe care statul britanic le ofera cetatenilor din EU.O zi buna

   • Sergiu, nu ai inteles mesajul dansei. Daniela dorea sa plateasca taxe din momentul in care a inceput lucrul, pentru a primi in viitor o pensie.

 3. Buna ziua,
  Lucrez de un an si patru luni in Uk, la finalul anului fiscal angajatorul trebuia sa mi dea P 60, numai ca acsta refuza pe motiv ca nu mi trebuie.Mentionez ca pe fluturasul de salariu mi s a oprit taxele pe venit cat si pe Ni. Cum procedez in legatura cu situatia aceasta?
  Va multumesc

  • Cel mai bine este sa suni si sa verifici la HMRC sau ceri online ce taxe au fost platite in decursul anului pentru NINO(iti va veni prin posta tot) pe care il detii si cand a inceput-> terminat contractul si atunci esti sigur de taxele achitate.

 4. Felicitari ! De dimineata stau pe site-uri engleze sa inteleg cat se trage ca impozite, fiind angajat cu contract de tip ,, 0 ” . N-am aflat inca ..ceva, ceva am inteles de la dvs. ca ar trebui sa lupt pt. un contract real de munca dar e destul de bine, usor de rationat pt. deduceri financiare.
  Dan

  • Este un contract ‘REAL’ doar ca sunt foarte putine obligatii din partea angajatorului,taxe platesti la fel ca si angajat dar se fac datorita putinelor ‘expuneri’ din partea angajatorului,adica,mai nimic.cel mai bine este sa le ceri nedeterminat sa vezi ce zic(sigur nu ai asa ceva :))O zi buna

  • Contract ‘real’ ma refer la faptul ca angajatoirul sa aiba anumite obligatiuni fata de angajat,cu un contract ‘0’ sunt foarte putine obligatiuni referitor la cazul tau.
   P.S. Se poate lucra linistit si cu acel contract.
   O zi buna

 5. Cum se calculeaza acest an ? 1 ianuarie – 31 decembrie sau de cand incepi munca ex 1 marte 30 februarie?
  Si daca ai de recuperat taxe unde te adresezi ce trebuie sa faci?

 6. Cum se calculeaza un an de munca 1 ianuarie 31 decembrie ? sau daca ai inceput munca in alta luna ex 1 aprilie -30 martie?
  Si daca ai de recuperat taxe unde te adresezi ce trebuie facut ?

 7. Buna o intrebare credeti k e posibil sa recuperez cv bani daca in anul 2014-2015aprilie nu am depasit suma d 10000 si mi au fost trase taxe?multumesc

 8. Buna ziua am si eu o ibtrebare!!! Lucrez la o fabrica de8 luni si nu mi se trage incom tax!! Am mai lucrat la hotel4 luni si knd am plecat nu am primit P45 si in luna asta am aflat k ar trebui sa traga si mie incom tax! Ce am defacut ? Ca sa traga si mie taxele calumea

 9. Buna ziua
  Am 2 luni decand lucrez in Anglia, si am primit al 2 Lea fluturas, iar salariul e impozitat 20% deja, avand un venit brut acumulat de doar 3000£, nu ar trebui sa trec de 10000£, CA sa impoziteze 20%?

 10. Ce ne puteti spune despre recuperarea taxelor la sfarsitul anului financiar? Multumesc anticipat pentru informatii!

 11. Bună am o intrebare
  E posibil sa îmi oprească 20 la sută la un cîstig de 7.20 pe oră si in jur la 50 54 ore pe săptămînă. …??

 12. Salut ! Intrebarea mea este daca , ca angajat e posibil sa platesc de doua ori pe saptamana NI si sa depaseaca cu mult suma de 12%

 13. buna ziuz ma numesc adrian tapciuc si caut un cotabil bun care sa ma jute sa bag de tax ca am 3 ani de cad nu aluat tax de loc va las nu nr de cotac 07899795464 te rog suna locuesc in zona weblye pakc

 14. Buna ziua , am si eu o intrebare, lucrez de o vreme in U.K am lucrat legal cu contract de munca si am platit taxele, nino si Tax .cand am ajuns in romania am primit o scrisoare de la anaf ca trebuie sa depun declaratie de venit pe anul respectiv si sa platesc taxe in romaia pe salariul castigat acolo , as vrea sa stiu daca este cv normal, mentionez ca am avut peste 10.000 pe an si am fost taxat.

 15. Salutare …sunt venit de anul trecut (2016)din octombrie in UK,si tot de atunci am loc de munca.Intrebarea e urmatoarea,cum veniturile mele nu vor depasii 11000 de lire la finalul anului financiar,incepand cu aprilie mi se vor aplica taxele suplimentare?Mersi fain ….si sedere placuta in UK.(tin sa mentionez ca mi se opresc lunar taxele pentru national insurance number)

 16. O intrebare simpla , daca dupa inchiderea anului eu nu mai lucrez, dar fratele meu va folosi in continuare cardul bancar pe care ii voi transfera eu bani din alta tara, hmrc va considera ca am lucrat in uk fiind intrari de bani pe card?

 17. Buna ziua
  Am si eu intrebare. Daca cineva are NINO de 2 ani, si in acest timp nu fost in uk, trebuie sa achite ceva, sau care sunt probleme care pot apaream cazut in care pot fi.
  Multumesc frumos

 18. Buna! Am depus actele pentru taxe de 5 saptamani ,am primit un plic in care spunea ca in 144 ore se vor vira bani,dar nu s au virat inca .ce sa fac?

 19. Am national insurance din 2007 si vreau sa platesc pana in prezent 2017 pe 10 ani …pana in prezent nu mi a venit nici un bill …avezti idee cat costa…????

 20. Salutare știe cineva vreau sa plec definitiv din UK pot recupera banii care am plătit la Nino va mulțumesc

 21. buna ziua oprea jud calarasi cum pot sa fac sa scot banii de la taxe si impozite am lucrat 3 luni in anglia anul 2017 eu nu stiu engleza si nu am pe nimeni sa imi arate am plecat in anglia pe propria raspundere si am lucrat la o ferma care angaja numai bulgari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.