Totul despre munca in Anglia si drepturile romanilor in UK

Romania si relatiile cu Marea Britanie pe piata muncii.

Desi membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, Romania are inca restrictii in ce priveste piata muncii in Marea Briatnie. In momentul publicarii acestrui articol cetatenii romani nu au dreptul de a munci in Anglia, Scotia sau Tara Galilor fara a avea autorizatia de munca a Guvernului Britanic.

In momentul de fata, data fiind si situatia de recesiune prin care trece Marea Britanie sunt slabe sanse ca romanii sa capete dreptul neingradit la angajare in Anglia pana la sfarsitul lui 2011.

Update Februarie 2012: Conform unei hotarari recente a Guvernului de la Londra Marea Britanie va pastra restrictii pentru romani in UK si in 2012. De fapt Restrictiile pentru Romani si Bulgari se mentin si in 2012 si 2013.

Romania, Anglia si legea Europeana a Uniunii.

Legea Uniunii Europene spune clar ca dupa 5 ani de la intrarea in Uniunea Europena cetatenii oricarui stat membru au drept de libera circulatie a fortei de munca adica si romanii vor avea (teoretic) drept de munca in United Kingdom incepand cu anul 2012. Spunem teoretic pentru ca din ce da presa britanica de inteles ar fi clauze si alte cai de a prelungi aceste restrictii in ce priveste munca.

Sunt romanii pregatiti pentru munca in Anglia?

Poate parea o intrebare stupida la prima vedere dar nu este chiar asa. Dreptul la munca trebuie privit prin prisma a ce aduce cu el. Chiar daca ai drept de munca, vei fi capabil sa si gasesti de munca? Cred ca e o intrebare pe care orice roman in UK trebuie sa si-o puna. Esti pregatit sa muncesti in Marea Britanie din punct de vedere al pregatirii?

Britanicii cer seriozitate si de cele mai multe ori munca peste program care poate fi sau nu platita. Esti capabil sa prestezi la un inalt standard? Este Limba Engleza o limba pe care o stapanesti bine? Iata intrebari pe care trebuie sa ti le pui chiar inainte de a obtine drept de munca in UK.

Care sunt principalele moduri de a obtine dreptul de munca in UK?

O regula actuala (Ianuarie 2011) spune ca daca ai muncit legal timp de 12 luni in Marea Britanie, dupa aceasta perioada capeti drept de angajare fara restrictii in UK. Ce inseaman asta in mod practic?

Student in UK

De exemplu poti lucra cu norma redusa ca student. Ca student in UK ai drept limitat de munca si anume maximum 20 de ore pe saptamana de munca. Dupa o perioada de 12 luni in care poti dovedi ca ai muncit nu mai mult de 20 de ore pe saptamana “part-time job” poti sa aplici pentru Blue Card – Blue Registration Certificate si prin urmare ai drept de a fi angajat de oricine in UK. Atentie: Home Office va verifica cate ore ai muncit si daca ai depasit norma de 20 de ore pe saptamana iti poate respinge cererea de Blue Card.

Au-Pair in UK

Ca au-pair poti aplica pentru Purple Card la inceputul stagiului in Marea Britanie dupa care, dupa 12 luni poti aplica la Home Office pentru Blue Card.

Work Permit.

Work Permit se emite de obicei de un angajator (firma britanica) pentru o anumita persoana din afara UK pe care vrea sa o angajeze. Posesorul de Work Permit va trebui sa aplice pentru Purple Card-Purple Registration Certificate cum este numit oficial. Ca posesor de Work Permit in UK persoana in cauza poate lucra numai pentru acel angajator care i-a oferit jobul. Bineinteles, dupa 12 luni poate aplica pentru Blue Card deoarece s-au indeplinit conditiile da a fi lucrat 1 an legal in Marea Britanie. Cum se aplica pentru Work Permit  in UK?

Posesor de Yellow Card-desfasoara activitate ca self-employed.

Desi nu este un drept de munca in sine, posesorul de Yellow Card – Yellow Registration Ceritificate cum e numit oficial poate desfasura activitati economice pe teritoriul Marii Britanii in conditii legale. De exemplu ca prestator de servicii (reparatii calculatoare, croitorie, etc.) ai dreptul la Yellow Card care este documentl care atesta statutul de self-employed adica afacere pe cont propriu.

Dependentii posesorului de Yellow Card (sotia si copii in general) au dreptul la a primi Blue Card ceea ce automat le asigura accesul neingradit la piata muncii din UK.

Termeni ca National Insurance Number-NIN sau alti termeni legati de piata muncii in UK vor fi tratati pe larg in paginile noastre. Pentru a gasi ce va intereseaza pe site-ul nostru nu uitati sa folositi facilitatea de Search din coltul din dreapta sus al paginii de web.

Situatiile enumerate mai sus sunt cele mai importatnte moduri de a obtine drept de munca in Marea Britanie. Mai sunt si alte modalitati de a lucra legal in UK cum ar fi lucratorii sezonieri (ferme sau diferite activitati sezoniere in turism) dar acestea sunt limitate la cateva luni pe an dupa care dreptul de a munci in UK inceteaza.

Daca aveti intrebari si informatii in legatura cu piata muncii din UK va invitam sa le puneti mai jos.

235 Comments

  • Buna ziua, suntem o familie de romani cu sedere in Italia de mai mult de 20 de ani. Dorinta nostra e sa ne transferim in Londra ! Daca se poate as dori informatii in ceea ce privesc documentele care ne permit sederea in Londra!va mltumesc in anticip

 1. Depinde de situatie Diana. Depinde si de zona in care stai. Daca e o zona in care sunt multi romani sau bulgari va dura mai mult pentru ca sunt multe aplicatii

 2. Va salut dim Manchester. Chiar voriam sa intreb cat o sa mai tina restrictiile aste? Atata timp cat plonezii si chehii sau unguri pot lucra legal de ce romanii sa aiba restrictii? Adik unii sint mai egal decat altii?

  • Salutare tuturor.
   Unul din motivele pentru care nu avem aceleasi drepturi ca cei enumerati de tine este urmatorul ;
   zilele astea pe un pod din Londra era o trupa de gipsy romani iar una avea o masca cu chipul reginei si dansau ascultand manele la un telefon.
   Ofensa mai mare ca asta cred ca nu prea este.Si evident nu este singurul motiv.Asa ca nu este de mirare de ce suntem tratati astfel.Sa speram doar ca,”conducatorii” nostri din tara nu vor face prea multe prostii anul asta si ca din ianuarie 2012 vom avea drept de munca.

 3. salutare de la mare departare

  “Dependentii posesorului de Yellow Card (sotia si copii in general) au dreptul la a primi Blue Card ceea ce automat le asigura accesul neingradit la piata muncii din UK” – a fost cineva in aceasta situatie? Multumesc anticipat

  • Banuiesc ca au fost destui. Eu am un prieten care are Yellow Card si sotia si copilul (de 3 ani!!) au primit Blue Card. Si sunt sigur ca mai sunt si altii

   • Salut,am si eu o intrebare,daca copilul are 22 de ani poate obtine blue card? fiind in aceeasi situatie ca cel de 3 ani:D
    ms mult

 4. buna,cand citesti etapele de obtinerea permisului de munca in U.K. ti se pare extrem de simplu,te duci la HOME OFFICE faci, te inregistrezi si nu mai stiu ce…Ideea e ca sotul meu incearca de aproape un an sa obtina NIN si tot il refuza.Mentionez faptul ca, am apelat si la avocati si contabili pentru intocmirea dosarului de munca cu dovezi ,recomandari cum ca lucreaza,dar devine din ce in ce mai greu sa mai obtii drept de munca.Intrebarea mea e urmatoarea:ce solutii sunt in cazul in care cei responsabili cu acordarea dreptului de munca in u.k.nu vor sa mai dea NIN?multumesc!

 5. @ Raluca: Am mai auzit de refuzuri de genul asta cu NIN. Anumite persoane au incercat sa obtina intai Yellow Card (si au reusit) dupa care au obtinut si NIN. Asta e o prostie pentru ca Yellow Card e de fapt nimica: e doar o dovada. Tu poti fi self-employed si fara Yellow Card daca indeplinesti conditiile de a fi self-employed.
  Recomand sa incerce sotul sa obtina intai Yellow Card si dupa aceea se duce cu yellow card-ul la Job Centre Plus si obtine si NIN si in cazul asta poate munci legal in UK.
  Orice alte intrebari cu cea mai mare placere aici.

 6. Sunt de ceva vreme in UK. si incerc din rasputeri sa imi fac acte. Aproape ca mi am gasit de munca ca si ospatara la un rest, viitori mei sefi, mi au promis k imi vor face acte dar nu pot incepe munca pana nu voi avea acele acte. Intrebarea este daca noi romanii avem dreptul de a munci in locuri destinate servirii clientilor cum ar fi:barman, ospatar…..
  Va multumesc.

    • Poti lucra ca posesor de Blue Card in orice job. Blue card inseamna ca ai trecut “examenul” cum s-ar zice de a lucra legal in UK.
     Poti lucra pe cont propriu ca posesor de Yellow Card adica self-employed.
     De asemenea ca student (tot posesor de Yellow Card) poti lucra 20 de ore pe saptamana. Dupa un an poti aplica pentru Blue Card.
     De asemenea poti lucra pentru o companie care aplica pentru tine pentru Work-Permit. Dupa obtinerea Work Permit tu trebuie sa aplici la Home Office pentru Purple Registration Certificate.

    • daca avem rezidenta in irlanda avem vreun drept in uk?si copilul este cetatean irlandez?imi puteti raspunde daca avem drept de munca in uk?va multumesc

     • Cleopatra, nu cred ca daca aveti rezidenta in UK aveti vre-un drept special in UK decat acela de cetatean al UE. Cum Romania este membru al Uniunii Europene cetatenii romani au drepturi europene in toate statele membre. Care sunt acestea in totalitate nu stim. Dar nu cred ca rezidenta in Irlanda are de-a face cu drepturi in plus daca veniti in UK.
      Daca vreti sa aflati mai multe despre viata in Marea Britanie va recomand sa cititi articolele de pe site-ul nsotru si in special articolul acesta: Totul despre viata in UK.

 7. Multumesc mult!!!!!!
  De lucrurile acestea stiu…. doar ca deocamdata nu am nici unul dintre ele, ma straduiesc, doar ca in ziua de azi primesti destul de greu dreptul de munca. Acum mai intereseaza, daca voi putea lucra ca si ospatara in cazul in care sefii mei vor aplica pentru mine actele sau exista posibilitatea ca raspunsul sa vina negativ, pt ca nu avem voie sa muncim in domeniile in care avem legatura directa cu clientii, eu deocamdata nu am nimic din ce ai mentionat tu mai sus. doar din septembrie ma voi duce la scoala.

 8. Buna seara, as avea o intrebare legata de obtinerea blue card-ului pentru sot. Citisem undeva (dar nu mai gasesc detalii) ca se acorda Blue Card daca sotul sau sotia detine Yellow Card. Urmeaza sa plec la facultate in UK si as vrea sa stiu care sunt sansele ca sotul meu sa primeasca blue card in acest caz. Multumesc frumos!

  • Hi Yell,
   Da, ca posesor de Yellow Card (obtinut ca student) ai drept de munca 20 de ore pe zi si sotul poate aplica pt Blue Card ca dependent. Blue Card inseamna ca sotul poate sa se angajeze oriunde fara restrictie.
   Ai mare grija sa nu depasesti 20 de ore de munca pentru ca ti se poate retrage Yellow Card-ul…am mai vazut la Tv despre situatii de astea.

 9. salut!…as dori sa stiu dc in cazul in care o companie aplica pt work permit,conteaza tipul de meserie si domeniul,si dc pt un loc de munca profesional am nevoie de calificare!apropo,in momentul in care compania aplica pt apest permis eu trebiuie sa fiu in tara de origine sau pot fi si aici?…..multumesc,si sper sa am un rasp curand

  • Daca compania respectiva hotatareste sa te angajeze in cazul asta trebuie sa aibe nevoie de serviciile tale si trebuie sa dovedeasca la Home Office ca nu a gasit un candidat local (englez) corespunzator. Numai asa ai sanse sa-ti fie acordat Work Permit.
   Sincer nu stiu daca trebuie sa fii in UK pentru asta dar cred ca nu e nevoie de asa ceva.

  • buna seara am si eu o rugamint. sotul meu lucreaza in wansinton anglia de doua luni si vrea sa ma ia si pe mine vu cei doi copii fetita noadtra este bolnava cu hsndicap gra v fetita va primi o pensie de handicap ?

