UK-Restrictiile pentru Romani si Bulgari se mentin si in 2012 si 2013

Restrictiile la munca pentru romani si bulgari se mentin pana la sfarsitul anului 2013 a anuntat la Londra Ministrul pentru Imigratie al Marii Britanii, Damian Green. Cetatenii romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca in UK vor trebui in continuare sa ceara permisiunea autoritatilor britanice-UK Border Agency si sa obtina permise de munca. In prezent romanii si bulgarii pot aplica pentru Blue Card, Yellow Card, Work Permit si Purple card precum si pentru joburi sezoniere in Agricultura si Industria de servicii. Liberalizarea pietei muncii va avea loc cel mai probabil in 2014 conform legilor Uniunii Europene. Romania este membra a Uniunii Europene din anul 2007 dar au nevoie de permise de munca in anumite state ale Uniunii.

Foto: UK Border Agency

Ministrul imigratiei David Green a declarat Miercuri, 23 Noiembrie 2012:

“Prin mentinerea restrictiilor dorim sa ne asiguram ca migratia aduce beneficii Regatului Unit si nu are un impact negativ asupra pietei muncii britanice. Guvernul reformeaza radical sistemul de imigratie si deja a limitat numarul de permise de lucru anuale precum si noi reguli stricte pentru studenti, astfel incat migratia sa fie redusa de la sute de mii la zeci de mii. Comitetul de Consultativ privind Migra?ia –Migration Advisory Committee – MAC si-a expus punctul de vedere in ce priveste  extinderea restrictiilor deja existente pentru romani si bulgari. De asemenea, Guvernul Marii Britanii a specificat ca va impune controale in ceea ce priveste accesul la piata britanica a muncii pentru cetatenii tuturor eventualelor noi state membre ale Uniunii Europe.”

Masurile de mentinere a restrictiilor in Marea Britanie pentru Romani si Bulgari vine pe fondul crizei economice mondiale care afecteaza si UK si pe fondul cresterii somajului si reducerii drastice a beneficiilor sociale. Marea Britanie va incuraja totusi migratia fortei de munca calificata-doctori, ingineri, oameni de stiinta dar va impune restrictii drastice la angajarea fortei de munca necalificate din strainatate. Acest lucru se impune mai ales pentru atragerea populatiei locale in procesul muncii, populatie care alrtfel este o povara pe sistemul de asigurari sociale.

Info Romani in UK va va tine la curent cu evoultia pietei muncii si a permiselor de munca din Marea Britanie. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu restrictiile la munca pentru romani va invitam sa cititi articolul nostru intitulat Totul despre munca in Anglia si drepturile romanilor in UK.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.