Info Romani in UK-Romani online Anglia

Info Romani in UK este locul in care se discuta despre romani si in special despre Romani in UK. Suntem aici pentru a scrie despre viata romanilor in Anglia, munca si multe alte aspecte legate de viata ca roman in UK.

Marea Britanie a devenit o a doua casa (daca nu prima) pentru multi romani care au plecat din tara natala Romania pentru a gasi un trai mai bun in UK. Ati realizat asta? Cati dintre romanii din UK s-au realizat profesional si social?

Info Romani in UK, locul tau de intalnire cu Marea Britanie.

Viata in diaspora este intotdeauna grea. Multi romani din UK se pling (si pe buna dreptate) ca viata aici in Anglia, Scotia sau Tara Galilor este grea. Probleme cu integrarea, probleme cu munca in UK probleme cu socializarea, bariera de limba si multe altele afecteaza nu tocmai in mod favorabil viata romanilor din UK.

Info Romani in UK va ofera dumeavoastra cititorilor informatii despre toate aceste aspecte importatnte ale vietii romanilor din UK si multe altele cum ar fi chirii si locuinte, medicul de familie si nu in ultimul rand cum sa ne distram in Anglia si ce sa vizitam.

Munca in UK

Despre munca in Marea Britanie pentru cetatenii romani puteti sa cititi in rubrica intitulata Work in Britain. Aici va vom da cateva repere despre situatia pietei muncii din UK. Dupa cum se stie cetatenii romani care vin la munca in Marea Britanie au nevoie de permise de munca in Anglia. Desi membra a Uniunii Europene, Romania are restrictie pe piata muncii din UK. Pentru a lucra cetatenii romani trebuie sa aiba urmatoarele documente.

Blue Card sau Blue Registration Certificate.

Acest document iti permite sa fii angajat la munca in UK pentru orice angajator. Posesorii de Blue Card pot munci fara restrictii in UK. Pentru a aplica si obtine un Blue Card Certificate trebuie sa indeplinesti anumite conditii:

  • sa fi muncit legal in Anglia, Scotia sau Tara Galilor pentru 1 an (sa zicem ca au-pair) sau sa fi studiat ca student al unei institutii de invatamant acreditate.
  • ca dependent de posesor de Yellow Card (self-employed).

Nu se stie care va fi viitorul acestui Blue Card avand in vedere ca teoretic din anul 2012 britanicii sunt nevoiti sa ridice restrictiile pentru romani muncind in UK. Asa cel putin spune legea europeana.

Yellow Card sau Yellow Registration Certificate pentru romani si bulgari.

Acest card, yellow card-ul este documentul care atesta ca esti self-emplyed sau pe romaneste liber profesionist in sensul ca desfasori o activitate economica pe cont propriu in UK. Yellow Card este obtinut de la Home Office si pentru a obtine yellow card certificate trebuie sa trimiti anumite dovezi cum ca desfasori o activitate economica in Marea Britanie si ca platesti taxe si alte contributii sociale cum ar fi NIN-National Insurance Number.

Purple Card sau purple registration certificate.

Acest tip de card (roz la culoare) se acorde in general celor care lucreaza pe work permit pentru un anumit angajator. Purple Card este dovada ca posesorul este angajat legal in UK doar pentru un singur angajator. La schimbarea angajatorului trebuie sa aplici pentru alt purple card. Home ofiice este institutia care acorda acest purple card si pentru a obtine se aplica in persoana dupa obtinerea Work Permit-ului.

Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre purple card nu ezitati sa ne contactati la adresa de email info@http://inforomani.com sau ne puteti contacta chiar aici pe pagina de web.

National Insurance Number sau NIN in UK

Orice cetatean cu varsta de peste 16 ani angajat in capul muncii plateste National Insurance Number contributions. National Insurance Number se plateste pentru ca mai tarziu in viata persoana sa beneficieze de pensie de stat. Ca self-employed sau angajat la orice firma orice cetatean trebuie sa se inscrie la HM Revenue & Customs pentru a fi luat in evidenta si a plati contributii sociale via National Insurance Number. NIN este un aspect important al vietii tale ca cetarean roman in UK avand in vedere ca acest National Insurance Number iti va da access la diferite beneficii pe care statul englez le ofera platitorilor de taxe printre care se numara si asistenta medicala gratuita (in cea mai mare parte).

Cat platesc National Insurance contribution?

Ca angajat vei plati NIN Clasa 1 daca castigi peste o anumita suma pe an. Daca esti self-employed vei NIN Clasa 2 la o anumita rata fixa PLUS NIN Clasa 4 – un procent din castigurile anuale.

Va recomandam sa cititi acest articol despre National Insurance Number.

Obtinerea unui job in UK (Anglia si restul Marii Britanii).

Odata obtinut Blue Card sau Purple Card vine timpul sa te ocupi de a gasi un job. Cum se face acest lucru? Ei bine, sunt mai multe cai:

1. Job Centre Plus- job centres sunt raspandite peste tot in UK si sunt cateva in fiecare oras de marime medie. Job Centre Plus se ocupa de plasarea fortei de munca in UK si te poate ajuta daca ai actele in regula. Pentru munca ilegala in UK se aplica amenzi de pana la 10000 lire sterline atat angajatului cat si angajatorului.

2. Agentii de recrutare online.

Multi romani apeleaza la acest mod de a gasi de lucru in Anglia. Este sigur si daca agentia este din Anglia este si credibil. Multe agentii din Romania care cer comision nu sunt de incredere si pot sa va serveasca ceea ce in limbaj popular se cheama “teapa”. Inainte de a apela la o agentie de acest gen este bine sa va interesati cat de serioas este. O cautare pe Google va poate da informatii de valoare despre agentia de recrutare in cauza… citeste mai departe despre romani in UK aici.

Mancare romaneasca in UK

Aici stim ca v-am captat atentia. Carui roman in strainatate nu-i place mancarea traditionala romaneasca? Si trebuie sa admitem: mancarea romaneasca-romanian food-este delicioasa, complexa si renumita printre bucatariile din Europa. Cand spui mancare romaneasca spui mititei, sarmale, salata de vinete, carnaciori afumati, varza murata, tochitura, mamaliga cu branza si cu smantana, papanasi, fripturi la gratar pe care sa le servesti cu prientenii si asa mai departe. Toate acestea se gasesc la magazinele romanesti din Londra, Birmingham sau alte localitati din Marea Britanie. Pe unele le cunoastem pe altele nu le cunoastem.

Restrictiile la munca pentru romani si bulgari se mentin si in 2012 si 2013

23 Nov 2011-UK Border Agency a anuntat prin Ministrul Imigratiei Damian Green ca va mentine restrictiile pe piata muncii din UK pentru cetatenii romani si in 2012 si 2013. In prezent romanii pot munci in UK numai pe baza de permise de munca: Card Galben de self-employed, Card Galben-Student, Purple Card-aupair sau meserii calificate, Blue Card-drept de munca nelimitat sau in industria serviciilor si munci sezoniere in agricultura. Mai multe detalii despre decizia Marii Britanii de a mentine restrictii pentru romani si bulgari puteti citi in articolul intitulat  Restrictiile pentru Romani si Bulgari se mentin si in 2012 si 2013