 10. Salutare tuturor. Sunt de o luna jumatate in anglia si lucrez intr-o spalatorie auto fara nici un fel de act. Doar am reusit sa-mi fac adresa in sensul ca vor veni niste facturi pe numele meu ptr utilitatile casei unde stau. Am cateva intrebari.
  1. Daca ma inscriu la scoala de engleza, in afara de faptul ca imi voi imbunatati engleza ce altceva pot obtine ?
  2. Pot aplica la job center ul oficial sau la cele *private*? Am auzit cazuri cand au reusit sa gaseasca de munca prin acestea si in acest fel au facut rost de acte.
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
  P.s. Locuiesc in Christchurch. Poate mai sunt romani in zona si ne intalnim la o bere. Succes tuturor!

  • Salut Florin,
   Raspunsuri la intrebarile tale:
   1. Daca te inscrii la o “scoala de engleza” in afara de a invata limba engleza mai bine nu realizezi altceva. Ca sa obtii Yellow Card trebuie sa-ti gasesti un colegiu care accepta studenti straini. Din cate stiu eu exista o lista cu astfel de colegii acreditate si recunoscute de Home Office.
   2. Cand zici Job Centre eu inteleg Job Centre Plus pe care le gasesti pe high street. Poti aplica pentru joburi oriunde, pe Internet sunt multe agentii de acest gen, poti cauta joburi pe Gumtree si in ziarele locale; totul depinde de ce stii sa faci.
   Cel mai bine este sa-ti faci un plan de bataie: ce vreau sa fac si cum realizez ce vreau sa fac.

 11. Buna Florin!!
  Daca vrei sa te inscri la scoala pentru a ti imbunatati engleza… si inacelasi timp pt a reusi sa iti faci acte, va rebui sa mai astepti putin, deoarece acum in iun – iul se termine toate cursurile pt asa ceva, care au inceput in sept. din sept va trebui sa te interesezi pe la Colegii, aceste cursuri se platesc, iar tu care vrei sa aplici si pt acte va trebui sa platesti suma integrala, spun asta pt k se poate si in rate. Inca se mai pot face acte prin ineremediul cursurilor, dar nu stim cat timp de acum incolo. La Job Center Plus, nu prea ai ce cauta, pt k nu te vor putea ajuta cu nimic daca nu ai NIN,doar in momentul in care vei avea acest nr te vei putea duce acolo si sa i intrebi de un job. Bafta!

 12. Salut!
  Eu sunt in Anglia de aproape 2 luni, am propriul LTD (deci in acte apar ca director si owner). Prestez servicii de consultanta in IT, deci am un contract de consultanta intre LTD-ul meu si o firma britanica, pe 6 luni, si sunt considerat contractor, deci am un tarif pe ora de munca.
  Am primit deja primii bani pentru primele 30 de zile.

  Care sunt pasii urmatori ca totul sa fie optim/legal?

  Ar trebui sa mentionez ca am contract de inchiriere pe apartament, facturi pe numele meu (telefon, internet), sunt inscris la un cabinet medical NHS, cont bancar personal si al firmei.

  Sa ma inscriu ca Self-employed?

  • Draga Andrei,

   Din ce ne spui tu se pare ca esti in situatia de a putea aplica pentru Yellow Card si de a capata statutul de self-employed.
   Pasul urmator ar fi sa aplici pentru NIN. Va trebui sa ai anumite acte cu tine.
   Normal ar fi sa nu ai probleme sa obtii National Insurance Number. Pentru a evita problemele trebuie sa la specifici la NIN Interviu la Job Centre ca ai deja doua luni de cand esti in business si dupa lege esti obligat sa ai un NIN asa ca….. Dupa ce obtii NINO trebuie sa aplici la Home Office pentru Yellow Card. Odata obtinut Yellow Card-ul esti in ordine din punct de vedere al statutului de self-employed.
   Succes!

 13. Ma intereseaza urmatoarea speta: daca o societate din romania presteaza pe o durata de 6 saptamani servicii de instalare a unui echipament in Marea Britanie, cu oamenii sai pe care ii trimite acolo, ce obligatii are firma romaneasca referitor la inregistrare sau obtinere de autorizatie de munca pentru respectivii angajati?

  • Nu cred ca trebuie sa aplice pentru drept de munca in UK. Daca esti angajat al firmei romanesti cred ca esti doar detasat temporar in Marea Britanie.

 14. Pentru cei ca mine care se chinuiau sa gaseasca locuri libere la Croydon pentru sa-mi iau cardul mult dorit uitati http://appointmentsUKBA.co.uk . E un site pe care l-am gasit pe un alt forum de romani unde iti bagi datele si iti ia apointment. Costa 10 lire dar a meritat.

 15. buna…daca am nin si am depus pentru utr si yellow card…pot merge la job centre pentru o munca sau nu are rost….astept un raspuns daca e posibil….multumesc oricum

 16. […] generic. Permis de munca poate fi si Cardul Galben-Yellow Card sau Cardul Albastru-Blue Card sau Purple Card pentru Work Permit.Cum ziceam si in alt articol, permisul de munca cel mai apreciat este Blue Card […]

 17. Buna-ziua si imi cer scuze ca va deranjez cu o intrebare!

  in primul rand, tin sa va multumesc pentru faptul ca raspundeti foarte frumos si prompt celor care v-au pus atatea intrebari…

  Va voi deranja si eu cu una si m-as bucura tare mult daca mi-ati putea raspunde:

  Am UTR, Yellow Card si NINo.

  Care este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac pentru a obtine si eu Blue Card-ul?

  Stiu doar de:

  *Casatoria cu o persoana de nationalitate britanica
  *Casatoria cu o persoana care are si ea Yellow Card si in baza careia putem aplica treptat pentru Blue Card
  *Participarea la cursuri timp de 1 an cu program de munca 20 de ore pe saptamana

  As dori si alte solutii, daca mai exista, va rog mult de tot!

  Faceti un foarte mare bine romanilor care au incercat sa isi faca un viitor in aceasta tara, oferindu-le aceste raspunsuri exacte si clare!

  Va multumesc nespus!

  Alexandru.

 18. Alexandru, multumim de aprecieri.
  Din cate stim noi se mai poate obtine Cardul Albastru daca lucrezi timp de un an pe Work Permit sau dupa un an ca Au-pair dar nu cred ca e cazul tau.
  Daca vrei sa faci un compromis s-ar putea ca cea mai rapida solutie ar fi sa aplici ca dependent de o persoana care are deja Yellow Card deci ar trebui sa te casatoresti.
  Cum casatoria nu ar trebui sa se faca din interes poate ar trebui sa astepti pana ridica britanicii sanctiunile in ce priveste cetatenii romani si bulgari.

 19. Cristian, ca posesor de yellow card NU poti merge la Job Centre sa cauti un job. Ca posesor de yellow card poti lucra ca self employed si trebuie sa cauti tu joburi si clienti carora sa le prestezi servicii: de exemplu reparator TV sau gradinar sau firma de croitorie sau altele.
  Ca self-employed tu tai facturi si cei carora le-ai prestat servicii iti dau cecuri (un exemplu am zis).

 20. Tin sa va multumesc foarte mult ca mi-ati raspuns atat de repede la mesajul meu… Multumesc!

  Mi-as dori foarte mult sa stiu:

  Cum as putea obtine acest Work Permit sau cum as putea munci un an pe Work Permit?

  Cum ar trebui abordata persoana angajatoare pentru a putea lucra pe Work Permit?

  Ce fel de institutii stiti ca ofera acest minunat prilej?

  Vreau sa fac acest pas si nu stiu cum sa il incep si de unde si m-as bucura tare mult daca m-ati putea ajuta cu o solutie in aceasta privinta!

  Multumesc nespus de mult.

  Alexandru.

 21. Inca ceva: Prietena mea este inca in Romania! Daca as chema-o si ne-am casatori aici, ea are dreptul la Blue Card, daca este dependenta de mine? Daca da, dupa cat timp ar trebui sa ii vina, teoretic, Blue Card-ul?

  Multumesc mult de tot!

  Alexandru.

 22. Da, ca dependent de posesor de Yellow Card (tu) prietena ta poate aplica pentru Cardul Albastru daca va veti casatori. La un an dupa aceea vei putea si tu sa aplici pentru Blue Card ca dependent de sotia ta de data asta.
  Pentru a obtine Work Permit trebuie ca o firma sa vrea sa te angajeze si sa initieze procedura de aplicare pentru Work Permit.
  Timpii de asteptare sunt de la 3 sapatamani pana la cateva luni; depinde de cat de ocupati sunt cei de la biroul Home Office la care trimiti actele.

 23. Iti multumesc din inima pentru raspunsurile atat de clare…

  Nimeni nu mi-a dat pana acum raspunsuri atat de clare, nici macar avocatii cu care am stat de vorba…

  Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  Alexandru.

  • Cu placere Alexandru, si ai mare grija la asa zisii “avocati” care in mare majoritate sunt excroci si-ti vor lua banii fara sa-ti rezolve problema.
   Nu uita: decizia de a-ti acorda permisul de munca apartine pana la urma Home Office-ului. Bineinteles, un dosar bun poate ajuta dar nu garanteaza succesul aplicatiei tale.
   Multa bafta in continuare.

 24. Buna-ziua, stimabile domn!

  Sunt socat de-a dreptul ce raspunsuri clare am vazut pe acest site… Am si eu cateva intrebari, daca nu deranjez…

  1. Pot obtine Blue Card-ul daca nu am inca NINo? [Este in asteptare…]

  2. Blue Card-ul si NINo sunt eliberate amandoua de Home Office?

  3. Daca aplic pentru Blue Card in timp ce NINo inca nu mi-a venit, fac vreo greseala? E posibil sa se intersecteze ceva gresit in sistem?

  4. Daca am NINo, pot aplica pentru Blue Card?

  Multumesc mult si tot respectul meu pentru tot ceea ce faceti!

  Aurel Dascalu.

 25. Buna-ziua, stimabile domn!

  Sunt socat de-a dreptul ce raspunsuri clare am vazut pe acest site…

  Am si eu cateva intrebari, daca nu deranjez…

  1. Pot obtine Blue Card-ul daca nu am inca NINo? [Este in asteptare…]

  2. Blue Card-ul si NINo sunt eliberate amandoua de Home Office?

  3. Daca aplic pentru Blue Card in timp ce NINo inca nu mi-a venit, fac vreo greseala? E posibil sa se intersecteze ceva gresit in sistem?

  4. Daca am NINo, pot aplica pentru Blue Card?

  Multumesc mult si tot respectul meu pentru tot ceea ce faceti!

  Aurel Dascalu.

 26. Draga Aurel,

  Blue cardul si NINO sunt doua lucruri complet diferite.
  Cardul Albastru este un permis de muca pe cand NINO un numar de asigurari sociale.
  Blue Card e eliberat de Home Ofiice si NINO de sistemul de taxe numit Her Majesty Revenue and Customs-HMRC.
  NiNo este instrumentul prin care tu ca angajat sau liber intreprinzator platesti taxele cuvenite statului englez.
  Logic, daca nu ai drept de munca nu ai nevoie de NINO pentru ca nu vei avea venit si daca nu ai venit nu ai de ce sa platesti taxe.

 27. Multumesc mult! Esti genial! Ai raspunsuri exacte!

  Multi romani din Anglia ar trebui sa vada acest forum…

  E unul dintre cele mai complexe si concentrate!

  Multumesc inca o data!

 28. Salutare!
  Ma numesc Razvan si sunt din Bucuresti. Impreuna cu sotia am hotarat sa venim in UK mai exact in Northampton. Acolo vom sta la o familie care deja locuieste in UK de cca. 1 an si ne pot gazdui fara probleme. Tin sa precizez ca pe langa sotie voi veni si cu copilasul – o fetita superba – Ana Maria Medeea in varsta de 1 an. Ne-am gandit ca este o ocazie de a-i oferi o viata mai buna decat aici. Fetita noastra s-a nascut cu o problema si anume a fost diagnosticata la nastere cu Sindrom Down. Cum in Romania, ajutorul statului este infim ne gandeam ca acolo ii vom putea oferi mult mai mult. Unele din intrebarile noastre suna cam asa: exista beneficii ptr astfel de cazuri? statul este mai “atent” la astfel de cazuri? Vom putea beneficia de ajutor financiar si medical? Si in ce conditii?
  Tin sa precizez ca aici lucram intens ptr dezvoltarea Anei: kinetoterapie 5 sedinte/saptamana, inot 3 sedinte pe saptamana, terapie educationala 2 sedinte/saptamana iar de acum 2 zile am inceput si logopedia.
  Multumesc ptr timpul acordat si asteptam cu nerabdare raspunsuri. Sper ca raspunsurile sa fie pozitive, ceea ce ne-ar ajuta sa ajungem mai repede acolo de cat ne-am programat si sa ajutam minunatia de copil.

 29. Ajutorul oferit copiilor cu diferite conditii si afectiuni este incomparabil mai bun in UK. Aveti insa grija ca nu toata lumea beneficiaza de spitalizare gratuita, trebuie sa fii rezident in UK. Inscrierea la medicul de familie e gratuita si la fel si tratamentul pentru copii.
  NRUK va doreste numai bine pentru aia mica si da, Marea Britanie este o sansa pentru copii ca fetita dvs.
  O intrebare: in Romania nu se fac teste pentru sindromul Down inainte de nastere?

 30. Salut!
  Multumesc pentru raspuns.
  In Romania se face amniocenteza la femeile trecute de 37 ani. Sotia mea avea 32 si o sanatate de fier. Toate celelalte analize care se fac in mod normal in timpul sarcinii au fost perfecte. Altfel, macar unul din cei 4-5 medici care interpretau analizele, s-ar fi sesizat in caz ca era ceva in neregula. Noi am aflat fix cand copilul a “iesit”.
  In post-ul de ieri am uitat sa precizez faptul ca eu voi avea loc de munca…ceva legat de constructii (curatenie pe santier) iar gazda mi-a explicat ca imi va face card de self-employer. Eu activez in Romania ca graphic designer dar…engleza mea sufera pe ici pe colo:) De aceea sper ca in 2-3 luni de sedere acolo sa pot invata mai bine limba si sa activez in meseria pe care o practic de 13 ani. Sotia mea in prima faza va sta cu cea mica acasa. De aceea intrebam de “benefits” financiar, pentru ca din 900 lire/luna nu stiu daca voi putea hrani 3 guri.
  Multumesc si asteptam raspuns.

  • Este vorba de self-employed nu self-employer. Statutul de self employed nu se mai acorda cu usurinta in UK in zilele noastre. Bine, mai sunt si alte modalitati de a lucra legal in UK. De dragul fetitei tale am sa te ajut sa te descurci cu obtinerea actelor. Trebuie sa ajutam ca cea mica sa poata beneficia de cea mai buna ingrijire posibila.
   Nu uita ca pentru a te angaja in constructii ai nevoie de CSCS card dar asta nu este cel mai greu lucru de obtinut. De asemenea trebuie sa aplici pentru National Insurance Number si nici asta nu este foarte usor desi in cazul tau s-ar putea sa fie mai simplu daca dovedesti ca vrei sa prestezi servicii in UK.
   Pentru a reusi iti recomand sa iei legatura cu webmasterul NRUK prin formularul de contact pentru a primi niste indicatii pentru o aplicatie cu success in a obtine NINO si Yellow Card-ul

 31. salut tuturor sunt nou pe acest site problema mea e urmatoarea am yelow card mi-am gasit un job ca sudor iar compania salucreze cu mine ca si self dar mi-a zis sa-mi fac ltd la company houses ca nu am drept de munca intrebarea mea e daca am yelow card mai trebuie sa sun undeva ca sa ma inregistrez va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat

  • Poate e o idee buna sa-ti faci un Limited si sa lucrezi prin limited company ca si self-employed. Va fi in curand un articol pe tema asta in curand si despre formele de organizare pentru business in UK: sole trader, parnership, limited company si asa mai departe.

 32. Buna ziua,
  Situatia mea este in felul urmator:
  Am un prieten care lucreaza in Londra la o firma ce monteaza instalatii de aer conditionat. El mi-a zis astazi ca patronul lui are nevoie de un om in plus in firma. Prietenul meu m-a recomandat pe mine si astazi m-a sunat sa imi dea vestea. Patronul lui a zis ca as avea de munca in jur de 3 luni acolo.
  Pentru a putea lucra in acest tip de firma in trebuie work permit?
  Ce pot face pentru a putea obtine Blue Card?
  Din cate am inteles trebuie a lucrez un an in UK cu work permit pentru a putea primi Blue Card. Daca in timp ce lucrez la firma de montari aer conditionat gasesc in alta parte de munca pe un termen mai lung de 3 luni (respectiv un an pentru a putea aplica pentru Blue Card)pot sa ma angajez acolo ?

  • George, in situatia data nu vad cum ai putea lucra 3 luni acolo legal. In primul rand chiar si o aplicatie de Work Permit ar dura cateva saptamani si apoi mai mult ca sigur iti va fi respinsa pentru ca angajatorul britanic nu ar putea justifica de ce nu amgajeaza un conational. Singura alternativa ar fi lucrul ilegal ceea ce noi nu recomandam si este pe riscul propriu.
   Pe o perioada mai lunga ai putea sa aplici pentru Yello Card sau sa gasesti alte modalitati de a munci legal in Anglia.

 33. Aaa, si inca o nelamurire. De ce acte din tara am nevoie pentru a ma putea angaja acolo? Am nevoie de pasaport ?
  Va multumesc!!

 34. Ai nevoie de pasaport oricum. De-abea dupa ce te hotarasti ce vrei sa faci aici ar trebui sa te interesezi de ce acte si documente ai nevoie.
  Pasaportul este esential daca vrei sa deschizi un cont la banca. Si cartea de identitate nationala-buletinul este bun dar multe banci prefera pasaportul pentru ca e mai “oficial”

  • Dar pentru angajare nu am nevoie de pasaport? Intreb pentru ca nu voi putea sa il fac in termen inainte de plecare.

 35. Salutari la toata lumea si felicitari pt raspunsurile punctuale si de real folos!
  O sa incerc sa-mi expun si eu neclaritatile cat de succint posibil… Impreuna cu sotia am ajuns recent in UK, eu inca nu am work permit, sotia in schimb activeaza in domeniul medical avand propriul Limited deschis prin care presteaza servicii,emite facturi,incaseaza plata printr-un cont bancar de business,deci activitatea este reala.Ea este director al LTD si singurul angajat de altfel.
  Calea pe care vrem sa o urmam pt a obtine si eu drept de munca este de a aplica prin formularul BR1 pentru Yellow Card la ea si ca dependent Blue Card eu.
  Pentru asta, trebuie mai intai ca sotia sa obtina NINO?
  Apoi, informatie care nu am gasit-o nicaieri, se poate aplica din postura actuala de Limited pe variata de mai sus sau este vreo incompatibilitate?
  Multumesc mult si sanatatea si succes!

 36. Buna,

  Voi pleca in Anglia in Septembrie, cu sotul, urmand sa incep scoala acolo. As vrea sa va intreb daca trebuie sa fac programare la Croydon si pentru sotul meu (ca dependent), sau e suficienta una pentru amandoi (as vrea sa mergem sa depunem actele personal).

  Si inca ceva.. am vazut ca se cere “Comprehensive Sickness Insurance”. Stiti cumva daca cardul european de sanatate de la CNAS e acceptat?

  Multumesc!

 37. salut din nou o alta problema am cu 6 luni in urma am aplicat cu o firma pt yc eu sotia si copilul pt bc card si bineinteles pt nino din pacate atunci la vremea aia nu am luat nino nici eu nici sotia acum ne-am mutat in machester si am aplicat singuri pt nino sotia la optinut. fima din londra ne-a sunat cu ceva zile in urma si ne-a intrebat daca ne-au venit yc bcard si la-am zis ca da si ca sotia a luat si nino iar respectiva persoana ne-a zis sa il dm si ei intrebarea este trebuie sa-l dau?

 38. Am aflat intre timp ca nu e bun cardul european, doar pentru sederi temporare. O sa merg acolo la o firma de asigurari sa vad care e cea mai potrivita.

  Nu reusesc insa sa inteleg insa cum e cu aplicatiile in persoana. Din ce am citit doar copiii sub 18 ani pot fi inclusi pe aceeasi aplicatie. Stiti cumva daca sunt necesare doua programari si daca da, ce fel de formular trebuie sa completeze el, ca dependent si daca am putea face programarile in aceeasi zi? Multumesc!

 39. muncesc de 3 luni ca mother’s help si am contract pe un an.in intervalul acesta de timp am cerut NIN/ul.nu mi l/au acordat.am depus si BR3 la UK Border Agency,unde am citit ca trebuie sa astept 6 luni ca sa/mi vina Accesion Worker Card/ul.ma tem insa ca voi astepta degeaba.vreau sa/mi dai o lista cu colegiile acreditate ca sa ma inscriu.as putea echivala studiile?am dubla specializare:invatatoare/educatoare ,cu studii superioare in domeniu.am o vechime de 20 de ani ca invatatoare.daca lucrez 1 an aici cu contractul acesta,pot obtine apoi yelow card/ul?bun site/ul vostru!multumesc

  • Dupa ce vei lucra neintrerupt 1 an vei avea drept de Blue card care e mai bun decit a avea Yellow.conditia e sa lucreZi legal.ar trebui sa ai acum Accesion Worker Card.

 40. Salut,am si eu o intrebare,sunt casatorit cu o englezoaica am primit toate actele nino, blu card etc.Avem o perioada de un an si opt luni si nu prea ne mai intelegem si vrem sa divortam , este posibil ca actele sa fie anulate?multumesc!

 41. Salut,
  Sunt de 2 luni in Liverpool, am vent cu agentie care bineinteles a fost o foarte mare teapa(Thera Group). in urma cu 2 saptamani am aplicat pentru NIno si dupa o saptamana am primit acasa scrisoarea cu numarul alocat. Prietena mea a aplicat cu aceleasi documente ca si mine dar ea a fost respinsa. Pana sa ajungi la Yellow card, de care toata lumea vorbeste, trebuie sa primesti un UTR number. Acest UTR dovedeste ca tu iti platesti taxele catre stat. Yellow cardul se elibereaza dupa 3 sau 4 luni lucrate consecutiv in UK.

 42. Sunt la munca si n am apucat sa citesc comenturile asa ca va rog sa nu va suparati daca intrebarea mea a mai fost.
  Imi poate spune cineva cu certitudine daca lucrez ca self employed de mai bine de un an este posibil sa aplic pt blue sau e obligatoriu 20 ore ca student cu yellow card 12 luni angajat?

 43. Probabil ar trebui completat în privin?a “clarit??ii” c? restric?iile pot ?ine 5 ani când pân? acum ?tiu doar de 3 etape (2+3+2) – 7 ani ceea ce ar face nu 2012 ci 2014 ca anul în care românii vor ajunge într-un final s? fie trata?i ca cet??eni ai europei.

  S-a publicat undeva hot?rârea englezilor s? ridice restric?iile dup? etapa a doua?

  • Ce stim este ca restrictiile tin pana la sfarsitul lui 2013. Dupa aia pot gasi englezii alte moduri de a restrictiona romanii si bulgarii pe piata muncii daca situatia va fi tot ca acum

 44. Buna seara !!

  Sunt de 3 luni in UK si de o luna de zile am gasit o familie la care lucrez ca aupair. Am trimis aplicatia pentru purple card prin posta insa in scrisoare familia nu a specificat faptul ca sunt in perioada de acomodare pentru ca nici eu si nici familia nu stiam de acest lucru .
  Am citit pe site dar nu am gasit acest aspect si abia acuma mi-a spun o fata care lucreaza si ea ca aupair dar aplicatia mea este trimisasi nu stiu ce as mai putea sa fac. Credeti ca o sa imi respinga aplicatia daca eu am inceput sa lucrez la familie desi am trimis aplicatia dupa 2 saptamani dupa ce m-am mutat la aceasta familie???
  Va rog sa ma indrumati ce ar trebui sa fac.
  Multumesc

 45. Buna, sunt in anglia de 4 ani, am nino, utr si ltd company prin care lucrez si imi incasez banii. Am aplicat pentru yellow card si am primit refuz pe motivul ca munca prin limited este o activitate de employment mascat. Cel care mi a facu aplicatia spune ca au nu au intels cei de la home office cum lucrez! As vrea si eu o parere si ce este de facut? Va multumesc! Cei care au fost in situatii similare rog contacttati ma la adresa de mess gal_iulian

 46. Buna, am o intrebare…eu am aplicat la un job la o firma de recrutare in Romania. Si voi avea interviul cu reprezentantii firme din UK luni…problema e ca pt a pleca tb sa platesc comisionul firme( dupa ce obtin contractul de munca) dar si o suma de 525 gbp pt obtinerea yellow card-ului….chiar atat costa? vreau sa stiu detalii pentru ca nu as vrea sa imi iau teapa….va multumesc anticipat

 47. Sper ca raspunsul nostru nu ajunge prea tarziu: nu da acesti bani, aplicatia pentru Yellow Card e gratuita (sau cel putin se platesc niste taxe de inscriere, vezi formularul BR3 sai BR1). In nici un caz nu are cum sa coste 525 de lire!!!
  De obicei comisionul firmei de recrutare e platit de cel care cauta jobul nu de tine (asta daca nu ai semnat vre-un contract cu firma de recrutare in care te angajezi sa le platesti ceva).
  Numai bine.

 48. Salut.am yellow card,nino si lucrez ca self employer iar pe seama documentelor mele sotia a obtinut blue card si acum lucreaza legal.Pot sa obtin si eu blue card pe seama documentelor ei dupa ce ea face un an de munca neintrerupt?

  • Buna Claudiu!
   Si eu sunt in situaita ta cu yellow card, iar viitorul meu sot ar vrea sa aplice pt blue card prin mine. Tot ce stim pt moment este ca trebuie sa complecteze BR4 dar nu am aflat inca de ce acte ar mai fi nevoie ca sa putem face aplicatia de blue card. Ma poti ajuta te rog cu mai multe detali.
   Multumesc

 49. Va multumesc mult. si nu a venit raspunsul prea tarziu. si inca ceva….eu am vreo sansa sa ma inscriu la vreun curs de NVQ in UK fiind in Romania?ma refer daca as putea sa ma inscriu si fara sa fiu angajata undeva…ca pe toate site-urile am gasit ca aceste cursuri se fac numai daca esti angajata…va multumesc mult

 50. Buna ziua.Intrebarea mea este:ce as putea sa fac pentru a muncii in continuare in UK dupa terminarea contractului sezonier in agricultura?Ce acte imi trebuiesc sau pentru ce pot aplica?Va multumesc.Cu respect.

 51. Buna,

  Un prieten de-al meu a fost sa depuna actele pe baza unei scrisori cum ca este intretinut de fratele lui, care este acolo de 10 ani si a permisului de conducere englez.
  Problema ar fi ca el timp de 2 ani a stat in Romania iar cei de acolo l-au intrebat daca a mai avut iesiri din Anglia.
  l-au chemat apoi peste o saptamana la interviu.
  Intrebarea mea este: cei de acolo ii pot verifica pasaportul pentru a vedea iesirile?
  Va intreb pentru ca toata lumea spune ca depinde cum ii este norocul sau controleaza doar daca li se pare suspect 🙂
  Multumesc

 52. Salutare am o intrebare care inca nu sunt foarte inteles eu actoalmente stau in spania sunt insurat cu o marochi avem amandoi rezidenta aici in spania eu vreau sa ma duc in londra si sami scot la yelou card dupa cat timp pot sa fac sau de ce am nevoie ca sa o chem pe sotia mea aici in londra sa fac regrupare de familie ei or sai dea la blue card sau tot yelou card si ea acu are la rezidenta de 5 ani si vroiam sa stiu daca pot sa fac regrupare de familie cand imi da la yelou card.Multumesc si astept raspunsul cat mai repede pentru ca plec intro saptamana.

 53. Buna ziua,
  Ma numesc Cosmina si sunt in uk de 3 luni. Am lucrat ca aupair 1 luna de zile si am trimis aplicatia pentru purple card.
  Acum nu mai lucrez pentru familia respectiva deoarece au decis sa se mute din uk.
  Eu am aplicat pentru purple card prin posta insa nu am primit nici un raspuns si acuma am gasit o alta familie pentru care sa lucrez ca aupair.
  Intrebarea mea: este posibil sa primesc purple cardul si pot sa il folosesc cu aceasta familie sau trebuie sa aplic pentru altul cu familia asta .Vreau sa stiu daca e ok si o sa pot sa aplic pentru blu card cu purpul acesta in cazul in care o sa il primesc.
  Multumesc

  • Si prietena mea a fost in situatia asta si a trebuit sa aplice din nou cu scrisoare de la familia noua pentru ca a zis ca-i mai sigur asa….poate verifica aia de la ukba sau home Ofiice.

 54. Buna seara.Ma numesc Andrei si vreau sa vin in UK sa lucrez la o ferma pe o perioada de 6 luni cat tine contractul obtinut din Romania.Intrebarile mele sunt:Cat timp lucrez la ferma pe baza contractului, beneficiez de NIN?sau as putea depune de Yellow Card in perioada aceasta ca sa pot ramane in UK sa muncesc?Am o diploma de inginer in constructii si ceva experienta.

 55. buna seara, numele meu este daniel si sunt in uk de 5 luni. din luna iulie si pana azi, am lucrat la un hotel ca room attendant. cand m-au chemat la interviul pt angajare le-am spus ca sunt de nationalitate romana, ca am restrictii pe piata muncii, si ca am aplicat deja la home office dar poate dura pana la 6 luni pana cand imi vor da acceptul, iar ei mi-au spus ca nu este niciun fel de problema si voi putea incepe sa lucrez de a doua zi. incantant fiind, va dati seama sa vii de o saptamana, si sa iti gasesti de munca asa repede fara a-ti cere niciun act, a fost ca o mana cereasca! ma plateau saptamanal, fara nino, fara nimic, doar cont in banca mi-au cerut, care mi-a luat 1 ora sa-l deschid. toate bune si frumoase pana cand am primit o scrisoare insotita de toate actele mele de la home office, cum ca aplicatia mea a fost refuzata. le-am aratat managerilor mei aceea scrisoare si le-am spus ca trebuie sa trimita ei o aplicatie wp1, sa primeasca un approval letter issued under work permits arrangements, si impreuna cu aceasta sa trimit eu o noua aplicatie br3. iar ei mi-au spus ca nu ma pot ajuta cu nimic, din pacate trebuie sa ma dea afara, dar voi fi binevenit cand voi fi in regula. ce nu pot intelege este faptul ca totul se invarte intr-un cerc vicios, efectiv nu iti ofera un punct de plecare, si urmand anumiti pasi sa ajungi unde trebuie. angajatorul nu vrea sa aplice pentru mine, eu nu pot obtine un work permit, cei de la national insurance te intreaba de documente de la home office, si asa arunca mata unii pe altii. cel mai grav este ca m-au lasat fara munca tocmai acum cand iarna bate cu pumnul in usa. nu iti acorda practic nicio sansa, te lasa efectiv sa mori. este foarte tragic!

  • oooohhh , imi pare nespus de rau pentru tine , cat de tragic , ohhh , m ai lasat fara cuvinte ,dar incearca sa te inregistrezi la colegiu sa inveti limba engleza , si automat iti da permisie de munca pt 20 de ore pe saptamana , dupa un an poti aplica pt blue card , permis permanent de munca , asta cred ca e singura sansa , asta vreu eu sa incerc sa fac , am vaz ca e ff complicat sa primesti permis de munca asa ca m am hotarat sa vin acolo ca student sa o primesc sigur ….iuncearca asta , eu zic ca ai sanse mai mari , succes si imi pare rau pt tine ….

 56. buna ziua,am o intrebare detin pasaport roman dar nu locuiesc in romania am ?i o fetita de 5 ani ,vreau sa plec in UK doar eu cu fetitza ,ca mama cu copil pot sa am vreun avantaj pentru a obtine mai u?or drept la munka ?i peste cit timp findca nu am mai fst in UK la munka.

  • Nu are nicio legatura dreptul de munca cu existenta unui copil. In cel mai bun caz poti beneficia de ajutor social daca ai lucrat si ai platit taxe ca self-employed.

 57. buna ziua dragi prieteni, as dori sa aplic ca self-emploed, dar nu stiu in ce activitate sa ma lansez pt ca eu de meserie sunt fierar betonist, dar aici in cardiff constructiile nu prea au mare cautare. imi poate da cineva o idee, pentru ca daca nu am activitate si servicii prestate ce vor trebui dovedite ulterior, cei de la ukba imi vor respinge aplicatia. si stiti cumva ce pasi trebuiesc urmati pentru a deveni self-employed? si care ar fi cheltuielile? si inca un lucru; daca as aplica virgula ca self-sufficient, si voi atasa aplicatiei BR1 un extras de cont( bank statment) cu suma de 500£ ar fi suficient sa dovedesc ca am destule fonduri sa ma intretin singur? si acea comphresive sickness insurance de unde o pot obtine, pentru ca nu toate sunt recunoscute de ukba? si asta ar fi toata documentatia daca bank statment-ul si asigurarea medicala sunt in regula? bineinteles cu exceptia pasaportului si a celor 2 poze, adica va trebui sa prestez servicii de munca voluntara sau ceva de genul? voi obtine astfel yellow-card? va multunesc din suflet!

 58. Salut Daniel,
  Self employed inseamna liber intreprinzator. Pentru a fi considerat Self-employed trebuie sa indelpinesti urmatoarele conditii:
  -sa muncesti pentru tine
  -sa tai facturi pentru munca prestata
  -sa-ti platesti taxele.
  Pentru a putea sa-ti platesti taxele trebuie sa ai un NINO. Cauta pe site si ai sa vezi cum se obtine acest National Insurance Number-NINO.
  Pentru o aplicatie reusita la Job Centre Plus pentru NINO trebuie sa ai:
  -cateva facturi si scrisori de recomandare de la clienti
  -actele necesare pentru identificare (vezi pe site)
  -extras bancar in care sa se vada clar ca ai avut activitate.
  Pentru mai multe detalii nu ezita sa intrebi si sa iti vom raspunde. Se pare ca comunitatea romaneasca de aici de pe NRUK este foarte amabila si sare in ajutorul celor care nu stiu.
  Bafta si ne mai auzim.

 59. Salut din nou sunt in londra de cateva zile si caut sa fac un curs de engleza care e inregistrat la UK si de acum sa bag hartiile pentru yelou card si intrebarea mea este ce hartii trebuie sa bag si unde si la cat timp imi da la yelou card pentru ca vreau sa o chem pe sotia mea aici care nu apartine de uniunea europeana si doream sa stiu dupa cat tim dea detine la yelou card pot sai fac invitatie Ea detine la rezidenta de spania , o ajuta cu ceva asta sau e un nimic si ei or sai dea la blow card sau tot yelou card va rog frumos daca cineva imi poate raspunde ca e foarte important si vreau sa fiu bine informat inainte sa gresesc ceva si nu reusesc sa obtin nimic. Va multumesc.

  • da odata ce tu ai yellow card sotia indiferent ce nationalitate are si sunteti casatoriti legal obtine blue card…………

 60. Buna ziua..as avea si eu cateva intrebari,am 19 ani si sunt in UK liverpool,de vreo 6 luni,as vrea sa ma inscriu la un colegiu si nustiu de ce acte am nevoie s-au ce mi-ar trebui ca sa ma pot inscrie..si ar mai fi o intrebare pe plin plan,in Romania medicii mi-au zis ca am hernie de disc,dar eu nu prea am incredere in ei,aici in uk cum as putea sa-mi fac analize s-au control sa vad daca sunt bonlava s-au nu..am tot citit pe tot felu de site-uri ,forum-uri si nu prea ma lamurit nimeni..sper ca aici sa ma puteti ajuta cu cateva informatii..Va multumesc!

  • Ca sa te inscrii la colegiu iti trebuie ce anume cere colegiul. Exista o lista cu colegiile acreditate de Home Office pt studenti straini. Ca student ai drept de munca 20 ore pe saptamana asta dupa ce obtii Yellow Card pentru student. Aplicatia pentru Yellow card se face pe formularul BR1 ( il gasesti pe site ul UKBA). Deci succesiunea pasilor este:
   -gasesti colegiu acreditat
   -te inscrii la colegiu
   -aplici pt yellow card pe formularul BR1
   In ce priveste conditia medicala trebuie sa mergi la o clinica aproape de tine si sa te inscrii la un GP care te va recomanda la un specialist daca va crede ca e nevoie. Poti gasi un GP in zona ta aici.

 61. Buna ! M’a numesc Alina , lucrez de 3 ani si Jumatate in aberdeen , scotia ca self employed . Am national insurance number, mi’a fost furat, între timp m’am c?s?torit in rom si trebuie automat schimbat… Lucrez pt o companie ca self employed , îmi pl?te?te taxele o data la 3 luni, aproximativ 60,70£. .. Probl e ca m’am saturat s’a lucrez cu ei deoarece in fiecare luna opresc din salariu aproximativ 21,23% din salariu si din cate ?tiu nu e normal… Mi’au venit hartiile pt tax return, nu leam f?cut deloc pana Aqm, am penalizare vreo 300£ si nu ?tiu unde anume si cine m’a poate ajuta s’a le fac! Vreau s’a m’a înscriu la un colegiu acreditat pt a ob?ine yellow card, apoi Sotul sa splice pt blu. Am tot ignorat taxele, dar mi’e teama pe viitor! Poate cinema stie ce e de facut! Multumesc frumos!

  • Pt Alina.daca spui ca vrei sa te inregiztrezi ca student nu trebuie decit sa o faci.apoi
   ergi la Inland Revenue si le spui ca inchizi self- employed .priv tax return poti apela la un Accountant autorizat si te va putea ajuta sau mergi la taxe.platesti penalitatile si ceri sa faci tax returnul.sper sa-ti fie de folos.

 62. Buna! Am si eu o intrebare, suntem casatoriti traim in Spania de 8 ani , aici avem toate actele necesare , nr. de rezidenta si permis de munca, ne gindim sa venim in Anglia , as putea munci ca self emp,. in un hotel la curatenie?

 63. Buna! Am si eu o intrebare. Stie cineva unde se pot face INSURANCE PRIVATE HEALTH COMPREHENSIVE??? Vreau sa aplic pt Yellow Card, ca si student. Am intrebat la cateva banci, dar nu am gasit ceea ce caut. Va multumesc.

  • buna ella, eu mi-am incheiat o polita de asigurare cu cei de la aviva, pentru ca nu toate asigurarile sunt recunoscute de home office. ii poti gasi pe net, totul se face on-line si primesti polita prin posta, este foarte simplu si costa 52£ lunar, iar primele 3 luni sunt gratuite. deci daca inchei polita la 1 ianuarie sa zicem, prima plata o vei face in aprilie. iti vor cere apoi sa te inscrii la un GP(medic de familie) procedeu care este si mai simplu, si nu te costa nimic.

 64. buna ma numesc florin gabriel si am o nedumerire,cativa din prieteni mei zic k n iti trebuie permis de munca pentru a intra in UK,daca as pleca de unul singur mi-as permite sa stau cateva luni fara sa am o grija,dar daca depasesc trei luni?sunt multi angajatori dar cere acte,ce acte as putea sa optin pentru a fi admis la un loc de munca.?

 65. Buna. Am vazut ca ati raspuns cu atata bunavointa celorlalti, sper sa ma ajutati si pe mine.
  Deocamdata sunt in italia unde lucrez ca si programator. Prietenul meu e italian dar a obtinut un job in Londra deci am vrea sa ne mutam acolo. Problema mea e aceeasi, nu am drept de munca, speram sa fie usor sa obtin un work permit dar vad ca e mult mai complicat decat credeam. Ce ma sfatuiti sa fac? Ar fi mai simplu daca m-as casatori cu prietenul meu? Chiar nu stiu cu ce sa incep iar in 3 luni de zile ar trebui sa fiu acolo. Multumesc anticipat

   • Eu citisem undeva(http://www.romani-online.co.uk/drept-de-munca-Anglia-UK) ca daca sunt membru al familiei ai cetatenilor din statele care au aderat la UE înainte de 1 mai 2004 pot aplica pentru Certificat de Înregistrare (Blue Card) ,el fiind cetatean italian. Am inteles eu gresit? Tin sa precizez ca prietenul meu va incepe munca din 9 ianuarie cu contract legal intr-o companie. In caz contrar daca imi fac in romania un pfa as putea lucra in Londra? Din cate am inteles pentru a putea aplica pentru Yellow Card trebuie sa prezint ceva chitante inainte, dar daca nu am lucrat niciodata ca pfa cum as putea sa obtin acele chitante?Pana acum am lucrat mereu cu carte de munca, atat in Romania cat si in Italia.(din pacate nu acumulez suficiente puncte (75) pentru programul Highly Skilled Migrant Workers). Ce as putea face in cazul acesta? Nu as vrea sa las un loc de munca stabil pe o perioada nedeterminata in domeniul meu (IT, sunt java developer) ca sa ajung in londra si sa nu pot lucra…Va multumesc pentru raspuns.

 66. Maria, in cazuri din astea e bine sa citesti ce scrie pe site-ul UKBA si sa folosesti forumuri si alte surse de informatii independente doar ca sa-ti faci o idee despre ce e vorba.
  Bineinteles, poti lucra ca self-employed desi mult mai bine ar fi sa reusesti sa obtii Blue Card.

 67. buna,ma numesc viorica si as dorii o informatie,sunt in uk de aproximativ de 3 luni sunt divortata de 2 ani si am in ingrijire un minor,as vrea sa stiu cum pot obtine actele ,la ce usa trebuie sa bat,nu stiu absolut nimic in aceasta tara

 68. Salutare tuturor romanilor de peste hotare , sunt Maria
  Am si eu nevoie de ajutorul vostru ca majoritatea celor care intra pe acest site.
  Pot obtine pasaport romanesc in UK? (nu am hotararea de divort cu mine si pasaportul vechi a expirat + mi-am schimbat numele…)
  Lucrez de aprox 4 luni la o pizzerie (angajat) si le-am spus ca o sa le aduc NINO in termen de 3 luni doar ca m-au refuzat cei de la Job Center Plus
  Am aplicat ca Self-employed si nu prea a mers , sunt si la un colegiu dar nu prea am habar cum trebuie sa aplic pt NINO . Ma tem sa nu ma concedieze si chiar nu as avea nevoie de asta…
  Va rog ajutati-ma si pe mine!
  Va multumesc anticipat!

 69. Maria, poti merge la Consulatul Romaniei la Londra pentru Pasaport, te vor indruma ei ce sa faci.
  NINO poti obtine daca aplici ca self-employed. Acum inteleg ca lucrezi ilegal, ca roman inca nu ai drept de munca in UK.

 70. Salut,
  Am castigat un contract de inginerie pentru un job cu JLR (Jaguat-Land-Rover) pentru 1 an. Am trecut interviul si ei au trimis la firma de recrutare ca sunt admis.
  Problema ca nu am permis de munca pentru UK iar angajatorul nu ia in considerare posibilitatea de a face ceva, iar firma de recrutare mi-a trimis un gen de contract care e ciudat.
  Angajatorul a cerut ca pe 6 feb. sa fiu la Coventry!
  Cum as proceda in viitor? Acum m-am resemnat ca am pierdut acest contract!
  Multumesc!

 71. Buna seara,
  Am obtinut un job pe baza de contract (1 an de zile) cu JLR (Jaguar-Land-Rover).
  Problema care se pune este ca atat agentia de recrutare cat si JLR nu vor sa se implice in obtinerea permisului de munca. Angentia de recrutare mi-a trimis un contract cu o alta firma din care nu reiese nimic. M-am resemnat ca am pierdut acest contract (nu am cum sa ajung pana in 6 Feb la Coventry) si sa lucrez fara forme legale.
  Pentru viitor, are cineva vre-o sugestie cum sa procedez?
  Multumesc.

  • Pentru a lucra trebuie ca firma care te angajeaza sa aplice pentru Work Permit iar apoi tu vei aplica pentru Purple Card. Agentia de recrutare NU poate sa aplice pentru un permis de munca (Work Permit) pentru tine. Daca o face va fi refuzata de Home Office.
   Iti sugerez sa iei legatura cu cei de la JLR si sa le spui ca daca vor sa te angajeze vor trebui sa sa aplice pentru permisul tau de munca. O alta varianta ar fi sa lucrezi prin “umbrella company” adica o firma care te angajeaza si te sub-inchiriaza la JLR. Acest lucru inseamna ca firma respectiva isi va opri un comision din plata ta orara sau saptamanala si de obicei acesta este destul de mare.

 72. George, sugereaza-le celor de la companie sa te ia ca si contractor (self-employed), nu angajat. Tu in ipostaza de self-employed (sau chiar LTD) poti sa prestezi servicii in UK fara a cere permis de munca, romanii si bulgarii au dreptul de a face asta. Nu primesti un salariu ci ii facturezi pentru munca pe care o faci si iti platesti singur taxele. Va trebui sa te inregistrezi la UKBA si la HMRC ca self-employed.

 73. Ziua buna. DE RETINUT ! Lucrez ca si consultant la o firma de contabilitate si consultanta in estul Londrei si oferim consultanta gratuita tuturor celor care doresc sa afle cum se pot obtine orice fel de acte in Marea Britanie, beneficii de la stat pentru familii si persoane peste 25 de ani si contabilitate. Oferim asistenta la preturi rezonabile si cautam sa avem o colaborare de durata cu toti clientii nostri. Pentru mai multe detalii: consult_ukuk@yahoo.com. Mult succes!

  • Nu mi-am permis sa fac reclama, am vrut mai mult de informare sa fie post-ul…dar daca a venit intrebarea 🙂 :
   UK Great Way LTD
   Office 4
   6 Gainsborough Road
   London, E11 1HT
   Laytonstone station

 74. Buna am ajuns la concluzia ca acest forum e lamureste multe probleme as vrea sa stiu cand si daca voi putea aplica pt blue card daca am lucrat ca selfemploied 7 luni in 2011 ultima luna fiind nov si la 1 februarie incep sa lucrez la aceeasi companie tot selfemployed dar in londra am toate hirtiile preislipuri si detalii bancare va multumesc.

  • Daca lucrezi ca self employed nu poti aplica decit pt Yellow card pt self-employed.Toti cu aceleasi probleme trebuie sa intelegeti ca odata inregistrat ca self employed nu-ti poti schimba statutul decit pt a a deveni student sau self sufficient(te intretii pe banii tai).Pt a obtine Blue card trebuie sa fi lucrat ca angajat timp de un an si abia apoi ai drept de blue card sau ca student dar cu aceisi conditie.Situatia ta nu cere decit sa aplici pt Yellow card self employed.doar daca unul din soti are yellow celslalt poate avea blue card.bafta

   • VREAU SAMERG SI EU IN ANGLIA,LA MUNCA,DAR DUPA CUM VAD NU SE PREA POATE.CUM ADICA? CA SA OBTIN BLUE CARD,CARD CARE IMI DA DREPTUL LA MUNCA ,TREBUIE SA LUCREZ 1 AN LEGAL ,DAR ACEST LUCRU NU IL POT FACE FARA BLUE CARD ,DACA AM INTELES BINE. EI BINE ,MIE MI SE PARE..CA MA DOARE CAPUL. NU POTI UNA FARA ALTA ,DE FAPT LEGEA E ASA FACUTA CA NU POTI LUCRA DELOC. TREBUIE SA LUCREZI LEGAL CA SA AI DREPTUL LEGAL DE AMUNCI,PAI CUM NAIBA SA FAC ASTA DACA IN PRIMA FAZA NU AM DREPT DE MUNCA?

  • in primul rand daca esti self employed nu ai cum sa ai pay slip-uri. Daca ai de gand sa iti iei blue card, in primul rand intereseaza-te daca chiar ai fost self-employed…ce descrii tu pare ca doar cu numele ai fost…

 75. Buna Nruk, webmaster sau mai bine acte-master :),

  As vrea sa aflu parerea voastra despre situatia mea.
  Sunt in Uk din August cu un program de master full time. Logodnicul meu (tot roman) este angajat aici (are purple card). As vrea sa stiu, daca nu ne casatorim, am vreo alta optiune in afara de Yellow Card-ul pentru studenti sau cu Self Employed status sa am access la un loc de munca full time fara ca angajatorul sa ma sponsorizeze?

  Am vazut ca exista si varianta de a aplica ca cuplu necasatorit. Daca suntem casatoriti sunt mai multe sanse? Pentru mine e important sa am actele in regula pana in Septembrie cand termin cursurile si nu dupa. Stiu ca dupa ce termin cursurile pot aplica ca absolvent in Uk insa asta ar insemna sa nu am access la piata muncii in anul 2012 daca iau in considerare ca poate dura si pana la 6 luni procesul de acordare (sau nu) a actelor. 🙂

  Va multumesc pentru timpul acordat,
  Veronica

  • Buna.cred ca cel mai usor pt tine e sa astepti pina logodnicul tau are un an de munca iar apoi daca nu vreti sa va casatoriti poti face un Civil Partnership care iti va da aceleasi dreptturi ca si partenerul tau.altfel

 76. buna , m am interesat si ai sanse sa obtii permis ca student muncesti doar 20 de ore , student poti fi si la o scoala unde se invata doar limba engleza, succes tuturor romanilor.va poop

 77. Sunt Adrian si ma aflu in acest moment in Italia si as vrea sa ma deplasez in uk pentru gasirea unui loc de munca indiferent de ce se presteaza ( agricultura santier etc…=)In italia de ceva timp nu gasesc de munca si vreau sa incerc si in alta parte SE POATE SA SE LUCREZE LA NEGRU si cit se plateste si daca se gasesta de miunca..Mentionez ca nu cunosc bine limba engleza ASTEPT CU NERABDARE RASPUNSUL VOSTRU MULTUMESC ANTICIPAT

 78. Buna ziua, ii rog pe cei care au cunostinta de cauza sa ma lamureasca intr-o problema. Am trimis de curand o aplicatie BR1 catre Home Office ca si self sufficent, atasand acesteia un bank statment(HSBC) original cu un sold de 750£, o polita de asigurare (AVIVA) pt care platesc 52£/lunar. Credeti ca voi primi yellow card, sau acesta se elibereaza numai celor care aplica ca student sau self-employed? Va multumesc mult!

 79. buna ,vreau sa ma stabilesc in UK , iubesc tara , acum sunt in Olanda , si cum toata lumea stie cat de greu se obtine permis de munca ca roman fiind , cel putin in Olanda nu ai sanse deloc ,in Anglia am inteles ca ai cateva sanse , chiar daca nu s sigure ,merita totusi incercat .intrebarea mea e ,daca ma inregistrez l un colegiu recunoscut de HOME OFFICE sa invat ENGLEZA ,sunt recunoscuta ca fiind STUDENT ??SPECIALIZARE ENGLEZA , PE PROFILUL ACESTA , ma intereseaza ,va multumesc frumos , si nota 10 , pt acest site.

  • Mari, pentru a obtine Yellow Card-ul trebuie sa te inscrii la un colegiu acreditat de catre Home Office (vezi in acest articol cum faci si trebuie sa muncesti maxim 20 ore pe saptamana timp de 12 luni. Dupa aceasta poti sa aplici pentru Blue Card care-ti da dreptul la munca nelimitata in Marea Britanie.

  • am o intrebare si vreau sa stiu daca puteti sa ma ajutati.mama vitrega are blue card eu pot sa aplic pentru blue card sau trebuie sa ma inscriu la colegiu.
   multumesc mult

 80. Hllo dragi romani din UK , HELLO , http://WWW.NOIROMANI.CO.UK iti/va , multumesc din suflet pentru raspunsuri, super tare site , nu ma asteptam sa primesc atat de repede .Cateva intrebari am ca de fiecare data , am mentionat in cele postate , ca locuiesc in Olanda si vreau sa ajung in Uk , nu este usor pentru a primi permis de munca in uk si deasemeni mari sperante in 2014 , an asteptat cu nerabdare de noi romani si bulgari nu am …..pentru a ma incadra mai usor in ceea ce priveste permisul de munca in uk ,am hotarat sa ma inscriu la unul din colegiile din uk , ca student …, as vrea sa fiu foarte atenta cand voi face acest pas, de nu gresi cum am gresit in OLANDA ,stiind deasemeni ca suntem in europa neavand informatiile sigure despre drepturile romanilor in a munci in aceste state ale UE. Imi voi asuma acest risc de a pleca in uk fiind cel putin 80% informata sigur despre cum si ce;….cateva intrebari as mai avea ;
  1 .ce sanse am ??? sa aplic pt BLUE CARD pt al al OBTINE; -in conditiile in care am deja YELOw CARD STUDENT , DUPA 12 LUNI ;
  2 .pot apilca cu YELOW CARD STUDENT in cautarea unui job , JOB CENTER PLUS ???
  – dupa terminarea colegiului si obtinerea certificatului cambridge as dori sa ma inscriu la UNIVERSITATE OR COLEGIU specializare AGRICULUTURA ;
  3.este posibil sa primesc un fel de bursa sau un financial suport pentru a plati universitatea ??

  Va multumesc anticipat , MARY

 81. Salutaree!! Am si eu o intrebare…. Eu invat in spania de 8 ani si acum mi s-a oferit de a merge la lucru in Tara Galilor (Wales) ca student, pt 2 luni. Ce legi mi s-ar aplica mie? din spania ? sau din romania? Si mi-ar trebui pasaport?
  Sunt rezident in spania nu am inca cetatenia…

  Va multumesc anticipat, Silviu

 82. Ma numesc Chirila Nicolae acum sunt in italia cu fiul meu si am acte de ” self employed” pt italia cu domeniu de activitate” sudor si lucrul cu fierul”, doresc sa ajung luna viitoare in blackpool unde, am vazut mai multe anunturi care angajeaza sudori,.meserua mea este calificata in nomenclatorul de specialitate ca 1st class welder , aici mi sa oferit sa pot apluca , ca si statutulmeu sau firma mea sa fie trecuta in registrul european de munca. Intrebarile sunt urmotoarele:
  Are valuare aplicatia pt registrul european al firmelor( cam asta e traducerea)
  pot lucra cu aceste acte acolo?
  Daca nu?
  Cum pot intra in ilegalitate adica sa vreau sa lucrez legal ca si sudor iar daca i.mi este recunoscuto diploma de sudor si autorizatiile in aceasta meserie inclusiv si alte autorizari cum ar fi ca si ” rigger”,legator de sarcina sau trenuie sa urmez un curs de sudor obligatoriu( curs cpe durata a 16 saptamani in lancshire?.
  I mi trebuie si un curs de limba engleza( vorbesc engleza foarte bine si scris la gel .Va multumesc si sa mi fie uitate greselile de scris sunt scrisa de pe un tel si nu are ecranul cine stie ce!

 83. atat de trist pentru noi , nu ne vrea nimeni ,nu inteleg de ce mai suntem in europa , doar ca sa vizitam aceste tari , ori sa studiem , so este decat pentru oameni cu bani beneficiul UNIUNEA EUROPEANA PENTRU ROMANI , TRIST…..

 84. buna seara,……am lucrat in UK 1 an de zile si nimeni nu a vrut sa ma ajute cu actele(nici NINO nu am avut pentru ca sefu imi spunea mereu ca nu se poate deocamdata sa-mi faca actele)…….peste ceva timp sa o plec iara in UK si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac sa obtin NINO si celelalte acte…….deasemenea m-ar interesa si la ce banca pot sa-mi fac un card pentru ca banca Lloyds nu mi-au facut card data trecuta spunandu-mi ca romanii si bulgarii au interdictie.Va multumesc! Numai bine.

 85. Salut !Am si eu o intrebare !Sunt in Anglia de aproximativ 6 luni am aplicat de 4 ori pt NINO dar am fost refuzat am tot ce trebuie (permis de conducere englezesc ,sunt inregistrat la NHS ,am scrisori de recomandare de la firma cu care colaborez si de la menegerii acesteia,am cont in banca ,am extrasele de cont plus invoices) ,pot obtine yellow card fara NINO?Sau ce ma sfatuiti sa fac!Vas fii foarte recunoscator daca ma-ti ajuta !

  • Patrick, eu te sfatuiesc sa incerci, trimite refuzul cu aplicatia ptr Yellow Card. Pentru mai multe detalii trimite-mi un email.

 86. Imi cer scuze ca v-am scris de 2 ori dar nu am vazut ca mi-a aparut comment-ul meu!o zii buna va doresc!

  • Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate pe site pentru a nu se inregistra comentarii care nu au legatura cu Romanii in UK si subiectele noastre. De asta comentariul nu apare imediat.

 87. Salut, va rog mult sa-mi raspundeti In anul 2004-2005 (12 luni) am lucrat pe baza de contract in UK, apoi am plecat din tara si acum am intentii sa ma intorc, as putea oare sa apelez la Home Office pentru a obtine Blue card in baza faptului ca am lucrat atuci sau este necesar sa urmez alti pasi. Multumesc

 88. eu sunt studenta si in aprilie voi avea un an de cand lucrez pe yellow card..in momentul cand am aplicat pt yellow card, sotul meu a primit blue card-ul dar el nu a lucrat pe blue card, ci ca self employed. intrebarea mea este acum cand eu aplic pentru blue card, sotul meu ramane cu blue cardul sau se schimba ceva in privinta lui?

 89. buna….
  voiam sa va intreb despre asigurarea medicala…..cu totii stim ca ne trebuie pentru yelow card….eu am avut la aviva si dupa cateva luni am anulat-o…credeti ca imi va trebui si pentru blue card? daca este asa ce ma sfatuiti sa fac…astept cu nerabdare raspuns.multumesc

 90. buna! ma numesc dana dragomir am descoperit site-ul din intamplare imi cer scuze, imi este foarte greu , din tot sufletul imi doresc sa muncesc in anglia impreuna cu sotul meu stiti si voi in tara este foarte greu, am un credit ipotecar pe care il platesc foarte greu, simt ca ma sufoc, daca un om cu suflet mare citeste acest mesaj si ne poate ajuta cu locuri de munca cu acte legale, mentionez ca am si o fetita de 10 ani,imi doresc din tot sufletul sa ne poata ajuta un om cu suflet mare nr.de tel.0760268654 sau pe mail dana301@yahoo.com dumnezeu sa va ajute si sa realizati ceea ce va propuneti. mentionez ca sotul meu nu stie engleza dar nu cred ca este un capat de tara, eu ma descurc, fiica mea invata la scoala,doamneee daca cineva ne-ar ajuta sa ne putem plati si noi creditul ipotecar muncind in anglia deci nici nu am cuvinte.

  • Mai bine incercati sa va ajutati singuri. Studiati ce drepturi au romani in Anglia si cum puteti obtine acest drept. In situatia voastra sunt numai doua solutii
   1 self-employed. Este ca autorizatia de functionare, dar trebuie sa stii sa faci ceva si sa-ti gasesti si clienti
   2 student – unul se inscrie la un curs si celalalt primeste si el drept de munca
   E bine de tinut cont ca englezi vorbesc numai engleza, deci un studiu asupra limbi ar fi primordial.

 91. daca am NINO si eu si sotia am un copil nascut in uk si unu in romania am casa in renta aici in UK de 7 luni am toate documentele posibile mai putin blue card cum sa procedez sa aplic fara ajutoru unui contabil ca acum cu jocurile olimpice nu se mai implica sau te stoarce de bani

  • In primul rand nu mai amesteca lucrurile si ideile se vor aseza mai usor.
   Faptul ca ai copiii si unde sunt nascuti/crescuti nu are nici o importanta.
   Apoi daca ai deja NIN asta presupune ca ka un moment dat ai avut drept de munca. Pe ce baza? Care iti este situatia acum?
   BC obtii in cateva situatii – dupa 5 ani de selfemployed, dupa 12 luni de munca continua ca angajat legal (prin YC) sau ca dependent de unul in cele doua situatii de mai sus.
   Nu ai nevoie de nici un contabil sa aplici, trebuie numai sa vezi care e situatia ta si daca TE INCADREZI

 92. Salut ! vin si eu cu o intrebare legata de rezidenta in uk ..
  am aplicat pt un job in uk si trebuie sa plec in iunie.intrebarea este cum obtin actele de rezidenta fara de care nu pot incepe munca? angajatorul spune ca pot aplica pentru rezidenta de aici din Romania
  unde anume trebuie sa merg si de ce acte am nevoie pt a obtine rezidenta?
  am si adresa unde o sa stau acolo ,, habar nu am de unde sa incep..ma puteti ajuta?
  Multumesc

  • Ca cetatean UE poti sta in UK pana la 3 luni fara sa ai nevoie de “rezidenta” sau acte de rezidenta. Peste 3 luni vei fi acoperit de statutul de munca pe care o sa-l ai. In ce priveste dreptul de munca, articolul de mai sus si altele de aici de pe site te vor lamuri ce trebuie sa faci pentru a obtine drept de munca in UK.
   Cetatenii romani nu au drept automat de munca in Marea Britanie. Pentru a putea munci ei au nevoie de Blue Card sau Work Permit. Tu care dintre acestea le ai?

 93. Salut si felicitari pentru activitatea forumului! Traiesc2de 12 ani in Italia, fiind adoptat, am ambii parinti cetateni italieni, eu am refuzat (yeah, clever me) cetatenia in urma cu trei ani, dar am aplicat acum 3 luni si imi va fi cu certitudine acordata. Momentan ma aflu in UK si mi-ar placea sa raman sa traiesc si implicit sa muncesc aici. Am carte de identitate si cod fiscal (SSN-ul italian) emise in Italia, si pasaport romanesc. Credeti ca as putea obtine permisul de munca in aceste conditii? Ma rog, blue card, sau dreptul de a munci in UK? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Ca cetatean italian nu ai nevoie de permis de munca in UK. Ca cetatean roman se aplica regulile pt cetateni romani.
   Da, buna miscare sa refuzi cetatenia italiana haha

 94. buna ziua!!!!
  imi spuneti va rog,sa ma incred,in firmele romanesti de recrutare forta de munca in Anglia??
  am aplicat pe e-jobs la un camin de batrani in Anglia!!
  cum mi-as putea da seama daca ar fi o capcana,sau real???

  • Este dificil sa afli daca e real sau nu jobul fara sa stim mai multe detalii. Dupa cum stii romanii au nevoie de permis de munca pentru a lucra in UK. Tu ai facut demersurile pentru a te inregistra si a obtine unul dintre permisele de munca de care au nevoie romanii din UK?
   O alta problema este ca daca nu ai permis drept de munca poti foarte usor sa fii exploatat de cei la care vei munci si nici banii sa nu-i primesti. Daca muncesti ilegal vei avea curajul sa te plangi cuiva daca treaba nu merge cum ti-ai dori-o?
   Vezi ca munca la un caminele

 95. Salutare tuturor!!! Sunt de ceva vreme in Anglia si acum cateva luni mi am trimis actele pt YC dar inca nu am primit nici un raspuns si problema mea este ca in 3 saptamanti plec in Romania si intre timp mi a expirat pasaportul, si ma tem ca nu voi primi actele pana atunci desi i am anuntat sa mi trimit ID ul inapoi. Acum intrebarea mea este: ce trebuie sa fac ca sa pot iesi din tara in cazul in care nu mi primesc ID ul pana atunci, si in timp ce pasaportul meu nu mai este valabil??! Astept raspun de la voi. Multumesc!

  • Ella, in situatia ta trebuie sa contactezi imediat Home Office si sa afli in ce stadiu este aplicatia ta. De asemenea trebuie sa le spui ca ai nevoie de Pasaport pentru a-ti fi reinoit. Daca ai la tine cartea de identitate din Romania o poti folosi pe aceea ca sa calatoresti.
   Am o intrebare totusi: la aplicatia pentru Yellow Card nu se cere un pasaport valabil pe 6 luni?

 96. Buna! Eu le am trimis ID ul fiindca stiam va mi va expira pasaportul si acum vad ca trece timpul, eu trebuie sa plec si nu mai primesc actele. Acum ma gandeam daca este vre o solutie in care sa mi pot folosi pasaportul. Am auzit ceva de consulat la Londra, dar nu stiu exact demersurile.

  • Sunteti cetatean roman si doriti sa va intoarceti de urgenta in Romania dar nu aveti pasaport valabil sau carte de identitate model nou?
   Sectia consulara-Londra sau Biroul consular-Edinburgh va pot elibera un titlu de calatorie. Titlul de calatorie se elibereaza pentru a va intoarce în Romania, de preferinta direct, fara a tranzita alte tari. Acesta este valabil 30 de zile de la data eliberarii. Dupa intrarea în Romania, titlul de calatorie îsi pierde valabilitatea.
   Daca termenul de valabilitate al pasaportului dumneavoastra a expirat, daca ati pierdut pasaportul ori acesta v-a fost furat, puteti solicita eliberarea unui titlu de calatorie in regim de urgenta. In cazul furtului, trebuie sa depuneti, în original, raportul eliberat de politie referitor la furt; precizam ca fara acest document de la politie, cererea de obtinere a unui titlu de calatorie nu poate fi înregistrata;
   Pentru eliberarea unui titlu de calatorie pentru adulti trebuie sa depuneti la Sectia consulara a Ambasadei urmatoarele:
   un document cu fotografie, care sa dovedeasca identitatea (de ex. pasaport expirat, buletin de identitate, carte de identitate, carte de alegator, permis de conducere auto romanesc, livret militar).
   Titlul de calatorie se inmaneaza numai titularului.
   Taxa consulara pentru eliberarea titlului de calatorie este 60 £ si se achita NUMAI CASH odata cu depunerea cererii la Sectia consulara – Londra sau la Biroul consular – Edinburgh
   ATENTIE: Titlul de calatorie este valabil si pentru identificare dar numai in vederea obtinerii altor acte de identitate; NU este valabil pentru autentificarea procurilor

 97. buna,
  Locuiesc in Cipru cu sotul si avem toate actele necesare pt munca aici (hartia galbena , numar de asigurare) care nu a fost foarte usor sa le obtinem. Datorita situatiei (am ramas fara locuri de munca), am dori sa venim in Anglia sa muncim. Vorbim amandoi lb engleza foarte bine . Nu cunoastem pe nimeni in Anglia . Am dori sa stim care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmam si cum ne putem gasi de munca .
  Felicitari celui care a infiintat acest site! mai rar romani care sa ajute alti romani (cel putin in Cipru asa este )
  Va multumesc !

  • Multumim pentru aprecieri.
   Cu Yellow Card nu poti sa fii angajat dar poti munci pe cont propriu. Depinde acum de ce stiti sa faceti si ce vreti sa faceti.
   Situatia in Anglia in acest moment este foarte proaste, tara este din nou in recesiune, joburi nu prea gasesti.

 98. Salut, am si eu o intrebare, spuneti-mi va rog daca lucrezi in UK ilegal un an fara sa detii NIN si YC si iesi din tara, inapoi te poti intoarce fara probleme sau nu vei putea intra? Multumesc anticipat!

  • Buna, si pe mine ma intereseaza acelasi lucru, daca nu am lucrat legal perioada de timp care am stat in UK, bineinteles mai mult de trei luni si vreau sa merg in Romania am sanse sa nu ma mai pot intoarce?

 99. Am avut 2 interviuri pana acum pentru NINo ( pe care le-am picat cu brio bineanteles) desi am avut toate actele necesare ca self employed.
  Intre timp am facut un curs de Close Protection, dar pentru a lucra in acest domeniu trebuie sa am Licenta SIA , iar ca sa am licenta SIA trebuie sa am NINo !!! Oare daca incerc sa aplic pentru NINo invocand aceasta necesitate pentru obtinerea Licentei SIA am vreo sansa ?Astept un raspuns din partea voastra.Multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Greu de spus daca ti se va acorda un NINO pe acest motiv.
   NINO se acorda celor care 1: cer beneficii pentru ei sau pentru copii si 2: self employed. Daca nu ai reusit sa convingi Job Centre Plus ca esti un autentic liber intreprinzator atunci nu ai sanse sa obtii NINO. Incearca sa aplici la home Office pentru Yellow Card si detinand Yellow Card vei obtine si NINO (desi stiu ca e invers, pentru ca la Yellow Card iti cere dovada de INO-tu aplica si zi-le ca astepti decizia de la Job Centre Plus).

 100. Salutare.
  De ceva timp ma bate gandul sa plec in UK sa muncesc . ideea este ca nu as vrea sa platesc atatea comisioane la firmele de aici (1400 euro) pentru a putea ajunge acolo . Ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii va rog despre cum as putea obtine permis de munca fara a avea nevoie de aceste firme ?
  Si daca cunoasteti pe cineva care ma poate ajuta.
  Multumesc si astept un raspuns.

  • Poti sa te descurci si fara sa platesti sute de lire. Trebuie doar sa te interesezi ce-ti trebuie si cum sa obtii ce-ti trebuie. Care e meseria ta? Poate iti putem da niste sfaturi gratuite aici pe NRUK.

 101. Fiica mea a lucrat au pair la o familie in august pana in februarie 2012, pt ca a fost greu si multi copii si-a gasit alta familie, a trimis cardul si pasaportul plus aplicatia si scrisoarea de recomandare la border agency din primele zile din martie 2012, inca nu a primit nici un raspus, unde ar putea afla ce se intampla? Mi se pare prea mult sa astepte pentru card, sunt lunile martie , aprilie mai , iunie deja. Cine stie vreun nr de telefon unde ar putea intreba exact? Va multumesc!

 102. buna!!!spuneti va rog!!Sunt basarabeanca casatorita cu cetatean Roman,am primit permisul de sedere in Romania,As putea pleca in Angliea insotita de sot?

 103. Buna seara NRUK,
  Ma numesc Dan,am venit in Anglia in Jan 2007,am toate actele(Yellow card,Nino,UTR),as vrea sa-mi aplic pentru Permanent Residence,am completat deja aplicatia,am de la Contabil Tax Return Statement pe ultimii 5 ani,dar imi fac griji pentru ca nu mi-am achitat NINO pe toata perioada asta,mi-a venit de la Taxe cerere sa platesc suma pina la data de 31 Iulie 2012 dar le-am spus ca nu pot plati intreaga suma decit in rate ceea ce nu au acceptat,intrebarea mi-a e daca nu achit si trimit aplicatia la Home Office ma poate afecta faptul asta?Si ce fel de act primesti dupa 5 Ani de Self-employed?Va multumesc anticipat,
  Dan Popescu

 104. Buna ziua tuturor,

  Urmeaza sa plec in Scotia ca la un program postuniversitar (MSc). As vrea sa ma lamuriti cu un anumit lucru:am citit printre ca romanii nu au voie s alucreze in contact cu direct cu clientul? Nici in cazul unui student?

  De asemenea, daca stiti cum etse viata in Scotia si cum se gaseste de lucru, eu vreau sa imi gasesc un part-time m-ar ajuta foarte mult.

  Multumesc,
  O zi placuta

 105. Buna ziua! M-am inscris la niste cursuri de Exercise to Music Instructor in Londra in luna septembrie si ma interesa daca, dupa obtinerea licentei , exista vreo posibilitate de a ramane acolo legal si de a organiza cursuri independent sau de a lucra in cadrul unui club? daca da, care ar fi conditiile? Multumesc pt ajutor! O zi buna!

 106. Buna seara,

  Ma numesc Lavinia si as dori sa primesc un sfat in legatura cu “Purple Card”, sunt au pair din august anul trecut si am muncit doar 4 luni pentru prima familie…intr-un final hotarare sa luat din cauza problemelor finaciare pe care l-au avut… si am fost nevoita ca sa-mi schimb familia! Mentionez ca am venit printr-o agentie din Marea Britanie…am cerut ajutor agentiei si mi- au gasit o alta familie, problema este ca eu am intrebat daca trebuie sa schimb cardul…iar ei au spus ca nu trebuie, in fine m-au plasat a doua oara si nu am schimbat Purple Card-ul! Intrebarea mea e…o sa am probeme din cauza asta in momentul in care am sa aplic pentru Blue Card la Home Office o sa fie o problema din cauza asta sau nu?

  Daca a fost cineva in situatia mea, m-as bucura de niste sfaturi concete in legatura cu situatia mea!

  Multumesc!

 107. Am o mare rugaminte daca mi se poate spune si Mie ce anume ar trebui sa fac!? Sunt in Uk ddinbych octombrie anul trecut si m am inscris la colegiu la un curs de engleza acreditat pentru a mi lua actele! Am aplicat pentru YC dar din pacate a trebuit sa astept aproximativ 6 luni pana l am primit mai exact in aprilie anul acesta! Am aplicat apoi pentru Nino pe care l am primit intr o saptamana! Cursul s a terminat in iunie si din cate stiu eu am voie apoi sa lucrez inca 4 luni( in tot acest timp am lucrat part time)… Insa intrebarea mea este: ar trebui sa mi reiau cursul pana cand fac 12 luni ca sa fiu legal ca si student, caci practic pentru asta am aplicat , ca si student pentru drept de munca!!!!??? Si inca o alta intrebare: nu mai lucrez deocamdata si stiu ca trebuie sa am 12 luni lucrate neintrerupt insa de asemenea stiu ca ti se ofera si o marja de maxim 30 zile in care poti sa ti gasesti altceva de munca! E valabil??? Multumesc anticipat!

 108. Buna,

  Nici una…ca observ ca d-nl cel istet, nici macar nu se mai oboseste sa raspunda la mesaje! Nu vad de ce m-ar mai interesa o alta pagina de site!

 109. Lavinia, iti multumim pentru parerea ta.
  Dupa cum ai observat incurajam interactiunea dintre membrii comunitatii, schimbul de experienata in UK. NRUK nu este neaparat un site unde oamenii intreaba si administratorul raspune pentru ca administratorul nu stie totdeauna raspunul la intrebare.

 110. Salut
  am si eu o intrebare… vreau sa deschid o firma, ltd , dar nu am NINO (am fost refuzat pe motiv ca nu i-mi trebuie la momentul asta). intrebarea este ca daca pot fi numit director daca nu am national insurance no? cum pot fi platit ? contabilul a spus ca la inceput pot sa scot banii din firma ca si replata imprumut dar este legal sau nu?
  multumesc

 111. Buna seara,va felicit pentru site, pentru rabdare si pentru informatiile pe care le dati celor care au nevoie de ele.
  Sunt nou -nouta pe aici si incerc sa deslusesc ce trebuie sa faca un nou venit in aceasta tara
  .Povestea mea ar fi urmatoarea:am aplicat in luna martie(din Romania)pentru fiica mea la un colegiu in Londra.A fost acceptata,chemata la interviu,apoi la inscriere.In momentul de fata studiaza la acel colegiu.Am venit in Londra cu ea si ceilalti 2 copii 13 respectiv 5 ani.
  Am unde locui,asta nu e o problema.Am aplicat pentru scoli,primara si secundara,deja am primit scrisoare de intentie pentru cel mic acum astept si pentru secondary school.Ne-am inregistrat la medic de familie,am factura de la utilitati pe numele meu.Mentionez ca sotul a ramas in tara si ne finanteaza,deci nu am nevoie de ajutor financiar de aici.Mi-e teama insa ca voi fi luata la intrebari de catre autoritati in legatura cu sederea mea aici.Ce calitate am,isotitor de copii veniti la studii?Trebuie sa mai fac aplicatii pe undeva?va rog tare mult scoateti-ma din ceata…:)

 112. Buna, am si eu o intrebare? A auzit cineva de UK consulting? Mi-a zis o prietena ca si-a facut actele prin ei si vroiam sa mai stiu si alta parere.

  Multumesc.

 113. Buna tuturor,
  Are cineva idee cat se castiga ca curier cu masina ta in uk?
  Este cineva care ne poate spune ceva ca nu am gasit nici o informatie despre cat se castiga in acest job?
  sau vreun link in care sa scrie.

 114. Buna! stie cineva vre-un avocat roman sau o firma care sa ne ajute cu actele in Scotia? stim engleza foarte bine dar daca te duci la un avocat de aici sa te ajute sa-ti iei actele se uita cam “dragut” la tine si cred ca numai toata silinta nu si-o da :)) mersi

 115. am lucrat la o spalatorie la negru si patronul refuza sami dea banii pe motiv ca nu iam incasat corect banii si numi mai da salariul si garantia spunetimi si mie unde ma pot adresa sami recuperez banii dar sa nam nici probleme mai trz caci sint si student si aplic pt elo

  • te duci la biroul citizen advice e gratis si le spui cum sta treaba cred ca e un inputit de albanez si nu trebuia sa stai mai mult de o saptamina fara s i ceri banii pierdeai mai putin

 116. Buna!
  Ma poate ajuta cineva cu un raspuns va rog?!
  De cateva luni am obtinut Yellow Card,iar intrebarea este daca si in ce conditi viitorul meu sot poate aplica pentru Blue Card?
  Va multumesc si astept raspuns.

 117. Ella, viitorul tau sot ar fi fost mai bine sa iti fie deja sot pana acum, asa se complica putin lucrurile. Aplicatia se face pe un formular BR4

 118. Felicitari celor care au facut acest site. Locuiesc in uk la sora mea impreuna cu sotul. Vrem sa incepem o viata noua aici. E foarte greu sa gasim de munca.Stiti pe cineva dispus sa angajeze familie fara copii pentru orice deocamdata? Locuim in haverhill in apropiere de cambridge. multumim.

  Am fost peste tot pe aici si nu gasim nici munca la “negru”.

 119. Buna la toata lumea!
  Cum deja am mentionat mai sus faptul ca sunt detinatoare de YC, viitorul meu sot care momentan munceste ca si self employed ar dori sa aplice pt Blue Card prin mine. Ma intreb daca are cineva idee ce acte ar fi necesare pt asta, eu am tot incercat sa ma interesez, dar nu am gasit nimic iar la Home Office nu mai raspunde nimeni la tel. singura posibil de a lua legatura cu ei este prin intermediul e mailului.Tot ce stiu momentan este ca avem nevoie de BR4, dar sunt convinsa ca este nevoie de mai multe acte care sa insoteasca aplicatia!
  Va multumesc si astept raspuns!

  • Ella, daca te uiti prin aplicatia BR4, scrie acolo ce documente trebuiesc atasate. In primul rand viitorului tau sot ii trebuie un employment offer( oferta de angajare), fara de care aplicatia nu va avea niciun succes. Apoi trebuiesc atasate pasapoartele voastre, yellow cardul tau, 2 poze pt el, si ce este cel mai grav, este ca nu sunteti casatoriti, pt ca trebuie sa atasezi si certificatul de casatorie. Sotia mea a aplicat pt blue card dependenta de yellow cardul meu in noiembrie, si nu a primit niciun raspuns. Dumnezeu stie cat dureaza, de obicei aplicatiile BR4 aveau prioritate dar cred ca nu mai au. Sfatul meu, pt ca la tine situatia e un pic mai dificila nefiind casatoriti, mai asteptati pana in 31 Dec 2013, atunci toate restrictiile vor lua sfarsit. Mai consulta-te si cu altii si vezi cum este mai bine, Multa bafta!

 120. Salut,

  Eu nu am mai lucrat in Anglia si as vrea sa ma angajez acolo la o firma de IT. Trebuie sa imi dea acea firma un work permit? Si apoi sa aplic pentru purple card?

  Eu sunt programator de profesie, m-au sunat cateva firme pentru angajare, dar mi-au spus ca trebuie sa imi rezolv mai intai situatia cu permisul de munca.

  Multumesc pentru ajutor,
  Claudiu

 121. Claudiu, din cate stiu eu trebuie sa urmezi niste cursuri NVQ, apoi firma pt care intentionezi sa lucrezi trebuie sa aplice la Home Office in vederea obtinerii “Letter issued to your employer under work permit arangements” Dureaza cam 4 saptamani sa primeasca aceea scrisoare, dupa care ti-o vor da tie iar tu o vei trimite de data asta la Home Office impreuna cu o aplicatie BR3, completata si cu ce acte mai cer ei; pasaport, poze, etc. Daca aplicatia va avea succes, vei obtine purple card valabil pt 1 an, care iti va da dreptul sa lucrezi numai pentru firma respectiva. Dupa 1 an poti lucra pt cine dosresti. Mult succes!

 122. Salutari la toti 🙂 AM SI EU O INTREBARE UN PIC MAI COMPLICATA .
  SUNT IN UK DIN 2008 IN 2009 AM CUNOSCUT O TIPA DE AICI NASCUTA SI TRAITA IN UK CU PARINTI ENGLEZI , DECI 100% BRITHIS.
  INTRE TIMP AM FACUT UN COPIL , CARE ACUM ARE DOI ANI SI , APOI AM MAI FACUT UNUL CARE ACUM ARE 7 LUNI , SI DIN INTMPLARE AM CUMPARAT UN TEXT DE SARCINA ACUM 4 ZILE , SI UITE ASA AM DESCOPERIT CA O SA MAI AVEM UN COPIL . ASTA SUNA BINE PANA ACUM .
  AM NINO SUNT SELF-EMPLOYD DIN 2008 , AM MUNCIT ETC … PROBLEMA MARE E CA , VREM SA NE CASATORIM , SI NU MAI INTELEG CE TREBUE SA FAC , CE DERPTURI AM SI CE NU AM .
  POATE CINEVA SA-MI DEA O EXPLICATIE MAI CONCRETA VA ROG .
  VA MULTUMESC ANTIIPAT . ALBERT

 123. Va rog as vrea sa stiu daca am stat in UK 3 luni si nu am acte legale , trebuie sa plec in Romania dupa cele 3 luni ?

 124. Buna ziua,as avea si eu o intrebare poate e cineva care ma poate ajuta,am auzit ca daca ai cetatenie germana ai drept de munca in anglia,as vrea sa stiu ce am nevoie sa dovedesc cetatenia,buletinul si certificatul de nastere sunt in romana iar dupa parintii din partea tatalui am cetatenia germana,numele este la fel nemtesc.o zi buna

 125. IMI PUTETI SPUNE CE DOCUMENTE SANT NECESARE PENTRU ANGAJARE IN UK. SI DACA EXISTA POSIBILITATEA SA LE DEPUN DIN ROMANIA.IN CAZUL CA ESTE POSIBIL VA ROG SA-MI SPUNETI SI UNDE. MULTUMESC ANTICIPAT

 126. Sunt de 13 ani in spania am drept de munca aici.Dar cum aici nu mai este de munca m-am gandit sa schimb tara.Am o familie cu 2 copi 4 si 5 ani ce sanse am sa-mi fac un viitor in anglia cu 2 copi .Intrebarea me a este pot baga bcopii la o scoala in anglia si eu sa optez pentru yelow card daca da cum ? Daca imi puteti explica pasii pe care i pot face in ordine va multumesc pentru raspuns.

 127. Buna, am o lamurire daca se poate sa ma ajute un admin/moderator va rog .

  Am studii superioare termiante in Romania si as dori sa aflu prin ce metode as putea lucra la Ambasada Romaniei in UK ori la Sectia Consulara. Nu gasesc nicaieri detalii in privinta acestui subiect 🙁
  Multumesc

 128. Buna seara as avea si eu o intrebare:sunt in anglia de vro 2 sapt si as vrea sa stiu cum sa fac sa ma pot inscrie la un medic ceva ptr ca eu am diabet zaharat si trebuie sa il controlez.si daca as putea obtine ceva nush vreun ajutor. Va multumesc anticipat

 129. Salutare.Am si eu o intrebare.Daca ma casatoresc in Anglia cu o fata de cetatenie slovaca,obtin si eu aceleasi drepturi ca si ea?Pot munci in Anglia fara restrictii?Multumesc.Astept un raspuns

 130. Sunt casatorita in romania si urmeaza sa plec in Anglia in speranta gasirii unui loc de munca.Care sunt sansele sa reusesc daca raman casatorita?M-am gandit sa divortez insa s-ar putea interpreta ca intentiile mele sunt mult mai multe, adica sa ma recasatoresc acolo.Autoritatile G.B ar fi mai indulgente daca stiu ca sunt casatorita in Romania si din acest p.d.v. nu se mai gandesc ca as avea de gand sa ma stabilesc in G.B.

 131. am fost contactata de o firma din anglia ptr postul de aupair ,mi sa trimis contractul, as dori sa stiu care este legislatia in acest domeniu, ce drepturi au romanii ,multumesc

 132. Buna, va deranjez si eu cu o intrebare. Care sunt pasii pentru a deschide o firma in Anglia? Trebuie sa fiu prezenta acolo obligatoriu sau se poate de aici. As vrea ca in prima instanta sa lucrez din Romania. Firma va fi in domeniul IT. Este posibil asa ceva?

 133. Buna ziua. Sunt o persoana cu handicap mediu, am dreptul sa muncesc. Daca as pleca sa muncesc in M. Britanie as pierde toate drepturile care decurg din incadrarea intr-o grupa de handicap? Legea nr.448/2006:
  art. 2. (2) de dispoziţiile prezentei legi beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România. Daca o sa lucrez cu contract de munca (asistent medical generalist) o sa fiu obligata sa-mi schimb resedinta in UK, astfel pierzand drepturile ce decurg din incadrarea in grad de handicap, datorita schimbarii de resedinta? Puteti face, va rog mult, un articol despre legislatia din domeniul asistentei sociale, cu privire la persoanele cu handicap care vor sa munceasca in UK? Va multumesc mult 🙂 Ma bucur ca am dat de voi.

 134. Buna ziua.
  Sunt in vizita la fratele meu. Voi sta in Uk 4 luni, timp in care ii ajut cu copiii.
  As dori sa imi iau un job temporar (max. 3 luni) de cleaner sau housekeeper printr-o firma de plasament engleza sau intr-o familie.Asta ar insemna sa lucrez intre 3 si 10 ore pe saptamana. Am jobul meu permanent in Romania si acum sunt in concediu fara plata.
  Ce demersuri legale ar trebui sa intreprind?
  Va multumesc anticipat.

 135. Buna ziua! Sunt plecata in uk din octombrie, am obtinut NIN-ul si lucrez part time intr-un cafe shop k employer… De curand am aflat ca sunt insarcinata si as vrea sa nasc aici dar nu stiu daca eu trebuie sa platesc taxe sau ceva ca sa nu am probleme atunci cand voi naste si ce demersuri trebuie sa fac pentru drepturile copilului? Multumesc.

  • Buna Nicoleta,
   Suna-ma pentru orice probleme legale de taxe si drepturi de maternity leave
   tel:07932513244

 136. As vrea sa stiu ce pot face in cazul in care muncesc in uk de 6luni de zile la un restaurant si ma plateste cu £3\h si nu vrea sa imi faca acte legale pt munca ce o fac?lucrez 10 ore pe zi\6 zile pe saptamana

 137. apeleaza Citizens Advice Bureaux •for England call 08444 111 444 or check your local bureau’s contact details via the search box below
  •TextRelay users should call 08444 111 445

  În cazul în care angajatul nu este mulțumit de măsurile care au fost adoptate de către angajator în vederea soluţionării conflictului de muncă, acesta are dreptul să conteste decizia prin intermediul unei scrisori în care prezintă argumentele acestei poziţii.

  În procesul de soluţionare a conflictului la locul de muncă, pot fi utilizate servicii specializate de mediere, conciliere şi arbitraj. Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ghidurilor ACAS în domeniul medierii, concilierii şi arbitrajului, disponibile la: http://www.acas.rog.uk. În cazul în care conflictul nu a fost soluţionat direct de părţi sau prin intermediul procedurilor de mediere, conciliere sau arbitraj, atunci acesta poate fi înaintat unui tribunal de MUNCĂ (Employment Tribunal). Servicii de consiliere privind soluţionarea conflictelor de MUNCĂ sunt oferite de: ACAS (Advisory, Conciliation and Arbitration Service): tel. 0300 123 1100; Biroul de Consiliere a Cetăţenilor (Citizens Advice Bureau): tel. 08444 111 444.

 138. Buna ziua,sunt in România si am divorțat de multi ani iar copilul a ramas in grija mea ai in România.Sunt in proces cu fosta soție pt majorarea pensiei dar aceasta lucrează in Anglia.Imi puteți spune cum pot afla ce venit are ea lunar in Anglia???

 139. Buna numele meu este Adela sunt mama singura copilul e nascut in Anglia sunt protejata de protectia copilului dar nu fac mare lucru pentru mine as vrea sa incep munca undeva si copilul meu sa aibe o educatie buna sunt in Anglia de 3ani nu am lucrat niciodata in Anglia am avut grija de copil ce pot sa fac copilul o sa iceapa cresa curind as vrea un sfat ceva ce pot sa fac ca sa ne fie bine tatal copilului nu ne ajuta deloc material as vrea sa stiu daca as putea lucra undeva in Anglia sa ii ofer o viata buna copilului meu

  • Buna Adela,

   Poti pentru inceput sa gasesti cursuri de cosmetica, hairdresser, masaj, etc. la un colegiu local. Dupa ce vei termina cursurile vei obtine un certificat de absolvire si poti cauta de munca in zona in care stai.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.